Οικονομία

ΔΝΤ: Προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος του πληθωρισμού δεν έχει παρέλθει – Το μήνυμα Γκουρίνχας

ΔΝΤ: Προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος του πληθωρισμού δεν έχει παρέλθει – Το μήνυμα Γκουρίνχας

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Υπάρχει ακόμη κάποιος ανοδικός κίνδυνος για τον πληθωρισμό

Οι μειώσεις των επιτοκίων που σχεδιάζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι «σύμφωνες» με τη συμβουλή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έχει θέσει σε προτεραιότητα τη διασφάλιση ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο, αλλά τώρα φαίνεται πως ο κίνδυνος μετατοπίζεται προς την αγορά εργασίας. Αυτό, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ Ολιβιέ Γκουρίνχας, στο περιθώριο μιας οικονομικής διάσκεψης της Fed του Κάνσας Σίτι.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το μήνυμα που έστειλε ο Πάουελ σήμερα είναι πολύ σύμφωνο με αυτό που υποστηρίξαμε». Τόνισε ότι «ο πληθωρισμός βελτιώνεται και οι αγορές εργασίας έχουν δείξει σημάδια ψύξης… Εάν οι αγορές εργασίας δεν συμβάλλουν πλέον στις πληθωριστικές πιέσεις… τότε μπορεί να χαλαρώσετε λίγο από τη μείωση της συνολικής ζήτησης και να επαναφέρει (το επιτόκιο πολιτικής) πιο κοντά στο ουδέτερο».

Η Fed διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς της στο εύρος 5,25% έως 5,5% για περισσότερο από έναν χρόνο, ένα επίπεδο που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιστεύουν ότι περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα.

Στην κεντρική ομιλία του στο συμπόσιο στο Jackson Hole την Παρασκευή, ο Πάουελ είπε ξεκάθαρα ότι με τον πληθωρισμό μόλις μισή μονάδα πάνω από τον στόχο του 2% της Fed και το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται,«ήρθε η ώρα να προσαρμοστεί η πολιτική», στέλνοντας σήμα για μια αρχική μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed στις 17-18 Σεπτεμβρίου. Ανάλογα με το αποτέλεσμα μιας επερχόμενης έκθεσης για τις θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η αρχική περικοπή μπορεί να είναι ακόμη και μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη μείωση κατά μισή μονάδα.

Ωστόσο, ο Γκουρίνχας του ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να «εφησυχάζουν» ότι ο πληθωρισμός έχει εξαφανιστεί, σημειώνοντας ότι οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών εξακολουθούν να αυξάνονται και ότι η Fed θα πρέπει να βαθμονομήσει τον ρυθμό και την έκταση των μειώσεων επιτοκίων με τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία.

«Υπάρχει ακόμη κάποιος ανοδικός κίνδυνος για τον πληθωρισμό», σημείωσε. Ωστόσο, είναι επίσης σαφές ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ ψύχεται, είπε ο Γκουρίνχας, αν και από μια θέση ισχύος και συνεχιζόμενης οικονομικής ανάπτυξης.

«Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση κατά την οποία επίκειται ύφεση» στις ΗΠΑ, είπε ο Γκουρίνχας, ενώ οι πιθανότητες μιας ήπιας προσγείωσης «έχουν αυξηθεί και αυτό παραμένει η βασική μας γραμμή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments