Πολιτική

Πώς διαβάζει η κυβέρνηση τις εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Πώς διαβάζει η κυβέρνηση τις εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Πηγή Φωτογραφίας: [364687] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ρόλος - κλειδί για τον Αλέξη Τσίπρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τηρώντας ωστόσο αυστηρή στάση μη παρέμβασης στα εσωτερικά των δύο κομμάτων, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός. Αυτή η στάση απορρέει από ηθικούς λόγους, αλλά και από την επιθυμία να μην φανεί ότι η κυβέρνηση έχει προτίμηση για κάποια από τις ηγεσίες τους.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τα δύο κόμματα έχουν διαφορετική πολιτική κουλτούρα, παρατηρώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει σημάδια διάλυσης, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο προχωρά οργανωμένα και χωρίς μεγάλες αντιπαραθέσεις προς τις εσωκομματικές εκλογές.

Εν αναμονή των πρώτων δημοσκοπήσεων μετά την καλοκαιρινή περίοδο, η προσοχή στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζεται στη διαχείριση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς της 11ης Αυγούστου, προβάλλοντας τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την πρόληψη παρόμοιων φαινομένων.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης δείχνει αποφασισμένος να επανεκκινήσει την κυβερνητική πολιτική, εστιάζοντας στις καθημερινές ανησυχίες των πολιτών. Αναγνωρίζει τυχόν παραλείψεις και αστοχίες στο κυβερνητικό έργο, αλλά επισημαίνει ότι, παρά τα προβλήματα, η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις προγραμματικές της δεσμεύσεις και η ΝΔ είναι το μοναδικό κόμμα με ολοκληρωμένη κυβερνητική πρόταση.

Φυσικά, ούτε οι πιο ευφάνταστοι υποστηρικτές ούτε οι πιο φανατικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου θα μπορούσαν να προβλέψουν τα εκφυλιστικά φαινόμενα που παρατηρούνται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης και ότι η πορεία του κόμματος είναι μη αναστρέψιμη, εκτιμώντας ότι η λογική του Παύλου Πολάκη κυριαρχεί πλέον. Ανεξαρτήτως της τύχης του Στέφανου Κασσελάκη και της παραμονής του στην προεδρία, θεωρούν ότι ο πολακισμός είναι το κυρίαρχο αφήγημα.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα ως τον κύριο αντίπαλό του, παρά τις αλλεπάλληλες εκλογικές νίκες του. Οι ίδιες πηγές υποδεικνύουν ότι ο πρωθυπουργός συχνά αναζητά πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις του κ. Τσίπρα και την πιθανότητα επιστροφής του σε κεντρικό ρόλο στην Κεντροαριστερά.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη,  σχετικά με τα εσωκομματικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Αθηνά Λινού δεν είναι φίλη μου, αλλά πολιτική αντίπαλος. Αυτή τη στιγμή καλείται να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει τις συνέπειες του πολακισμού και καλά να πάθει», τόνισε. Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα παραμείνει πρόεδρος για πολύ.

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, αν και στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή και στήριξη στη νέα ηγεσία, εκτιμούν ότι το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου θα έχει δυσκολίες να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο μόνο του. Πιθανολογούν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επανεκλεγεί πρόεδρος, καθώς θεωρούν ότι οι κ.κ. Δούκας και Γερουλάνος δεν διαθέτουν τις οργανωτικές ικανότητες για να τον ανταγωνιστούν.

Η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με τους λόγους που συμμετέχει σε αυτή την εκλογική διαδικασία, καθώς και για το αν σκοπεύει να παραμείνει. Υπάρχει η αντίληψη ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και υπό τον κ. Ανδρουλάκη, θα εκμεταλλευτεί την παρουσία της πρώην επιτρόπου και θα προσπαθήσει να προσεγγίσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του Κέντρου. Οι συνεργάτες του Μαξίμου φαίνεται να πιστεύουν ότι, μετά τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και την εκκαθάριση των λογαριασμών στον ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρξουν διεργασίες για τη δημιουργία ενός ευρύτερου πολιτικού σχήματος.

Με βάση αυτή την εκτίμηση, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνουν προσπάθειες για τη συγκρότηση ενός εκλογικού συμμαχικού σχήματος, παρόμοιου με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Γαλλίας. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments