Πολιτική

Το Μαξίμου στον αγώνα της καθημερινότητας

Το Μαξίμου στον αγώνα της καθημερινότητας

Πηγή Φωτογραφίας: [369241] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τα μηνύματα από τις πρόσφατες ευρωεκλογές επαναπροσδιόρισαν τις ιεραρχήσεις της κυβέρνησης.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, μετά τις ευρωεκλογές, η κυβερνητική ατζέντα έχει επανακαθοριστεί σε σημαντικό βαθμό, εστιάζοντας κυρίως στα ζητήματα της καθημερινότητας και δευτερευόντως στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αποτέλεσαν τη βάση του κεντρικού μηνύματος της κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια. Το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου και η ερμηνεία του οδήγησαν σε αυτή τη νέα ιεράρχηση.

Από την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ και την αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι τις μεταφορές, την αναμονή στις στάσεις των λεωφορείων, την κατάσταση των νοσοκομείων και το αρχικό χάος σχετικά με τον καθαρισμό των οικοπέδων, όλα αυτά θεωρούνται κομμάτια ενός παζλ που έχουν αρνητική επίδραση στην καθημερινή ζωή των πολιτών, επηρεάζοντας έτσι τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει λάβει το «μήνυμα» και από τότε έχει θέσει σε προτεραιότητα πολιτικές που έχουν άμεση επίδραση στην καθημερινότητα των πολιτών, ένα «στοίχημα» που καλείται να κερδίσει στο προσεχές διάστημα. Επιπλέον, προκύπτει και η ανάγκη διαχείρισης της επόμενης ημέρας μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική, που περιλαμβάνει την αποκατάσταση των ζημιών, την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες, την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και τη διερεύνηση των κενών που εντοπίστηκαν στα μέσα και τον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας.

Στις «μάχες» της καθημερινότητας, ο πρώτος «αντίπαλος» είναι αναμφίβολα η ακρίβεια. Η εκτόξευση των τιμών των τροφίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος κρατούν τα αρμόδια υπουργεία και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους σε διαρκή επιφυλακή. Παρόλο που υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των τιμών στα σούπερ μάρκετ αρχίζουν να παρουσιάζουν σημάδια αποκλιμάκωσης, οι προσδοκίες του κοινού για «σταμάτημα» της αύξησης δεν έχουν εκπληρωθεί. Υποστηρίζεται από την Κυβέρνηση ότι θα συνεχιστούν όλα τα μέτρα καταστολής της αισχροκέρδειας και των ολιγοπωλιακών τακτικών και, μάλιστα, θα ενισχυθεί ο κρατικός μηχανισμός επιβολής της νομοθεσίας.

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι αρμόδιοι για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, εξετάζοντας τις δυνατότητες συνέχισης της στήριξης των νοικοκυριών και στους επόμενους μήνες, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Η κατάσταση στην αγορά, πέρα από το να «δοκιμάζει» τις αντοχές των πολιτών, επηρεάζει και την εικόνα της κυβερνητικής δέσμευσης για αύξηση των εισοδημάτων. Η αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων, καθώς και το «ξεπάγωμα» των τριετιών, έχουν σε μεγάλο βαθμό «χαθεί» λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, μην αφήνοντας το θετικό αποτύπωμα που θα μπορούσαν στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Σημαντική είναι επίσης η κατάσταση στον τομέα της υγείας, η οποία σχετίζεται άμεσα με την καθημερινότητα. Μετά τις πρόσφατες αλλαγές, όπως η λειτουργία απογευματινών ιατρείων και η ιδιωτική δραστηριότητα των γιατρών, το κύριο ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει το υπουργείο Υγείας είναι το χρόνιο πρόβλημα των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού.

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στον τομέα των μεταφορών, ο οποίος αποτελεί ένα χαρακτηριστικό πεδίο όπου τα αποτελέσματα, όταν υπάρχουν, είναι άμεσα ορατά και μετρήσιμα για τους πολίτες. Η κυβέρνηση προχωρά στην εισαγωγή ηλεκτρικών λεωφορείων, με στόχο να αλλάξει η εικόνα των μέσων μαζικής μεταφοράς, ιδιαίτερα στην Αττική. Δεν είναι τυχαίο ότι στις επισκέψεις του πρωθυπουργού μετά τις ευρωεκλογές περιλαμβάνονταν ένα νοσοκομείο, ένα αμαξοστάσιο και το υπουργείο ανάπτυξης, αμέσως μετά τον ανασχηματισμό.

Τον Σεπτέμβριο, από το βήμα της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει μια σειρά δράσεων που θα αφορούν σε κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως η στεγαστική κρίση και το κόστος στέγης, καθώς και η επιδοματική πολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments