Γεωπολιτικά

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιράκ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιράκ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr, Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας

Η Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου δείχνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το Ιράκ που κυριαρχείται από το Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου δείχνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το Ιράκ που κυριαρχείται από το Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιράκ, την πρώτη του εδώ και πάνω από ένα χρόνο, καθώς το βασίλειο επιδιώκει θερμότερες πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τη Βαγδάτη. 

Ο πρίγκιπας Φαϊζάλ συναντήθηκε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι στην ιρακινή πρωτεύουσα. Συζήτησαν τρόπους βελτίωσης των διμερών σχέσεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, μεταξύ άλλων μέσω του Σαουδαραβικού-Ιρακινού Συμβουλίου Συντονισμού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο άνδρες εξέτασαν «τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα στη Γάζα» και «την ανάγκη συνέχισης της κοινής εργασίας και του συντονισμού των αραβικών και διεθνών προσπαθειών για να σταματήσει η επιθετικότητα», ανέφερε το γραφείο του ιρακινού πρωθυπουργού σε ανάρτηση στο Χ.

Το Σαουδαραβικό-Ιρακινό Συμβούλιο Συντονισμού ιδρύθηκε το 2017 και επιδιώκει να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ του Ιράκ και της Σαουδικής Αραβίας όσον αφορά την ασφάλεια, την πολιτική, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον τουρισμό και άλλα. Το Συμβούλιο πραγματοποίησε την πέμπτη σύνοδό του τον Μάιο του περασμένου έτους.

Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Φουάντ Χουσεΐν συμμετείχε στη συνάντηση μεταξύ του πρίγκιπα Φαϊζάλ και του Σουντανί, ανέφερε το επίσημο Σαουδαραβικό Πρακτορείο Τύπου. Ο πρίγκιπας Φαϊζάλ επισκέφθηκε για τελευταία φορά τη Βαγδάτη τον Φεβρουάριο του 2023.

Η Σαουδική Αραβία προσπάθησε να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ιράκ πρόσφατα. Οι σχέσεις διακόπηκαν το 1990 μετά την εισβολή του Ιρακινού κυβερνήτη Σαντάμ Χουσεΐν στο Κουβέιτ και δεν επαναλήφθηκαν μέχρι το 2015 – 12 χρόνια μετά την εισβολή των ΗΠΑ που ανέτρεψε τον Χουσεΐν.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η Σαουδική Αραβία υπέγραψε συμφωνία για την παροχή ιατρικής περίθαλψης στους Ιρακινούς σε όλη τη χώρα. Η εξέλιξη αυτή ήταν η πρώτη σαουδαραβική πρωτοβουλία για την υγειονομική περίθαλψη στο Ιράκ από το 2003 και «επανέφερε τη δέσμευση ήπιας ισχύος» εκ μέρους του βασιλείου, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Κρατών του Αραβικού Κόλπου στην Ουάσινγκτον εκείνη την εποχή.

«Η παροχή ιατρικής βοήθειας από τη Σαουδική Αραβία στο Ιράκ φαίνεται ότι αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας ήπιας ισχύος που έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει καλή θέληση και εμπιστοσύνη μεταξύ του ιρακινού κοινού», αναφέρεται στην έκθεση. «Και η καλλιέργεια μιας πιο θετικής φήμης είναι πιθανό να βοηθήσει τη Σαουδική Αραβία καθώς το βασίλειο επιδιώκει να επεκταθεί περαιτέρω στους τομείς της ενέργειας, των επενδύσεων και των τραπεζών του Ιράκ».

Τον Ιούλιο του 2023, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν να επενδύσουν 6 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ιράκ. Το 2022, η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ υπέγραψαν συμφωνία διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας με σχέδια για τη σύνδεση του ιρακινού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με το δίκτυο του βασιλείου.

Ο Σουντανί έχει πιέσει για περισσότερες επενδύσεις στο Ιράκ και τα κράτη του Κόλπου έχουν επενδύσει περισσότερα στη χώρα. Το ενδιαφέρον του Κόλπου συνεχίστηκε αφού η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, που ασκεί σημαντική επιρροή στο Ιράκ, επανέλαβαν τις σχέσεις τους τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

«Τα αραβικά κράτη του Κόλπου, τα οποία είχαν μια περίπλοκη σχέση με το Ιράκ, έχουν υποσχεθεί μια σειρά από επενδύσεις, καθώς επιδιώκουν να αναπτύξουν την ήπια ισχύ σε μια χώρα όπου ο περιφερειακός αντίπαλος Ιράν έχει απαράμιλλη επιρροή μέσω ενός ισχυρού δικτύου συμμάχων», αναφέρεται σε έκθεση του Reuters τον Απρίλιο. «Αυτό έχει καταστεί εν μέρει εφικτό χάρη στην εκτόνωση των δεσμών μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας».

Το Ιράν είχε σημαντική επιρροή στο Ιράκ μετά το 2003, υποστηρίζοντας διάφορες πολιτοφυλακές στη χώρα και παρέχοντας στο Ιράκ ηλεκτρική ενέργεια. Ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι η ιρανική δύναμη στο Ιράκ θα μπορούσε να καθορίσει το επίπεδο της δέσμευσης της Σαουδικής Αραβίας και του Κόλπου με τη χώρα.

«Τα ερωτήματα παραμένουν σχετικά με το πώς το Ιράν θα αντιδράσει σε μια αυξανόμενη παρουσία του Κόλπου, ενώ η άνοδος της βίας έχει αναδείξει την ευθραυστότητα της σχετικής σταθερότητας του Ιράκ», αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters.

Οι υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές στο Ιράκ έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις κατά της παρουσίας του αμερικανικού στρατού στη χώρα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Η συμφωνία για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Κίνας, ακολούθησε τη μεσολάβηση του Ιράκ. Η ιρακινή κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαμεσολάβηση μεταξύ των αντιπάλων το 2019 σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εντάσεις και φιλοξένησε πέντε συνεδρίες στη Βαγδάτη πριν υπογραφεί η τελική συμφωνία τον Μάρτιο του 2023, ανέφερε τότε το Al-Monitor.  

Πηγή:Al Monitor, militaire 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments