Διεθνή

Spiegel για την επίθεση στο Ζόλινγκεν: Ο συλληφθείς θα έπρεπε να είχε απελαθεί από το 2023

Spiegel για την επίθεση στο Ζόλινγκεν: Ο συλληφθείς θα έπρεπε να είχε απελαθεί από το 2023

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Spiegel για την επίθεση στο Ζόλινγκεν: Ο συλληφθείς θα έπρεπε να είχε απελαθεί από το 2023

Παρέμενε στη Γερμανία υπό καθεστώς επικουρικής προσφυγικής προστασίας

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε τα ξημερώματα της Κυριακής τον άνδρα, που θεωρείται ύποπτος για τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων οκτώ κατά την επίθεση με μαχαίρι την Παρασκευή στη δυτική πόλη Σόλινγκεν της Γερμανίας.

«Ο άνδρας που ψάχναμε όλη την ημέρα μόλις τέθηκε υπό κράτηση», δήλωσε αργά το Σάββατο στη δημόσια τηλεόραση ARD ο Χέρμπερτ Ρόουλ, υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, ο φερόμενος δράστης ονόματι Ίσα αλ Χ. είναι 26 ετών, γεννήθηκε στη Συρία και ήρθε στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022 από τη Βουλγαρία ζητώντας άσυλο και καταθέτοντας πιο συγκεκριμένα σχετική αίτηση στην Υπηρεσία Μετανάστευσης και Ασύλου (BAMF) του Μπίλεφελντ.

Δεν είχε απασχολήσει τις αρχές για ύποπτες διασυνδέσεις με ισλαμιστικούς κύκλους, παρά μόνο επισκεπτόταν τζαμιά για προσευχή.

Το Spiegel αναφέρει επίσης, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, ότι ο φερόμενος δράστης βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων για το άσυλο θα έπρεπε κανονικά να επιστρέψει στη Βουλγαρία, δηλαδή στην χώρα πρώτης εισόδου, η οποία ήταν αρμόδια για την αίτηση ασύλου του, κάτι που δεν έγινε αν και οι βουλγαρικές αρχές φέρονται να είχαν συμφωνήσει.

Στη συνέχεια φέρεται να βρισκόταν σε γερμανική λίστα απελάσεων, η απέλασή του όμως επίσης δεν προχώρησε και απέτυχε τον Ιούνιο του 2023. Έκτοτε παρέμενε στη Γερμανία υπό καθεστώς επικουρικής προσφυγικής προστασίας.

Την υπόθεση στο μεταξύ έχει αναλάβει η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρλσρούης εξαιτίας της σοβαρότητάς της, δεδομένου ότι σχετίζεται με τη δημόσια ασφάλεια. Εδώ και καιρό οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες και η υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ έχουν μιλήσει για αυξημένο κίνδυνο ισλαμιστικών επιθέσεων στη Γερμανία εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται στη Μέση Ανατολή και της στήριξης της Γερμανίας στο Ισραήλ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments