Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Θα δεχόμαστε υπεράριθμους στις κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες

Άδωνις Γεωργιάδης: Θα δεχόμαστε υπεράριθμους στις κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες

Πηγή Φωτογραφίας: [368715] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Κτιριολογικά, ζούμε την καλύτερη εποχή στην ιστορία του ΕΣΥ.

Από τον επόμενο μήνα θα γίνονται δεκτοί υπεράριθμοι στις κρίσιμες ειδικότητες, όπως ανέφερε προ ολίγου ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει ρύθμιση προκειμένου να καλυφθούν κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες, ο υπουργός Υγείας ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας πως «είναι μια πρόταση του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Γκολιδάκη. Η πρόταση αυτή λέει ότι στις κρίσιμες ειδικότητες θα πρέπει να δεχόμαστε υπεράριθμους, δηλαδή γρηγορότερα ειδικευόμενους, με τον όρο ότι θα μένουν για μια πενταετία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι μια πρόταση λογική και θα την ψηφίσουμε. Από τον Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι να τη θεσπίσουμε».

Κληθείς, στη συνέχεια, να τοποθετηθεί σχετικά με το τι θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για την υγεία, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε: «Δεν γνωρίζω τι θα εξαγγείλει για την υγεία στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός αποφασίζει, έχει τον τελευταίο λόγο. Όλοι οι υπουργοί έχουμε κάνει τις προτάσεις μας. Από όλες αυτές τις προτάσεις ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει τι θα κρατήσει και θα προωθήσει. Για παράδειγμα, στην περυσινή ΔΕΘ, το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο ήμουν, είχε την τιμητική του και παρουσιάστηκε το «ξεπάγωμα» για τις διετίες».

Μιλώντας για τους γιατρούς στα νησιά, ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως «ψηφίσαμε νόμο και βγαίνει, ίσως την εβδομάδα που έρχεται, η ΚΥΑ για τα κίνητρα για τα άγονα. Θα πάμε αμέσως σε προκηρύξεις με τα νέα κίνητρα, τα οποία είναι πολύ γενναία και πολύ ισχυρά οικονομικά. Πιστεύω ότι, και με ορισμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό. Δεν λέω εξ ολοκλήρου. Έχουμε υψηλές προσδοκίες, με το νέο πλαίσιο που τώρα χτίζουμε οι προσκλήσεις να έχουν μεγαλύτερη ανταπόκριση. Προσωπικά έχω κάνει μεγάλη περιοδεία στα νησιά. Έχω επισκεφθεί όλες τις Κυκλάδες. Έχω συνομιλήσει με τους αρμόδιους σε όλες τις Κυκλάδες. Κάνουμε συνεχόμενες και πολλές προσπάθειες για τους γιατρούς στα νησιά.

Κτιριολογικά, ζούμε την καλύτερη εποχή στην ιστορία του ΕΣΥ. Έχουμε ταυτόχρονη ανακαίνιση 90% πέντε νοσοκομείων του ΕΣΥ. Στο Αττικό, για παράδειγμα, που είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ο χώρος αναμονής στα τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι 1.000 τετραγωνικά και  περνάμε από τα 1.000 στα 5.000 τετραγωνικά. Θα υπάρχει ένας χώρος αναμονής κατά πέντε φορές μεγαλύτερος. Μηχανολογικά, πάμε επίσης πολύ καλά, με ολοκαίνουργιους αξονικούς τομογράφους κ.λπ. Όμως έχουμε έλλειψη ιατρικού προσωπικού, αυτό είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα. Για αυτό το λόγο, ρίχνουμε το βάρος μας στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

Μιλώντας, τέλος, για το συμβάν στον Αλμυρό Βόλου, ο Άδωνις τόνισε πως «στο Βόλο έγινε ένα πραγματικά ατυχές περιστατικό. Έγινε καταγγελία ότι έλειπε ο γιατρός. Όμως, δεν έλειπε ο γιατρός. Την Κυριακή, δεν υπάρχει εφημερία από την ίδρυση του ΕΣΥ μέχρι σήμερα. Το Περιφερειακό Ιατρείο είναι βοηθητικό του ΚΥ. Αυτό συνέβη και στον Αλμυρό του Βόλου. Η πρωτοβάθμια βαθμίδα υγείας έχει έναν ορισμένο τρόπο που μπορείς να τη στήσεις. Δεν μπορείς να την αλλάξεις. Υπάρχει το ΚΥ και το νοσοκομείο. Τα Π.Ι. έχει άλλο προορισμό, για να καλύπτουν τον καθημερινό φόρτο. Έτσι διαρθρώνεται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας παντού. Άρα, ο γιατρός δεν έλειπε, όπως λέγεται. Την Κυριακή, δεν προβλέπεται εφημερία. Η κυρία έπαθε ανακοπή στην ταβέρνα. Υπήρξε ταχύτατη ανταπόκριση. Μιλάμε για νοσηλεύτρια σε 4’ και σε 20’ έφτασαν οι διασώστες. Μα πόσο πιο γρήγορα μπορεί να κινηθεί η πρωτοβάθμια υγεία. Ο Κασσελάκης είναι ολίγον τουρίστας στη χώρα, δεν ξέρει τι σημαίνει Π.Ι. και ζήτησε την αποπομπή μου!», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments