Πολιτική

Η επόμενη ημέρα της κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ

Πρόσωπα και ορόσημα στην πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το πολιτικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τεταμένο, μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος την Πέμπτη. Τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται μια σειρά δηλώσεων, και αναμένεται να φανεί πώς θα κινηθούν οι «87» από τη μία πλευρά και ο Παύλος Πολάκης από την άλλη, ενόψει της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Το κύριο ερώτημα που προκύπτει είναι ποια στρατηγική θα ακολουθήσει ο Στέφανος Κασσελάκης στο άμεσο μέλλον. Σε πρόσφατη ανάρτησή του, αναφέρθηκε σε ένα «οργανωμένο σχέδιο» που στοχεύει στον «καθημερινό εξευτελισμό του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το συνέδριο». Τόνισε επίσης ότι «δεν θα επιτρέψω να καίνε τις ελπίδες μας για δύο μήνες μέχρι το συνέδριο και να φύγουν αφήνοντας πίσω τους αποκαΐδια. Προσωπικά, θα προχωρήσω όσο μου επιτρέπουν οι ανθρώπινες δυνάμεις, σε ένα καταστατικό συνέδριο όπου θα αλλάξουν όλα».

Ταυτόχρονα, ανακύπτουν και άλλα, επιπλέον ερωτήματα.

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Παύλου Πολάκη, ο οποίος ουσιαστικά θέτει ζήτημα ηγεσίας; Σε συνέντευξή του στο «Documento», απαντώντας στο ερώτημα αν σκοπεύει να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη στην επόμενη συνεδρίαση της Κ.Ε. για να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογές ηγεσίας, δήλωσε ότι «οι ανάγκες είναι επιτακτικές τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τον λαό. Ό,τι χρειάζεται να γίνει, θα γίνει με οργανωμένο τρόπο και μέσω των θεσμικών οργάνων».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, ο κ. Πολάκης ανέφερε την ανάγκη για «ένα πρόγραμμα που να είναι κατανοητό από τον λαό, κοινωνικά αναγκαίο και σε σύγκρουση με τη διαπλοκή, ώστε να προσφέρει ελπίδα στη νέα γενιά». Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δυστυχώς, η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί να εξασφαλίσει κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό απαιτούνται μεγάλες και άμεσες αλλαγές. Όσον αφορά εμένα, θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για αυτό».

Επιπλέον, οκτώ μέλη της Πολιτικής Γραμματείας από την ομάδα των «87» αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Πέμπτης, εκφράζοντας τις ξεκάθαρες διαφωνίες τους σε μια σειρά θεμάτων μέσω ενός κειμένου. Αφορμή για την αποχώρησή τους αποτέλεσαν οι δηλώσεις του κ. Κασσελάκη, με πηγές από την ομάδα των «87» να επισημαίνουν ότι «ο πανικός είναι κακός σύμβουλος».

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία ανήκε στα οκτώ μέλη που αποχώρησαν, δήλωσε σε συνέντευξή της σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό: «Δεν θα ακολουθήσουμε κανέναν κατήφορο. Εδώ και μήνες δεχόμαστε αήθεις επιθέσεις από τα διαδικτυακά τρολ και από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτή την πορεία που παραβιάζει την κοινή λογική». Επιπλέον, τόνισε: «Έχετε ξαναδεί πρόεδρο κόμματος να στοχοποιεί και να διαβάλει βουλευτές του κόμματος;».

Ακόμη, η Τετάρτη είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για την Κουμουνδούρου, καθώς ανοίγει η Βουλή και θα αποκαλυφθεί η τύχη μιας έδρας του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου, η Πόπη Τσαπανίδου, που κατείχε την τέταρτη θέση στο ψηφοδέλτιο, θα κληθεί να αναλάβει την έδρα. Να σημειωθεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Π. Τσαπανίδου υπηρέτησε ως εκπρόσωπος τύπου του κόμματος υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Για να μπορέσει ο κ. Κασσελάκης να αποκτήσει την έδρα, θα πρέπει να παραιτηθούν τα πέντε άτομα που προηγούνται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ωστόσο, η Ζωρζέτα Λάλη, που βρίσκεται στην όγδοη θέση, είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει την έδρα αν οι υπόλοιποι επιλαχόντες δεν επιθυμούν να την αναλάβουν. «Όπως δήλωσα και τον περασμένο Μάρτιο, αν πληρούνται οι συνταγματικές προϋποθέσεις, σκοπεύω να τιμήσω την εμπιστοσύνη των εκλογέων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στο οποίο συμμετείχα, από τα έδρανα της Βουλής», έχει δηλώσει με νόημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο