Μπράβο, Άδωνι! Επιτέλους οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς στα άγονα
Πηγή Φωτογραφίας: (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)//Μπράβο, Άδωνι! Επιτέλους οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς στα άγονα
Το υπουργείο Υγείας, υπό την πολιτική ηγεσία του Άδωνι Γεωργιάδη, εμφανίζεται, επιτέλους, έτοιμο να αντιμετωπίσει το ζήτημα της μόνιμης ενίσχυσης με ιατρικό προσωπικό στα περιφερειακά νοσοκομεία που παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις, μέσω μιας ρύθμισης που αναμένεται να παρουσιαστεί πιθανότατα τον Αύγουστο. Η τριπλή παρέμβαση στοχεύει στην ενίσχυση της κάλυψης θέσεων, για τις οποίες δεν υπάρχει σήμερα ενδιαφέρον.
Συγκεκριμένα, η διαδικασία έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης βρίσκεται στο τελικό στάδιο και περιλαμβάνει τον επανακαθορισμό των Άγονων Α’ και Β’ περιοχών της χώρας, την αύξηση των οικονομικών κινήτρων για κάθε κατηγορία, καθώς και τον διπλασιασμό των ποσών για έξι «προβληματικές» ιατρικές ειδικότητες.
Είναι αλήθεια ότι, αυτό το καλοκαίρι, η ένταση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των ιδιωτών γιατρών προκάλεσε αίσθηση, καθώς αποφασίστηκε και ψηφίστηκε η υποχρέωση των ιδιωτών να συμμετέχουν στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων όταν τους ζητηθεί.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα επιβάλλονται κυρώσεις, όπως η διακοπή της σύμβασής τους με τον ΕΟΠΥΥ και η απαγόρευση πρόσβασης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Παρά την ελαφρά υποχώρηση του υπουργού Υγείας, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα εκδώσει την εφαρμοστική απόφαση του νόμου που ψήφισε η Βουλή, η πίεση από τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το υπουργείο παραμένει έντονη.
Τα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, καθώς οι απολαβές τους είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα και με άλλες χώρες, ενώ οι συνθήκες εργασίας περιλαμβάνουν υπερεργασία και υπερεφημέρευση σε πολλές περιπτώσεις. Ως αποτέλεσμα, οι γιατροί δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Οι κάτοικοι νησιών, χωριών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας βιώνουν μια συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ένα πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καταγγελία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκου, ο οποίος ανέφερε ότι μια έγκυος γυναίκα αναγκάστηκε να ταξιδέψει από την Πρέβεζα στα Τρίκαλα, καθώς εκεί υπήρχε διαθέσιμη μονάδα νεογνών για να γεννήσει το πρόωρο μωρό της. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η υγειονομική κάλυψη νησιών και τουριστικών περιοχών επιτυγχάνεται μέσω μετακινήσεων γιατρών από άλλες περιοχές, οι οποίοι λαμβάνουν ως κίνητρο ένα σημαντικό οικονομικό μπόνους, το οποίο φέτος έχει αυξηθεί σε 2.100 ευρώ το μήνα, επιπλέον των κανονικών τους αποδοχών.
Επιδόματα Χ3
Με βάση τα παραπάνω, το υπουργείο προγραμματίζει την ενίσχυση των υγειονομικών δομών σε απομακρυσμένες περιοχές και σε συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που δεν προσελκύουν νέους γιατρούς. Με άρθρο που περιλαμβάνεται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία, το οποίο ψηφίστηκε στις αρχές Αυγούστου, τροποποιείται μια παλαιότερη διάταξη, επιτρέποντας την αύξηση του μηνιαίου επιδόματος κατά 300 ευρώ για τις Α’ Άγονες Περιοχές και κατά 200 ευρώ για τις Β’ Άγονες Περιοχές, για τους γιατρούς που θα υπηρετήσουν σε νοσοκομεία αυτών των περιοχών.
Αυτές οι περιοχές αντιμετωπίζουν προβλήματα στελέχωσης και κάλυψης ιατρικών θέσεων λόγω κοινωνικών, γεωγραφικών, συγκοινωνιακών και οικιστικών παραγόντων. Σημειώνεται ότι οι γιατροί στις άγονες περιοχές του καταλόγου Α’ λαμβάνουν σήμερα περίπου 1.000 ευρώ ετησίως ως επίδομα, ενώ για τις Β’ άγονες περιοχές το επίδομα ανέρχεται στο 50% αυτού του ποσού.
Οι προτεινόμενες αυξήσεις αποτελούν πρόταση του υπουργείου Υγείας, η οποία αναμένει έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον, η πρόταση περιλαμβάνει διπλάσια επιδόματα για έξι ιατρικές ειδικότητες, οι οποίες δεν προσελκύουν ενδιαφέρον από νέους γιατρούς: Παθολογίας, Αναισθησιολογίας, Νεφρολογίας, Παθολογικής Ανατομικής, Ακτινολογίας, Ιατρικής Βιολογίας και Εργαστηριακής Ιατρικής. Έτσι, το επίδομα για τις ειδικότητες αυτές θα ξεπερνά τα 7.000 ευρώ ετησίως.
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, θα επεκταθεί ο κατάλογος των άγονων περιοχών. Αυτή τη στιγμή, οι Άγονες Περιοχές Α’ ανέρχονται σε 32, ενώ οι Άγονες Β’ σε 20. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως Β’ θα αναβαθμιστούν σε Α’, προκειμένου να προσφέρουν μεγαλύτερο οικονομικό κίνητρο στους γιατρούς.
Επιπλέον, κάποιες νέες περιοχές που δεν είναι σήμερα άγονες θα προστεθούν στον κατάλογο των Β’. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται σε τελική διαμόρφωση και αναμένονται πιθανές αλλαγές, ανάλογα με τα Κέντρα Υγείας και γενικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε ορισμένα σημεία του ελληνικού χάρτη.
Καθολικές αυξήσεις
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στοχεύει να επεκτείνει τα πρόσθετα οικονομικά κίνητρα όχι μόνο στους νέους γιατρούς που θα τοποθετηθούν, αλλά και σε όλο το υπάρχον ιατρικό προσωπικό που εργάζεται σε άγονες περιοχές. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίσει τα νέα κίνητρα αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, με την πρώτη εφαρμογή τους να γίνεται μέσω της προκήρυξης θέσεων για επιμελητές και διευθυντές στο ΕΣΥ, η οποία προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα με τις άγονες περιοχές, επιδιώκεται να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις και με την παροχή δυνατότητας στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, όπως για παράδειγμα να διατηρούν το δικό τους ιατρείο. Αυτή η πρακτική ήταν απαγορευμένη από την ίδρυση του ΕΣΥ, αλλά πλέον έχει αλλάξει, ώστε οι γιατροί να μπορούν να αποκτούν επιπλέον εισόδημα και να παραμένουν στα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα, ήδη παρέχονται διάφορα μπόνους σε συγκεκριμένες κατηγορίες γιατρών.
Οι αναισθησιολόγοι λαμβάνουν 400 ευρώ επιπλέον του μισθού τους (250 ευρώ οι ειδικευόμενοι), ενώ το ίδιο ισχύει και για τους γιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) που έχουν εξειδίκευση στην Επειγοντολογία. Επιπλέον, οι γιατροί του ΕΚΑΒ λαμβάνουν 250 ευρώ επιπλέον μηνιαίως, ενώ οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) απολαμβάνουν προσαύξηση επιδόματος που κυμαίνεται από 200 έως 230 ευρώ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας