Οι φθινοπωρινές προτεραιότητες της κυβέρνησης
Πηγή Φωτογραφίας: [363566] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ 87η ΔΕΘ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
Από αύριο, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει έναν κύκλο συσκέψεων προκειμένου να καθοριστούν οι βασικοί άξονες της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Η προσοχή του Μαξίμου εστιάζεται σε αυτή τη συγκυρία, καθώς επιδιώκεται να σταλεί ένα μήνυμα επανεκκίνησης από τη Θεσσαλονίκη.
Μετά την ολοκλήρωση της ΔΕΘ, θα αρχίσει σταδιακά η συζήτηση για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν αναμένεται να οδηγήσουν σε πολιτικά συμπεράσματα σχετικά με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι το τέλος του έτους θα διευκρινιστεί ποιο πρόσωπο θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με την ψηφοφορία να προγραμματίζεται για το 2025. Αξιοσημείωτο είναι ότι πριν από τις ευρωεκλογές, το κύριο σενάριο προέβλεπε την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ωστόσο, μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, ορισμένοι βουλευτές της Ν.Δ. εξέφρασαν την ανάγκη για επιστροφή στις ρίζες του συντηρητισμού και του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς τοποθετήθηκαν δημόσια υπέρ της επιλογής ενός προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, το οποίο να έχει πολιτική διαδρομή συνδεδεμένη με τη Νέα Δημοκρατία.
Στο Μαξίμου είναι σαφές ότι επιθυμούν να αποφευχθούν «γαλάζιοι» βουλευτές που θα καταψηφίσουν την πρόταση του κόμματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Έτσι, το κύριο σενάριο περιλαμβάνει την επιλογή ενός υποψηφίου που θα έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει αποτελεσματικά με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους.
Ωστόσο, υπάρχει πάντα η σκέψη εντός της κυβέρνησης που υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης των σχέσεων με τον κεντρώο χώρο. Αυτή η πλευρά θα προτιμούσε μια υποψηφιότητα που να απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό και να στέλνει το μήνυμα ότι οι πολιτικές προσεγγίσεις θα συνεχιστούν. Πάντως, η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει τη σχετική συζήτηση αυτή τη στιγμή, θεωρώντας ότι είναι πρόωρο να γίνουν ανακοινώσεις.
Ένα άλλο ζήτημα που αναμένεται να προκύψει το 2025 είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει στο τραπέζι την αναθεώρηση του άρθρου 16 που αφορά τα πανεπιστήμια, ένα θέμα που ενδιαφέρει ένα κοινό στο οποίο στοχεύει η Νέα Δημοκρατία, και οι «γαλάζιοι» βουλευτές πιστεύουν πως μπορούν να ασκήσουν πολιτική πίεση σε άλλα κόμματα.
Επιπλέον, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, βασισμένη στο «μοντέλο» που χρησιμοποιήθηκε στις ευρωεκλογές. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι για να προχωρήσουν τέτοιες αλλαγές απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις, και επομένως θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα τοποθετηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων.
Τέλος, στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να παρακολουθήσουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου, καθώς θα αποκαλυφθεί αν το κυβερνών κόμμα διατηρεί τα ποσοστά που κατέγραψε στις ευρωεκλογές ή αν έχει σημειωθεί κάποια σημαντική μεταβολή. Επιπλέον, θα φανεί και η εξέλιξη των δημοσκοπικών ποσοστών των κομμάτων του αντιπολιτευτικού χώρου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας