Πολιτική

Παύλος Μαρινάκης: ”Επόμενα μεγάλα στοιχήματα η ενίσχυση των παραγωγικών ηλικιών και της κάθε οικογένειας”

Παύλος Μαρινάκης: ”Επόμενα μεγάλα στοιχήματα η ενίσχυση των παραγωγικών ηλικιών και της κάθε οικογένειας”

Πηγή Φωτογραφίας: [369034] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠOΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΠΑΥΛΟ ΜΑΡIΝΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης, μιλάει για τις πυρκαγιές της 11ης Αυγούστου, αλλά και για το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη της κοινωνίας.

Για τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης μιλά σήμερα στα «Π» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης,  ορίζοντας την περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών ηλικιών και κάθε οικογένειας ως κυβερνητική προτεραιότητα και δίνοντας το στίγμα των πρωθυπουργικών εξαγγελιών ενόψει της ΔΕΘ. Αναφορικά με τη διαχείριση των πυρκαγιών στη ΒΑ Αττική, ο κ. Μαρινάκης απαριθμεί τις πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της βελτίωσης του μηχανισμού πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων, ενώ αναφερόμενος στην αντιπολίτευση τονίζει: «Περιμένουμε προτάσεις και σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση σε προγραμματικό επίπεδο», κρατώντας αποστάσεις από την «τοξική», όπως τη χαρακτηρίζει, αντιπαράθεση.

Κύριε Μαρινάκη, να ξεκινήσουμε με τις φωτιές της 11ης Αυγούστου. Τελικά, τι πήγε λάθος στη διαχείριση του μετώπου, με αποτέλεσμα να καούν πάνω από 80.000 στρέμματα; Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να μη λένε οι πολίτες «Κάθε καλοκαίρι τα ίδια»;

Από τον Μάιο μέχρι σήμερα -γιατί η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει- η Πολιτική Προστασία κλήθηκε να αντιμετωπίσει 4.000 ενάρξεις πυρκαγιών. Δυστυχώς, μόνο μία εξ αυτών -και ελπίζουμε να είναι η μοναδική- πήρε μεγάλες διαστάσεις, παρόλο που η πρώτη εναέρια επέμβαση έγινε εντός 5 λεπτών. Ακόμα και μία πυρκαγιά να ξεφύγει, σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί και να βελτιώσουμε τα σημεία εκείνα τα οποία μας έχουν υποδείξει οι δύσκολες καταστάσεις κάθε καλοκαιριού. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με το «κάθε καλοκαίρι τα ίδια», τόσο γιατί, όπως προείπα, φέτος -σε ένα από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια σε πλήθος πυρκαγιών- είχαμε στη συντριπτική πλειονότητα καλύτερη αντιμετώπιση όσο και γιατί έχουμε δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, με τους καθαρισμούς οικοπέδων, τα drones και τις περιπολίες, τα οποία φαίνεται πως αποδίδουν. Τα drones έχουν προλάβει μια σειρά από πυρκαγιές. Οκτώ στα 10 από τα οικόπεδα των οποίων τα κτίσματα σημάνθηκαν ως μερικώς ή ολικώς ακατάλληλα στη Βορειοανατολική Αττική ήταν ακαθάριστα. Οι καθαρισμοί, λοιπόν, είναι μια βάση πάνω στην οποία πρέπει να χτίσουμε. Η Ελλάδα δεν είναι ίδια στον τομέα αυτόν τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Πολιτική Προστασία, από μια διαλυμένη Γενική Γραμματεία, πλέον είναι ένα αποτελεσματικό συντονιστικό κέντρο. Τα εναέρια μέσα από 60 έχουν φτάσει τα 90, έχουμε 17.000 πυροσβέστες, περισσότερους από κάθε άλλη χρονιά και τους περισσότερους στην Ε.Ε. αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας, ενώ αυξήθηκαν οι ομάδες δασοκομάντος από 6 σε 16. Είναι από τις πιο δύσκολες μάχες. Μακάρι να μπορούσε να βρεθεί μια κυβέρνηση που θα κατάφερνε να εξαλείψει τις πυρκαγιές, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πουθενά στον κόσμο. Αρα, χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που κάθε χρόνο θα βελτιώνει τους μηχανισμούς πρόληψης και αντιμετώπισης, ώστε να νιώθουν οι πολίτες όλο και πιο ασφαλείς.

Στο ίδιο πλαίσιο, να αναμένουμε άμεσα παρεμβάσεις και για την αντιπλημμυρική προστασία ενόψει φθινοπώρου;

Ηδη, όπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τα έργα αποκατάστασης, έχει ληφθεί χρηματοδότηση για σύνταξη μελετών και εκπόνηση αντιδιαβρωτικών/αντιπλημμυρικών έργων από το Πράσινο Ταμείο και το Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών. Επιπλέον, προχωρά μελέτη διευθέτησης των χειμάρρων για τις περιοχές που επλήγησαν.

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει περαιτέρω στήριξη στους ευάλωτους και στα νέα ζευγάρια, ωστόσο πώς σχεδιάζετε να υλοποιήσετε αυτή τη δέσμευση, δεδομένης της ανάγκης διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας που προβλέπουν οι νέοι κανόνες της Ε.Ε.; Σε ποιους άξονες θα κινηθούν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ;

Είναι στο πλάνο μειώσεις φόρων;  Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η πρώτη μεταπολιτευτικά που μείωσε τόσο πολύ και τόσο πολλούς φορολογικούς συντελεστές και συνεχίζει να το κάνει και αυτή την τετραετία, αυξάνοντας το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά, μονιμοποιώντας προσωρινά μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και μειώνοντας ακόμα περισσότερο τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές. Ο βασικός οικονομικός στόχος αυτής της τετραετίας είναι να μειωθεί η απόσταση που έχουμε από την Ευρώπη ως προς το διαθέσιμο εισόδημα. Θα προσπαθήσουμε να κινηθούμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, για να πετύχουμε το 2027 να έχουμε κατώτατο μισθό 950 ευρώ και μέσο μισθό 1.500 ευρώ. Είναι δεδομένο, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι πρώτη σε ρυθμούς αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο και ο δρόμος αυτός απαιτεί την κατά το δυνατόν ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των πολιτικών μας. Τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα είναι η περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών ηλικιών και κάθε οικογένειας. Είναι σημαντικό ότι μια νέα μητέρα που έπαιρνε ένα επίδομα 800 ευρώ τώρα παίρνει αθροιστικά σχεδόν 10.000 ευρώ, όπως και ότι περίπου 10.000 νέοι άνθρωποι απέκτησαν δικό τους σπίτι μέσω των στεγαστικών προγραμμάτων. Εκεί θα «πέσουμε πάνω» και θα δώσουμε μεγάλη έμφαση, όπως και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. Παράλληλα, όταν έχεις καταφέρει να δημιουργήσεις 400.000 νέες θέσεις εργασίας και να μειώσεις την ανεργία από το 18% στο 9,6%, πλέον, πρέπει να δεις συνολικά το ζήτημα των επιδομάτων, με έμφαση στη στήριξη των προνοιακών, ώστε να κατανέμονται δικαιότερα και να συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας, γιατί εκεί που το πρόβλημα ήταν «ο κόσμος δεν έχει δουλειά», τώρα είναι «οι επιχειρήσεις ψάχνουν εργαζομένους».

Η πισίνα Κασσελάκη και οι λεκτικές επιθέσεις του ευρωβουλευτή Ν. Παππά πυροδότησαν το πολιτικό σκηνικό. Θα συνεχιστεί η αντιπαράθεση στους ίδιους τόνους; 

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να ασχοληθούμε με αυτή την τοξική αντιπαράθεση. Ως οφείλαμε, δώσαμε τις απαντήσεις που έπρεπε, με στοιχεία και τεκμηρίωση. Περιμένουμε προτάσεις και σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση σε προγραμματικό επίπεδο. Δική μας δουλειά είναι η όσο πιο γρήγορη υλοποίηση του προγράμματός μας και η επίλυση των προβλημάτων των πολιτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments