Πολιτική

Σε δεινή θέση ο Πολάκης – Τι ζητά η οικονομική εισαγγελία από τον ΕΟΔΥ

Σε δεινή θέση ο Πολάκης – Τι ζητά η οικονομική εισαγγελία από τον ΕΟΔΥ

Πηγή Φωτογραφίας: [367410] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το πόρισμα κάνει λόγο για σωρεία παρανομιών στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ένας έντονος «πόλεμος» έχει ξεσπάσει πρόσφατα ανάμεσα στον ανεξάρτητο βουλευτή και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, και τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος επιτίθεται στη βουλευτή του κόμματος και ομότιμη καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού. Οι επιθέσεις του Πολάκη, που εκδηλώνονται κυρίως μέσω διαδικτύου, εστιάζουν στις επιχορηγήσεις που έχει λάβει το Ινστιτούτο Prolepsis τα τελευταία χρόνια.

Είναι, ωστόσο, ευρέως γνωστό ότι πίσω από τις επιθέσεις του Πολάκη κρύβονται δικά του μυστικά. Κανείς δεν πρέπει να τολμήσει να τα αποκαλύψει, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να αντιμετωπίσει την οργή και τις προσβολές του πρώην αναπληρωτή υπουργού, ο οποίος ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος, λειτουργούσε σύμφωνα με τη νομοθεσία, παρά τις φήμες για διπλά λογιστικά βιβλία.

Τι συνέβαινε, όμως, με τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος κατά την περίοδο που ο Πολάκης ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας, δηλαδή από το 2015 έως το 2019; Ο ίδιος δεν έχει αποκαλύψει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το ζήτημα…

Παρ’ όλα αυτά, για τη θητεία του και τις πρακτικές του στο υπουργείο Υγείας έχουν εκδοθεί αρκετά επίσημα πορίσματα από αρμόδιες Αρχές, τα οποία αναφέρονται σε σπατάλη δημοσίου χρήματος. Το πιο γνωστό από αυτά είναι το πόρισμα της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), το οποίο αφορά παράνομες πληρωμές ύψους 6,5 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία σεκιούριτι Triple S. Οι σχετικές πληρωμές πραγματοποιούνταν από το τότε Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με προφορικές εντολές του κ. Πολάκη.

Η ΕΑΔ, λοιπόν, ερεύνησε διεξοδικά τη δυσώδη αυτή υπόθεση και στο πόρισμα που συνέταξε, το 2020, διαπίστωνε σειρά παρανομιών, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στα “Παραπολιτικά”:

Η εταιρεία έλαβε συνολικά 6,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει υπογεγραμμένη καμία σχετική σύμβαση και χωρίς να έχει διενεργηθεί κα- νένας διαγωνισμός. Οι υπηρεσίες τις οποίες «προσέφερε» η εν λόγω εταιρεία δεν πιστοποιούνταν από καμία συγκεκριμένη επιτροπή παραλαβής, καθώς οι υπηρεσιακοί υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ αρνούνταν να υπογράψουν. Τιμολόγια αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ εξοφλήθηκαν χωρίς να έχουν καταγραφεί στην επίσημη σχετική καρτέλα προμηθευτών του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ έλαβε απόφαση για καταβολή χρηματικού ποσού 2 εκατ. ευρώ προς την εν λόγω εταιρεία, ενώ το Πρωτοδικείο Αθηνών είχε ήδη εκδώσει δικαστική απόφαση για την απομάκρυνση της εταιρείας από το έργο και την αντικατάστασή της από την Ελληνική Αστυνομία. Χρηματικό ποσό, ύψους άνω των 330.000 ευρώ, έχει καταβληθεί με τιμολόγια, στα οποία αναγράφεται χειρόγραφα ως αιτιολογία «με εντολή αναπληρωτή υπουργού Υγείας», δηλαδή με εντολή του ίδιου του Παύλου Πολάκη. Το συγκεκριμένο πόρισμα-καταπέλτης διαβιβάστηκε από το 2020 στην Οικονομική Εισαγγελέα και ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση για τη διακρίβωση της τέλεσης ποινικών αδικημάτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα των “Παραπολιτικών”, μόλις πριν από λίγες ημέρες η Οικονομική Εισαγγελία ζήτησε επίσημα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τα ονόματα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ για την περίοδο από 30/12/2017 έως 28/1/2018, δηλαδή κατά τη διάρκεια της θητείας του Παύλου Πολάκη. Σκοπός αυτού του αιτήματος είναι να κληθούν ως ύποπτοι και να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τη ζημία του Δημοσίου από τις παράνομες πληρωμές στην εν λόγω εταιρεία σεκιούριτι. Αυτή η σημαντική δικαστική εξέλιξη εκθέτει τον Π. Πολάκη, ο οποίος πρέπει να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν, ενώ αυτοπαρουσιάζεται ως “εισαγγελέας διαφθοράς” και εντοπίζει σκάνδαλα και ενόχους παντού, τα μέλη της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, που είχε ο ίδιος διορίσει, να καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για πληρωμές εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι, παραβιάζοντας όλες τις σχετικές νομικές διατάξεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments