Γεωπολιτικά

Νασράλα: Η Χεζμπολάχ διατηρεί το «δικαίωμα να απαντήσει» στο μέλλον μετά τα διασυνοριακά πυρά με το Ισραήλ

Νασράλα: Η Χεζμπολάχ διατηρεί το «δικαίωμα να απαντήσει» στο μέλλον μετά τα διασυνοριακά πυρά με το Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα εξήρε την επίθεση της ομάδας κατά του Ισραήλ την Κυριακή.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα εξήρε την επίθεση της ομάδας κατά του Ισραήλ την Κυριακή, καθώς άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και άλλα πιθανά χτυπήματα στο μέλλον.

Σε τηλεοπτική ομιλία του, ο Νασράλα δήλωσε ότι η ομάδα θα «παρακολουθήσει» τα αποτελέσματα των χτυπημάτων της κατά του Ισραήλ.

«Εάν το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, θα θεωρήσουμε ότι η διαδικασία απάντησης έχει ολοκληρωθεί, ενώ εάν το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, θα διατηρήσουμε το δικαίωμα να απαντήσουμε σε μεταγενέστερο χρόνο», δήλωσε ο Νασράλα, προσθέτοντας ότι η επίθεση της Κυριακής ολοκληρώθηκε “όπως είχε προγραμματιστεί”.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές αντάλλαξαν μηνύματα ότι καμία από τις δύο δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση, μετέδωσε νωρίτερα την Κυριακή το Reuters.

Ο Νασράλα πρόσθεσε ότι η βάση Γκλιλότ του Ισραήλ ήταν ο «κύριος στόχος» για τις επιθέσεις της ομάδας, περιγράφοντάς την ως «την κύρια βάση των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών». Η βάση βρίσκεται περίπου 75 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και 40 χιλιόμετρα από το Τελ Αβίβ.

Η λιβανέζικη ομάδα ανακοίνωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι οι δικές της διασυνοριακές επιθέσεις είχαν στόχο να εκδικηθεί τη δολοφονία του ανώτερου διοικητή της Φουάντ Σουκρ τον περασμένο μήνα.

Ο Σουκρ σκοτώθηκε στις 30 Ιουλίου σε ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό. Εξηγώντας τη χρονική στιγμή, ο Νασράλα είπε ότι ήθελαν να δώσουν μια «ευκαιρία» στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επικαλέστηκε την αμερικανική και ισραηλινή στρατιωτική κινητοποίηση.

Πριν από την ομιλία του Νασράλα, η λιβανέζικη ομάδα ανακοίνωσε ότι είχε εκτοξεύσει περισσότερες από 300 ρουκέτες Κατιούσα σε 11 ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, καθώς και ότι πραγματοποίησε απροσδιόριστο αριθμό επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίσης αεροπορικές επιδρομές κατά του Λιβάνου την Κυριακή, λέγοντας ότι είχε στόχο να αποτρέψει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση της Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα μαχητικά του αεροσκάφη κατέστρεψαν «χιλιάδες» εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ «που στόχευαν προς το βόρειο Ισραήλ, και ορισμένα στόχευαν προς το κεντρικό Ισραήλ», μακριά από τα σύνορα.

Ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε επίσης ότι τα πλήγματα της Χεζμπολάχ προκάλεσαν μόνο «μικρές ζημιές», ενώ το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μιλώντας αργότερα την Κυριακή, ο Νασράλα αμφισβήτησε τον απολογισμό του Ισραήλ ότι η ισραηλινή πλευρά κατέστρεψε χιλιάδες εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ, χαρακτηρίζοντας τις ισραηλινές δηλώσεις «μη βασισμένες στην αλήθεια».

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει την κλιμάκωση, ανέφερε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το γραφείο του Ειδικού Συντονιστή των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο, Ζανίν Χένις-Πλασσάερτ, και η ειρηνευτική δύναμη της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) κάλεσαν «όλους να σταματήσουν τα πυρά και να απέχουν από περαιτέρω κλιμακούμενες ενέργειες».

Το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 48 ώρες. Το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ έκλεισε επίσης για λίγο.

Στο Λίβανο, το αεροδρόμιο της Βηρυτού δεν έκλεισε, αλλά ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Royal Jordanian και η Etihad Airways, ακύρωσαν πτήσεις.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι στην Υεμένη χαιρέτισαν την επίθεση της Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή τους στην οποία δήλωσαν ότι η δική τους απάντηση σε ισραηλινό πλήγμα σε λιμάνι-κλειδί της Υεμένης στις 20 Ιουλίου «σίγουρα έρχεται».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν «επιβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την άμυνα του Ισραήλ έναντι οποιωνδήποτε επιθέσεων από το Ιράν και τους περιφερειακούς εταίρους και αντιπροσώπους του», ανέφερε το Πεντάγωνο.

Εν τω μεταξύ, Ισραηλινοί διαπραγματευτές έφτασαν την Κυριακή στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα Κάιρο για συνομιλίες σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων εν μέσω στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και ο επικεφαλής της Shin Bet Ρόνεν Μπαρ, αναμενόταν να συναντήσει τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Αμπάς Καμέλ και τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θανί.

Οι διαπραγματευτές της Αιγύπτου και του Κατάρ προσπαθούν να γεφυρώσουν τα χάσματα μεταξύ των απαιτήσεων της Χαμάς και του Ισραήλ. Η άρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποσύρει πλήρως τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του από τη Γάζα παραμένει ένα σημαντικό σημείο εμπλοκής.

Αιγύπτιοι και ισραηλινοί αξιωματούχοι θα επιδιώξουν επίσης συμφιλίωση στο θέμα του διαδρόμου Φιλαδέλφειας, ο οποίος χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο.

Η Χαμάς δήλωσε ότι μια αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο Κάιρο, αλλά μόνο για να συναντηθεί με Αιγύπτιους αξιωματούχους και όχι για να συμμετάσχει στις συζητήσεις.

Ο νέος γύρος συνομιλιών την Κυριακή ακολουθεί την ένατη περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Ουάσινγκτον εντείνει τη διπλωματία για να ανακόψει ένα πιθανό αντίποινο από το Ιράν για τη δολοφονία του πολιτικού επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου.

Πηγή: Al Monitor, militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments