Γεωπολιτικά

Ο Ασαντ βάζει στον «πάγο» την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία

Ο Ασαντ βάζει στον «πάγο» την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ο Ασαντ βάζει στον «πάγο» την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία

«Η αποκατάσταση μιας σχέσης απαιτεί πρώτα την εξάλειψη των αιτιών που οδήγησαν στην καταστροφή της», δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβουλίο

Οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία, δεν έχουν φέρει μέχρι στιγμής απτά αποτελέσματα, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ.

Μιλώντας στο συριακό κοινοβούλιο, ο Ασαντ αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ρωσίας, του Ιράν και του Ιράκ, επισημαίνοντας πως αυτές «οι πρωτοβουλίες δεν έφεραν κανένα άξιο λόγου αποτέλεσμα, παρά τη σοβαρότητα και την προθυμία των διαμεσολαβητών».

«Η αποκατάσταση μιας σχέσης απαιτεί πρώτα την εξάλειψη των αιτιών που οδήγησαν στην καταστροφή της», συμπλήρωσε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι, ενώ επιθυμεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη βορειοδυτική Συρία, αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση για συνομιλίες.

Η Τουρκία διέκοψε τους δεσμούς της με τη Συρία το 2011, μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, στη διάρκεια του οποίου υποστήριξε τους ενόπλους που επεδίωκαν την ανατροπή του καθεστώτος.

Κλιμακώνεται η ένταση Τούρκων και Σύρων

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα απηύθυνε πρόσκληση για συνομιλίες στον Ασαντ, «ανά πάσα στιγμή». Δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο είχαν κάνει λόγο για μια πιθανή συνάντηση τον Αύγουστο, αναφορά η οποία, ωστόσο, διαψεύστηκε από Τούρκο διπλωμάτη.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο επιδιώκει να διευκολύνει μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεών τους. Το Ιράκ εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του τον Ιούλιο να φέρει κοντά τους δύο ηγέτες.

Με πληροφορίες από Reuters

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments