Γεωπολιτικά

Ποιος είναι ο πρώτος απεσταλμένος των Ταλιμπάν στα ΗΑΕ μετά την επιστροφή τους στην εξουσία;

Ποιος είναι ο πρώτος απεσταλμένος των Ταλιμπάν στα ΗΑΕ μετά την επιστροφή τους στην εξουσία;

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr, Ποιος είναι ο πρώτος

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μόλις η δεύτερη χώρα που δέχεται πρεσβευτή από την κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, μετά την Κίνα.

Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν διόρισε τον πρώτο της πρεσβευτή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, περισσότερο από δύο μήνες μετά τη σπάνια επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών της ομάδας Sirajuddin Haqqani στο Άμπου Ντάμπι.

Το υπουργείο Εξωτερικών στην Καμπούλ ανακοίνωσε τον διορισμό του Μπαντρουντίν Χακάνι με δελτίο Τύπου στον ιστότοπό του.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ο Σαΐφ Αμπντουλάχ Αλ Σαμσί, βοηθός υφυπουργός για θέματα πρωτοκόλλου στο υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων, αποδέχθηκε τα διαπιστευτήρια του Χακάνι κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Άμπου Ντάμπι.

Ο Χακάνι χαρακτήρισε τις σχέσεις μεταξύ των ΗΑΕ και του Αφγανιστάν «ιστορικές» και εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Σαμσί εξήρε τη σημασία των διμερών σχέσεων και δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω με τον διορισμό του Χακάνι, σύμφωνα με το ίδιο δελτίο τύπου.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων επιβεβαίωσε επίσης την είδηση σε ανακοίνωσή του.

Μετά την Κίνα, τα ΗΑΕ είναι μόλις η δεύτερη χώρα που δέχεται πρεσβευτή των Ταλιμπάν μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν το 2021. 

Οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το 2021, 20 χρόνια μετά την ανατροπή τους από τις δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της χαοτικής αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν -που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν που συνήφθη το 2020 στη Ντόχα- οι Ταλιμπάν έκαναν αστραπιαίες προόδους σε ολόκληρη τη χώρα, παίρνοντας τον έλεγχο της πρωτεύουσας Καμπούλ τον Αύγουστο του 2021 και ανακοινώνοντας μια προσωρινή κυβέρνηση. Οι υποστηριζόμενες από τη Δύση αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας κατέρρευσαν και ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι κατέφυγε στα ΗΑΕ.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν εξακολουθεί να μην αναγνωρίζεται επίσημα από καμία χώρα εν μέσω κατηγοριών για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις της.

Παρά την έλλειψη αναγνώρισης, αρκετές χώρες συνέχισαν να φιλοξενούν διπλωμάτες διορισμένους από τους Ταλιμπάν για να διευθύνουν τις αφγανικές πρεσβείες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, του Ιράν, του Πακιστάν και της Τουρκίας.

Η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που διόρισε πρεσβευτή στο Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο του 2023. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2024, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αποδέχθηκε τα διαπιστευτήρια του Μπιλάλ Καρίμι, πρώην εκπροσώπου των Ταλιμπάν, ως νέου πρεσβευτή του Αφγανιστάν στο Πεκίνο.

Ποιος είναι ο Μπαντρουντίν Χακάνι;

Ο νέος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διετέλεσε προηγουμένως απεσταλμένος των Ταλιμπάν στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα του Κόλπου. Το υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν τον διόρισε ως επιτετραμμένο στα ΗΑΕ τον Οκτώβριο του 2023. Δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμες περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτόν.

Ο Χακάνι δεν έχει συγγένεια με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εσωτερικών Σιρατζούντιν Χακάνι, ο οποίος ηγείται του δικτύου Χακάνι, μιας μαχητικής ομάδας που έχει συμμαχήσει με τους Ταλιμπάν. Η ομάδα έχει χαρακτηριστεί ως ξένη τρομοκρατική ομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και υπόκειται σε κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη. Το δίκτυο Χακάνι, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1980 για να πολεμήσει τη σοβιετική κατοχή, βρίσκεται πίσω από μια σειρά θανατηφόρων επιθέσεων τις τελευταίες δύο δεκαετίες εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων και δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ο Σιρατζούντιν, ο οποίος έχει επικηρυχθεί με 10 εκατομμύρια δολάρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατικές επιθέσεις, ταξίδεψε στα ΗΑΕ τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που ανέβηκε στην εξουσία πριν από τρία χρόνια. Ο πρόεδρος των ΗΑΕ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν φιλοξένησε τον Σιρατζούντιν και συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, καθώς και την υποστήριξη για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Σχέσεις ΗΑΕ-Ταλιμπάν

Τα ΗΑΕ είχαν φιλοξενήσει στο παρελθόν έναν πρεσβευτή των Ταλιμπάν κατά την πρώτη κατάληψη του Αφγανιστάν το 1994. Το Άμπου Ντάμπι έχει περιηγηθεί σε μια λεπτή σχέση με τους Ταλιμπάν μετά τον θάνατο πέντε διπλωματών του σε τρομοκρατική επίθεση στη νότια επαρχία Κανταχάρ του Αφγανιστάν το 2017. Ήταν η χειρότερη επίθεση εναντίον διπλωματών των ΗΑΕ στην ιστορία και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Τζούμα Μοχάμεντ Αμπντουλάχ αλ Καάμπι, πρεσβευτή του Αμπού Ντάμπι στην Καμπούλ. 

Η επίθεση έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια διπλωματικής επίσκεψης στην Κανταχάρ για τα εγκαίνια διαφόρων έργων υποδομής, τα οποία είχαν την υποστήριξη των ΗΑΕ. Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν την ευθύνη για την επίθεση, λέγοντας τότε ότι ήταν αποτέλεσμα «εσωτερικής τοπικής αντιπαλότητας».

Μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν το καλοκαίρι του 2021, τα ΗΑΕ διατηρούν μια “πρακτική” σχέση με την αφγανική διοίκηση.

Αν και φιλοξένησαν τον ανατραπέντα πρόεδρο «για ανθρωπιστικούς λόγους», σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, οι αρχές φέρονται να του απαγόρευσαν την άσκηση πολιτικής δραστηριότητας στο έδαφος των Εμιράτων.

Τα ΗΑΕ έστειλαν αεροπλάνα στην Καμπούλ για να διευκολύνουν την εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων και ξένων, συμπεριλαμβανομένων διπλωματών των Εμιράτων, που είχαν εγκλωβιστεί στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της προέλασης των Ταλιμπάν το 2021.

Τον Ιούλιο του 2022, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν και τα ΗΑΕ συνήψαν συμφωνία που επέτρεψε στην εταιρεία GAAC Solutions με έδρα το Άμπου Ντάμπι να διαχειρίζεται τα αεροδρόμια της Καμπούλ, της Χεράτ και της Κανταχάρ.

Αργότερα το ίδιο έτος, ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, ο Μουλάς Γιακούμπ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Εμιράτων Σεΐχη Μοχάμεντ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Άμπου Ντάμπι τον Δεκέμβριο του 2022.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Αφγανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στα ΗΑΕ, Χατζί Ομπαϊντουλάχ Σάντερ Χαϊλ, το έθνος του Κόλπου έχει πραγματοποιήσει αρκετά έργα υποδομής στο Αφγανιστάν, κατασκευάζοντας αρκετά νοσοκομεία, πανεπιστήμια, σχολεία και κτίρια κατοικιών σε ολόκληρη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, και τα έργα συνεχίζονται μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν το 2021.

Σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο TOLO τον Οκτώβριο του 2023, ο Σάντερ Χαϊλ δήλωσε ότι τα ΗΑΕ συνεργάζονται με την κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν για την κατασκευή 200 νοσοκομείων στο Αφγανιστάν, την κατασκευή δρόμων και δικτύων ύδρευσης, καθώς και την έκδοση σχολικών βιβλίων».

«Τα ΗΑΕ θα μπορούσαν ακόμη και να μας βοηθήσουν στην εξόρυξη των πλούσιων ορυχείων του Αφγανιστάν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στους φυσικούς πόρους της χώρας. Το Αφγανιστάν διαθέτει πλούτο ορυκτών και φυσικών πόρων, όπως χαλκό, χρυσό και πετρέλαιο, που εκτιμάται ότι αξίζει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με έκθεση του 2010 από Αμερικανούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και γεωλόγους.

Ο οικονομικός αερομεταφορέας των Εμιράτων flydubai ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2023 την επανέναρξη των πτήσεων προς την Καμπούλ, αποτελώντας την πρώτη διεθνή αεροπορική εταιρεία που πραγματοποιεί πτήσεις προς την αφγανική πρωτεύουσα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επίσης προσελκύσει σημαντικό όγκο κεφαλαίων από το Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια των ετών, τα οποία έχουν διοχετευθεί σε τομείς όπως τα ακίνητα. Ο αφγανικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος Μιρβάις Αζίζι είναι ένας εξέχων κατασκευαστής ακινήτων στο Ντουμπάι μέσω του ομίλου Αζίζι, ο οποίος διαθέτει επίσης ένα μεγάλο τραπεζικό δίκτυο στο Αφγανιστάν.

Πηγή:Al Monitor, militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments