Πόσο σημαντική είναι η ναυτική άσκηση της Αιγύπτου και της Κίνας στη Μεσόγειο;
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters
Οι ναυτικές δυνάμεις της Κίνας και της Αιγύπτου εκπαιδεύτηκαν μαζί στη Μεσόγειο αυτή την εβδομάδα, αποδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία που αποδίδει η Λαϊκή Δημοκρατία στο Κάιρο εν μέσω της ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών.
Η 46η κινεζική ναυτική ομάδα συνοδείας εκπαιδεύτηκε με το αιγυπτιακό ναυτικό βόρεια της Αλεξάνδρειας. Τα σκάφη Jiaozuo και Honghu του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και η φρεγάτα Galala της Αιγύπτου συμμετείχαν στην άσκηση, η οποία περιελάμβανε συντονισμένη επικοινωνία, σχηματισμό σκαφών και πλωτό ανεφοδιασμό. Η εκπαίδευση ακολούθησε την επιχειρησιακή ομάδα που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αλεξάνδρεια από τις 15 έως τις 19 Αυγούστου, ανέφερε το China Global Television Network.
Η Αίγυπτος δεν σχολίασε αμέσως. Το κινεζικό και το αιγυπτιακό ναυτικό πραγματοποίησαν για τελευταία φορά ναυτική άσκηση στη Μεσόγειο το 2019.
Η Αίγυπτος είναι μια περιφερειακή ναυτική δύναμη και θεωρείται ευρέως ότι διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ο αιγυπτιακός έλεγχος της διώρυγας του Σουέζ και η γεωγραφική της θέση, που εκτείνεται μεταξύ της Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας, καθιστούν τη βορειοαφρικανική χώρα ελκυστικό εταίρο για τη Λαϊκή Δημοκρατία, σύμφωνα με τη Μιρέτ Μαμπρούκ, ιδρυτική διευθύντρια του προγράμματος Αιγυπτιακών Σπουδών του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής.
«Πρόκειται για στρατηγικά σημεία ασφυξίας όσον αφορά τη ναυτική στρατηγική», δήλωσε η Μαμπρούκ, η οποία είναι επίσης ανώτερη συνεργάτης του ινστιτούτου, στο Al-Monitor.
Η Μαμπρούκ σημείωσε ότι η Αίγυπτος έχει επηρεαστεί αρνητικά από τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, αλλά δήλωσε ότι η χώρα παραμένει ζωτικής σημασίας για τα θαλάσσια ταξίδια στην περιοχή για την Κίνα και άλλους.
«Η Αίγυπτος είναι απαραίτητη για τη διέλευση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και αυτού του τμήματος της Μεσογείου», είπε.
Οι επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι προκάλεσαν στη Διώρυγα του Σουέζ απώλεια εσόδων άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023-24, ανέφερε το Al-Monitor τον περασμένο μήνα.
Ενίσχυση των διμερών σχέσεων
Συνολικά, οι σχέσεις Κίνας-Αιγύπτου αναπτύσσονται σημαντικά, οδηγούμενες εν μέρει από την επιθυμία του Καΐρου να «διαφοροποιήσει» την εξωτερική του πολιτική και να μειώσει την εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Μαμπρούκ.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έτυχε υποδοχής με κόκκινο χαλί κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο τον Μάιο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο ίδιος και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, συζήτησαν για τις κινεζικές επενδύσεις στις αιγυπτιακές υποδομές, την ομάδα BRICS, τον πόλεμο στη Γάζα και την προσήλωση της Αιγύπτου στην πολιτική «Μία Κίνα» έναντι της Ταϊβάν. Η Αίγυπτος και η Κίνα υπέγραψαν συμφωνίες που σχετίζονται με την “Πρωτοβουλία μιας ζώνης και ενός δρόμου” της τελευταίας, ενώ ο Σίσι βρισκόταν στο Πεκίνο.
Νωρίτερα τον Μάιο, ο κινεζικός τεχνολογικός “γίγαντας” Huawei εγκαινίασε μια δημόσια υπηρεσία cloud στην Αίγυπτο. Την περασμένη εβδομάδα, η Huawei και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Orange Egypt συνεργάστηκαν για την υλοποίηση ενός bare metal container -ενός τύπου πακέτου λογισμικού- στη βορειοαφρικανική χώρα.
Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Κίνα και η Αίγυπτος έστειλαν στο διάστημα τον δορυφόρο MisrSat-2 που ανέπτυξαν από κοινού.
Οι κινεζικές επενδύσεις στην Αίγυπτο ανήλθαν σε 956,7 εκατομμύρια δολάρια κατά το οικονομικό έτος 2022-23 της τελευταίας. Από το 2017 έως το 2022, οι επενδύσεις της Κίνας στην Αίγυπτο αυξήθηκαν κατά 317%. Για λόγους σύγκρισης, οι αμερικανικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 31% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με έκθεση του Ιουλίου στο περιοδικό ThinkChina.
«Για την Κίνα, η εμβάθυνση των δεσμών με την Αίγυπτο παρουσιάζει στρατηγικές ευκαιρίες, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση της πρόσβασης σε βασικές αγορές και πόρους στη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και την Αφρική», έγραψε στο δημοσίευμα ο καθηγητής του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Τζον Καλαβρέζε.
Λιμάνια
Η Κίνα έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα λιμάνια της Αιγύπτου. Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε ότι ένας μεγάλος τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων στο μεσογειακό λιμάνι της Ντεκίλα της Αιγύπτου θα παραδοθεί σε μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Hutchison Ports με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Ο τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων Abu Qir Marine Port στην Αλεξάνδρεια, που κατασκευάστηκε από την China Harbour Engineering Company, ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η Γενική Αρχή για την Οικονομική Ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ υπέγραψε συμφωνία με τη Hutchison Ports, την κινεζική κρατική COSCO Shipping και τη γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία CMA CGM για τη διαχείριση του λιμανιού Sokhna στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το 2020, η Hutchison Ports υπέγραψε συμφωνία με το αιγυπτιακό ναυτικό το 2020 για την ανάπτυξη ενός νέου τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, σύμφωνα με τότε δημοσιεύματα.
Η Μαμπρούκ περιέγραψε την Αίγυπτο ως «απαραίτητο μέρος» της κινεζικής “πρωτοβουλίας μιας ζώνης και ενός δρόμου” για παγκόσμια οικονομική συνδεσιμότητα και δήλωσε ότι οι κινεζικές επενδύσεις στα λιμάνια είναι θετικές και για τις δύο χώρες.
«Είναι μια τεράστια ευεργεσία για την Αίγυπτο, επειδή βοηθά το θαλάσσιο εμπόριο της και βοηθά στην προώθηση του κινεζικού εμπορίου μέσω της Μεσογείου», δήλωσε. «Είναι πολύ αμοιβαία επωφελές».
Η Αίγυπτος προσχώρησε στην “Πρωτοβουλία Ζώνη και τον Δρόμο” το 2016.
Πηγή:Al monitor, militaire
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας