Διεθνή

Έξι νεκροί στην «πιο μαζική» ρωσική αεροπορική επίθεση στην Ουκρανία – Χιλιάδες κάτοικοι στα καταφύγια

Έξι νεκροί στην «πιο μαζική» ρωσική αεροπορική επίθεση στην Ουκρανία – Χιλιάδες κάτοικοι στα καταφύγια

Πηγή Φωτογραφίας: VIACHESLAV RATYNSKYI | Συντελεστές: REUTERS

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν καθώς πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας τη Δευτέρα.

Η Ρωσία εξαπέλυσε μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιθέσεις της στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου μέχρι στιγμής, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν καθώς πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας τη Δευτέρα.

Υποδομές ηλεκτροδότησης επλήγησαν, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, καθώς ολόκληρη η χώρα τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού και χιλιάδες κάτοικοι του Κιέβου έτρεξαν στα καταφύγια.

Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας.

Ο καταιγισμός επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη άρχισε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας και συνεχίστηκε μέχρι το πρωί.

Σύμφωνα με τον Mykola Oleshchuk, τον διοικητή της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας, η Ρωσία εκτόξευσε 127 πυραύλους και 109 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Από αυτούς, η Ουκρανία κατέρριψε 102 πυραύλους και 99 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο Oleshchuk χαρακτήρισε το συνδυασμένο πλήγμα ως «την πιο μαζική αεροπορική επίθεση».

Ενώ ο κύριος στόχος αυτής της επίθεσης ήταν οι ενεργειακές υποδομές, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, ήταν επίσης μια προσπάθεια της Μόσχας να πλήξει το ηθικό των Ουκρανών, οι οποίοι έχουν καταφέρει να φτάσουν βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος στην περιοχή του Κουρσκ.

Με τα χτυπήματα της Δευτέρας, η Ρωσία ήθελε να δείξει εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι σε αυτόν τον πόλεμο. Το μήνυμα της Μόσχας ήταν «η Ρωσία μπορεί ακόμη να πλήξει τον ουκρανικό πληθυσμό όποτε το επιλέξει».

Έκκληση Ζελένσκι σε γειτονικές χώρες για βοήθεια

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα τη βοήθεια των αεροπορικών δυνάμεων των Ευρωπαίων γειτόνων της για να καταστρέψει τα κύματα ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones), τα οποία έπληξαν ξανά σήμερα μαζικά τη χώρα του.

«Σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για να προστατεύσουμε ζωές αν οι αεροπορικές δυνάμεις των Ευρωπαίων γειτόνων μας συνεργάζονταν με τα F-16 μας και με την αντιαεροπορική μας άμυνα» σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Telegram, ζητώντας λύσεις.

«Αν αυτή η ενότητα λειτούργησε τόσο καλά στη Μέση Ανατολή, θα έπρεπε να λειτουργήσει επίσης και στην Ευρώπη», πρόσθεσε, αναφερόμενος προφανώς στη βοήθεια που προσέφεραν στο Ισραήλ οι δυτικοί σύμμαχοί του για να απωθήσει πρόσφατες αεροπορικές επιθέσεις.

«Η Αμερική, η Βρετανία, η Γαλλία και άλλοι εταίροι έχουν τη δύναμη να μας βοηθήσουν να σταματήσουμε αυτόν τον τρόμο. Έχουμε ανάγκη από λύσεις» σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments