Διεθνή

Γαλλία: Ο Μακρόν συναντά τη Λεπέν στο Ελιζέ – Αυξάνεται η πίεση για τον ορισμό νέου πρωθυπουργού

Γαλλία: Ο Μακρόν συναντά τη Λεπέν στο Ελιζέ – Αυξάνεται η πίεση για τον ορισμό νέου πρωθυπουργού

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Γαλλία: Ο Μακρόν συναντά τη Λεπέν στο Ελιζέ - Αυξάνεται η πίεση για τον ορισμό νέου πρωθυπουργού

Η πίεση είναι πλέον μεγάλη, καθώς η προθεσμία για την υποβολή ενός σχεδίου προϋπολογισμού του 2025 πλησιάζει σε κάτι περισσότερο από έναν μήνα

Κρίσιμη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο του Ελιζέ πραγματοποιεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν, καθώς αυξάνεται η πίεση για τον ορισμό νέου πρωθυπουργού.

Ο Γάλλος πρόεδρος συναντά τη Λεπέν σήμερα, Δευτέρα 26/08, καθώς το πολιτικό αδιέξοδο από τις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου εντείνει την πίεση προς τον ίδιο να ορίσει νέο πρωθυπουργό.

Καθώς κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει καθυστερήσει να ορίσει νέα κυβέρνηση, ενώ η προθεσμία για την υποβολή σχεδίου προϋπολογισμού του 2025 αναμένεται να λήξει σε κάτι περισσότερα από έναν μήνα.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για τη θέση του πρωθυπουργού συνεχίστηκαν και σήμερα, στο Ελιζέ. Ο Μακρόν θα υποδεχθεί στη συνέχεια τον Ερίκ Σιοτί, καθώς και τον Πρόεδρο της Γερουσίας, Ζεράρ Λαρσέρ.

Η Μαρίν Λεπέν, συνοδευόμενη από τον επικεφαλής του κόμματος Εθνική Συσπείρωση, Ζορντάν Μπαρντελά, σύμφωνα με το France24 εισήλθε στο Ελιζέ χωρίς επισημότητες από μια πίσω είσοδο του ανακτόρου, χωρίς να φαίνεται πουθενά ο πρόεδρος.

Μακρόν: Το καθυστερεί αναζητώντας πρόσωπο με ευρεία υποστήριξη

Υπενθυμίζεται ότι οι πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Μακρόν απέτυχαν τον περασμένο μήνα να απεγκλωβίσουν τη Γαλλία από το αδιέξοδο του κοινοβουλίου που είχε οδηγήσει το στρατόπεδό του σε κυβέρνηση μειοψηφίας από το 2022.

Αντ’ αυτού, η Εθνοσυνέλευση (Κάτω Βουλή) είναι σε μεγάλο βαθμό διαιρεμένη ανάμεσα στα εξής τρία μπλοκ: η συμμαχία των αριστερών κομμάτων του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) με πάνω από 190 έδρες, ακολουθούμενη από τους υποστηρικτές του προέδρου με περίπου 160 έδρες, και την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση με 140 έδρες.

Κανένα από τα παραπάνω σχήματα δεν πλησιάζει την πλειοψηφία των 289 στην αίθουσα των 577 εδρών. Από τότε που έκλεισαν οι κάλπες του δεύτερου γύρου, στις 7 Ιουλίου, η Αριστερά πίεσε τον Μακρόν να ορίσει έναν δικό της ως πρωθυπουργό, λέγοντας ότι η θέση τής αναλογεί ως μεγαλύτερη δύναμη. Ονόμασαν την εν πολλοίς άγνωστη 37χρονη οικονομολόγο Λουσί Καστέ ως την υποψήφια για επικεφαλής της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Μακρόν καθυστέρησε την τοποθέτηση νέου πρωθυπουργού, αφήνοντας μια υπηρεσιακή κυβέρνηση σε ισχύ για μια πρωτοφανή περίοδο και με αφορμή τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, καθώς αναζητεί ένα πρόσωπο με ευρεία υποστήριξη που δεν θα μπορούσε να ανατραπεί αμέσως με μια πρόταση μομφής.

Μεγαλώνει η πίεση εν όψει του σχεδίου προϋπολογισμού

Η πίεση είναι πλέον μεγάλη, καθώς η προθεσμία για την υποβολή ενός σχεδίου προϋπολογισμού του 2025 πλησιάζει σε κάτι περισσότερο από έναν μήνα. Από την Παρασκευή, ο Μακρόν έχει καλέσει τους ηγέτες των κομμάτων για συνομιλίες στο Ελιζέ, με την ελπίδα να βρει τον κατάλληλο υποψήφιο για συναίνεση. Όλοι έχουν επιμείνει στους δικούς τους, με τη συμμαχία NFP των Σοσιαλιστών, των Κομμουνιστών, των Πρασίνων και της ακραιφνώς αριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) να επιμένει ότι έχουν κερδίσει το δικαίωμα να εφαρμόσουν το πρόγραμμα μεγάλων δαπανών τους, αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα.

«Δεν θέλω να συμμετάσχω σε ένα σόου με σημαδεμένη τράπουλα» εναντίον της Αριστεράς, δήλωσε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον Εμανουέλ Μακρόν. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων συμμάχων του Γάλλου προέδρου, συντηρητικών και της Ακροδεξιάς, έχουν ορκιστεί να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε οποιαδήποτε αριστερή κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments