Οικονομία

Γεμάτες οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου

Γεμάτες οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Υποχωρούν οι τιμές.

Ενώ μας χωρίζουν δύο μήνες από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, υπάρχει επάρκεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σημαντικό πλεόνασμα στις ΗΠΑ, ενώ οι τιμές του έχουν υποχωρήσει σημαντικά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Κι ενώ στη μεν Ευρώπη κύρια αιτία υποχώρησης των τιμών είναι η επάρκεια, στις ΗΠΑ είναι το πλεόνασμα παραγωγής του καυσίμου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, στις 19 Αυγούστου η πληρότητα στους ταμιευτήρες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασε στο 90%. Πρόκειται για πληρότητα ελάχιστα έως οριακά κατώτερη από εκείνη την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους και σίγουρα πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Καθώς η επάρκεια περιορίζει τον κίνδυνο ελλείψεων τους μήνες του ερχόμενου χειμώνα, υποχωρούν και οι τιμές. Τα προθεσμιακά συμβόλαια για παράδοση Σεπτεμβρίου στην αγορά της Ολλανδίας βρίσκονταν χθες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων και συγκεκριμένα στα 37,85 ευρώ η μεγαβατώρα, μετά την πτώση κατά 4,7% που είχαν σημειώσει μια ημέρα νωρίτερα. Οπως αναφέρουν αναλυτές του τομέα της ενέργειας, στη διάρκεια του καλοκαιριού υπήρξε άμεση αντίδραση σε κάθε υπόνοια περί διακοπής της προσφοράς όπως, για παράδειγμα, στην πρόσφατη ανησυχία για το ενδεχόμενο να κλείσει η στρόφιγγα και στον τελευταίο αγωγό που μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω Ουκρανίας. Δεν έχει εκλείψει, ωστόσο, πλήρως ο κίνδυνος νέων προβλημάτων στην προσφορά. Επικρατεί, αντιθέτως, προβληματισμός μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών ως προς το πώς θα αναπληρώσουν τις ροές ρωσικού αερίου που μεταφέρονται στη Γηραιά Ηπειρο μέσω της Ουκρανίας στα τέλη του έτους, οπότε εκπνέει η ισχύς σχετικής συμφωνίας ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ είναι τέτοιο το πλεόνασμα αερίου ώστε παρά την αυξημένη ζήτηση που προκαλούν οι παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες οι αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης αναγκάζονται να μειώσουν την παραγωγή. Ανάμεσά τους οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου, οι EQT και Coterra Energy, που περιορίζουν την παραγωγή τους, περιμένουν να συνδεθούν τα νέα κοιτάσματα με τους αγωγούς και αναβάλλουν τα σχέδιά τους για νέες εξορύξεις. Στόχος τους είναι να δώσουν ώθηση στις τιμές που βρίσκονται σε σπάνια χαμηλά επίπεδα για αυτή την περίοδο του καλοκαιριού και της μεγάλης ζήτησης εξαιτίας των κλιματιστικών. Τα προθεσμιακά συμβόλαια στην αμερικανική αγορά βρίσκονταν τη Δευτέρα στα 2,235 δολάρια ανά εκατ. βρετανικών θερμικών μονάδων έχοντας υποχωρήσει κατά 29% από τα επίπεδα του Ιουνίου και κατά 15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Στις αρχές Αυγούστου, άλλωστε, είχαν υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τα 2 δολάρια προτού οι εταιρείες εξόρυξης ανακοινώσουν ότι σχεδιάζουν μείωση της παραγωγής τους. Παράγοντες της αμερικανικής αγοράς επισημαίνουν πως αν εξαιρέσουμε την κατάρρευση των τιμών του 2020 στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας και των πρώτων lockdowns, μετά τη δεκαετία του 1990 οι τιμές του φυσικού αερίου δεν έχουν βρεθεί ποτέ ξανά σε τόσο χαμηλά επίπεδα τους μήνες του καλοκαιριού.

Οπως κατηγορηματικά τόνισε προ ημερών ο Τόμας Τζόρντεν, διευθύνων σύμβουλος της Coterra, «πολύ απλά, υπάρχει μεγάλο πλεόνασμα στις αγορές φυσικού αερίου». Η ημερήσια παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ σημείωσε ρεκόρ τον Δεκέμβριο όταν έφτασε περίπου 2,97 δισ. κυβικά μέτρα σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights. Αναλόγως έχει αυξηθεί και ο όγκος του φυσικού αερίου στους ταμιευτήρες της υπερδύναμης και σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενημέρωσης για την Ενέργεια, υπερβαίνει κατά 13% τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών παρά τη μεγάλη ζήτηση που σημειώθηκε μέσα στο καλοκαίρι από τις εταιρείες κοινής ωφελείας. Εχει μειωθεί αισθητά σε σύγκριση με τον Μάρτιο, όταν το πλεόνασμα έφτανε στο 40% αλλά και πάλι τα αποθέματα της υπερδύναμης επαρκούν για τις ανάγκες θέρμανσης ακόμη στην περίπτωση ενός ασυνήθιστα παγωμένου χειμώνα όπως επισημαίνει ο Τζο Ντελαούρα, αναλυτής ενέργειας στη Rabobank.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments