Οικονομία

Ποιες αλλαγές εξετάζονται στη φορολόγηση επαγγελματιών

Ποιες αλλαγές εξετάζονται στη φορολόγηση επαγγελματιών

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Στο τραπέζι μειωμένη προκαταβολή φόρου, ελάχιστο ύψος τεκμαρτού.

Τη διατήρηση της μειωμένης προκαταβολής φόρου για τους επαγγελματίες που θα φορολογηθούν και για τη χρήση του 2024 με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει ανάλογα με τα έτη της δραστηριότητας εξετάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στους επαγγελματίες που φορολογήθηκαν με το τεκμήριο υπολογίστηκε μειωμένη κατά 50% προκαταβολή φόρου, υπολογιζόμενη πάνω στη διαφορά τεκμαρτού και δηλωθέντος κέρδους.

Η διάταξη του περυσινού νόμου ήταν μεταβατική μόνο για ένα έτος, αλλά με στόχο να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι επαγγελματίες θα διατηρηθεί ή διαφορετικά θα παραταθεί και για τη χρήση του 2024. Ετσι λοιπόν οι επαγγελματίες θα πληρώσουν μειωμένη προκαταβολή φόρου κατά 50% όπως ακριβώς έγινε και φέτος (για τη χρήση του 2023).

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει μικρές διορθώσεις, οι οποίες θα αποφασισθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας για τη φορολόγηση των επαγγελματιών, οι οποίες ουσιαστικά θα διορθώνουν στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου.

Στόχος είναι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν να οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή να μην αυξηθούν αλλά ούτε και να περιοριστούν τα έσοδα του Δημοσίου από τον νέο τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων.

Στην άσκηση που θα «τρέξουν» στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα συνεκτιμηθούν οι αλλαγές που έχουν ήδη προαναγγελθεί όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η οποία έχει μειωθεί κατά 50% φέτος και συγκεκριμένα στα 325 ευρώ από 650 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος.

«Ρυθμιστής» ο κατώτατος Παράλληλα, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα προχωρήσουν σε μία ακόμα άσκηση που σχετίζεται με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Σημειώνεται ότι το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα είναι συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό.

Συγκεκριμένα, το ύψος του ελάχιστου τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο που έχει συμπληρώσει 6 έτη άσκησης του επαγγέλματός του και δεν έχει κανέναν υπάλληλο εργαζόμενο στην επιχείρησή του είναι ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα ετήσιο μεικτό κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, υπολογιζόμενο σε 14μηνη βάση.

Ετσι λοιπόν, για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023, το ύψος του ελάχιστου τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος διαμορφώθηκε σε 10.920 ευρώ (780 ευρώ επί 14).

Ομως, για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024, τα οποία θα φορολογηθούν το 2025, το ύψος του ελάχιστου τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος θα αυξηθεί (εκτός και αν αποφασισθεί το «πάγωμα» του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος) σε 11.620 ευρώ (830 ευρώ επί 14).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ φέτος φορολογήθηκαν με βάση τον τεκμαρτό τρόπο 402.183 επαγγελματίες. Το φορολογητέο εισόδημα που δήλωσαν ανήλθε σε 3.215 ευρώ, το οποίο τετραπλασιάστηκε με τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης και έφθασε τα 12.794 ευρώ.

Δηλαδή χωρίς το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα οι επαγγελματίες δήλωναν μηνιαίο εισόδημα μόλις 268 ευρώ τον μήνα. Ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν μαζί με το (μειωμένο κατά 50%) τέλος επιτηδεύματος έφθασε τα 2.058 ευρώ (1.733 + 325). Από την άλλη πλευρά οι μισθωτοί δήλωσαν μέσο εισόδημα 16.470 ευρώ και ο μέσος φόρος που θα πληρώσουν ανέρχεται σε 1.816 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ποσό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, που προκύπτει από τον ετήσιο κατώτατο μισθό, αποτελεί τη βάση υπολογισμού των ελαχίστων τεκμαρτών φορολογητέων εισοδημάτων, τα οποία διαμορφώνονται ανάλογα με τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης.

Οι νέοι επαγγελματίες με ατομικές επιχειρήσεις που ασκούν το επάγγελμα για λιγότερα από 4 έτη, απαλλάσσονται από το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων.

Στο τέταρτο έτος λειτουργίας ισχύει ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος μειωμένο κατά 67%, σε σύγκριση με το ποσό του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος που αντιστοιχεί σε ατομική επιχείρηση με 6 έτη λειτουργίας χωρίς εργαζόμενο.

Για κάθε ατομική επιχείρηση που συμπλήρωσε ή θα συμπληρώσει 4 έτη λειτουργίας μέσα στο 2024, θα ληφθεί υπόψη το ποσό των 11.620 ευρώ μειωμένο κατά 67%, δηλαδή θα ληφθεί υπόψη ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα ύψους 3.873 ευρώ.

Για κάθε ατομική επιχείρηση που συμπλήρωσε ή θα συμπληρώσει 5 έτη λειτουργίας μέσα στο 2024, θα ληφθεί υπόψη το ποσό των 11.620 ευρώ μειωμένο κατά 33%, ήτοι θα ληφθεί υπόψη ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα ύψους 7.747 ευρώ.

Επιπλέον, για 7 έως 9 έτη λειτουργίας ισχύει προσαύξηση 10%, οπότε το ποσό αυτό φτάνει στα 12.782 ευρώ για το φορολογικό έτος 2024. Για 10 έως 12 έτη λειτουργίας ισχύει προσαύξηση 20%, οπότε το ποσό αυτό διαμορφώνεται στα 13.944 ευρώ.

Για περισσότερα από 12 έτη λειτουργίας, η προσαύξηση φθάνει το 30%, οπότε το ποσό διαμορφώνεται στα 15.106 ευρώ.

Αυξημένα κατά 4,8 δισ. τα εισοδήματα που δηλώθηκαν Οι διορθώσεις στον νέο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών θα κριθούν από τα στοιχεία που θα λάβει το οικονομικό επιτελείο από την Ανεξάρτητη Αρχή ∆ημοσίων Εσόδων, η οποία θα υπολογίσει τις επιβαρύνσεις ή τις ελαφρύνσεις, με βάση τα εξής δεδομένα:

α) Τη διατήρηση της μειωμένης προκαταβολής φόρου.

β) Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

γ) Την αύξηση του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος στα 11.620 ευρώ από 10.920 ευρώ.

Οι τελικές αποφάσεις θα κριθούν από το αποτέλεσμα της εικονικής εκκαθάρισης που θα πραγματοποιήσει η φορολογική διοίκηση στους 402.000 ελεύθερους επαγγελματίες που φορολογήθηκαν με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

Μετά την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης το ∆ημόσιο εισέπραξε επιπλέον 440 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, πολλοί επαγγελματίες θα μεταπηδήσουν σε νέο τεκμαρτό «κλιμάκιο». ∆ηλαδή, όσοι φέτος ήταν στα 9 έτη δραστηριότητας είχαν ελάχιστο φορολογητέο 12.012 ευρώ. Στο 10ο έτος το ποσό και με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα φθάσει στα 13.944 ευρώ.

Μόνο από την αλλαγή αυτή θα υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση, η οποία κατά πάσα πιθανότητα «θα σβήσει» από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Σημειώνεται ότι φέτος το ∆ημόσιο εισέπραξε επιπλέον 440 εκατ. ευρώ, μετά την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων των επαγγελματιών. Συνολικά οι επαγγελματίες δήλωσαν εισοδήματα 9,9 δισ. ευρώ από 5,1 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξημένα κατά 4,8 δισ. ευρώ.

Η πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών φορολογήθηκε βάσει του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Ειδικότερα, σε σύνολο 714.465 δηλώσεων οι 402.183 (ή 56% περίπου επί του συνόλου) φορολογήθηκαν βάσει τεκμαρτού εισοδήματος.

Πηγή:kathimerini

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments