Πολιτική

Η κυβέρνηση σε αναζήτηση πυξίδας για την δεύτερη τετραετία

Η κυβέρνηση σε αναζήτηση πυξίδας για την δεύτερη τετραετία

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Η κυβέρνηση φαίνεται να αναζητεί ακόμη την "κεντρική ιδέα" αυτής της δεύτερης τετραετίας.

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση, κατά τον τελευταίο χρόνο, φαίνεται να αναζητά την κατεύθυνση της για τη δεύτερη τετραετία. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει σε διάφορα μικρότερα ζητήματα, λείπει η «κεντρική ιδέα», όπως υπήρχε κατά την περίοδο 2019-2023. Τότε, τα πράγματα ήταν πιο σαφή: ο πρωθυπουργός είχε θέσει σημαντικούς στόχους και σε μεγάλο βαθμό τους υλοποίησε. Ήθελε να μειώσει τους φόρους και το πέτυχε. Επίσης, επιδίωξε να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά κανονικότητας μετά την ταραχώδη πενταετία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάτι που πραγματοποιήθηκε. Ενίσχυσε την ασφάλεια και προώθησε γρήγορα την ψηφιοποίηση του κράτους και τα μεγάλα έργα υποδομής. «Μια κυβέρνηση είναι σαν ένα εστιατόριο. Ο πελάτης θα έρθει όταν γνωρίζει ακριβώς τι περιλαμβάνει το μενού», αναφέρει κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι «και αυτή την τετραετία πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιοι είμαστε και τι προσφέρουμε», κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καθόλου σαφές. Αυτό το «μενού» αναζητά ο πρωθυπουργός, ώστε στο τέλος της τρέχουσας θητείας να μπορέσει να δηλώσει «τα είπαμε, τα κάναμε», όπως συνέβη στις εκλογές του 2023.

Οι τρεις βασικοί πυλώνες στους οποίους θα επικεντρωθεί ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της εναπομείνασας τριετίας, ξεκινώντας από τη ΔΕΘ, είναι οι εξής.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά το εισόδημα. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη το καλοκαίρι, η κύρια προτεραιότητά του είναι η αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων. «Εάν η πρώτη τετραετία εστίασε στη μείωση των φόρων, η δεύτερη πρέπει να επικεντρωθεί στην αύξηση του εισοδήματος», αναφέρει κυβερνητική πηγή, τονίζοντας ότι η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει με τις αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και τους γιατρούς. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό. Ο στόχος είναι μέχρι το 2027 ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η προσπάθεια μείωσης της ανεργίας, με στόχο το 2025 να φτάσει το 9% και το 2027 το 7,5%, που αντιστοιχεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η κυβέρνηση θεωρεί αυτόν τον τομέα ιδιαίτερα κρίσιμο, αν και απαιτεί σημαντική προσπάθεια, καθώς «είναι πιο εύκολο να μειώσεις την ανεργία από το 19% στο 10% παρά από το 10% στο 8%». Για το λόγο αυτό, σχεδιάζουν σταδιακή αυστηροποίηση του επιδόματος ανεργίας, ώστε να μην είναι συμφέρουσα η επιλογή να παραμένει κάποιος άνεργος όλο το χειμώνα και να εργάζεται μόνο το καλοκαίρι. Με αυτόν τον τρόπο, θα αυξηθεί η απασχόληση και το κράτος θα έχει επιπλέον έσοδα από τις κρατήσεις, ενισχύοντας τον ασφαλιστικό τομέα, ο οποίος, με τους σημερινούς ρυθμούς, μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.

Το δεύτερο είναι το κράτος. Πρόκειται για μια μεγάλη πληγή στην Ελλάδα, την οποία ακόμη και η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να επιλύσει όσο θα ήθελε: μετά τη «σταθεροποίηση» της περιόδου 2019-2023, ο κύριος στόχος του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας είναι να βελτιώσει τις υπηρεσίες και να διασφαλίσει την αναγνώρισή τους από τους πολίτες. Το ψηφιακό κράτος αποτελεί σημαντική κληρονομιά της προηγούμενης θητείας και πρέπει να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό. Η επιτάχυνση των πληρωμών των συντάξεων σε δύο μήνες είναι ένα άλλο παράδειγμα των όσων έχουν γίνει. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό: το πιο σημαντικό βήμα – η εφαρμογή – χρειάζεται για την πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση του πρώτου έτους της δεύτερης θητείας: τα μη εθνικά πανεπιστήμια. Ο στόχος είναι να εγγραφούν οι πρώτοι φοιτητές στα νέα πανεπιστήμια τον Σεπτέμβριο του 2025, αλλά το χρονοδιάγραμμα της δικαστικής εξουσίας παραμένει ένα μεγάλο αγκάθι.

Ο τρίτος πυλώνας στον οποίο επιδιώκει η κυβέρνηση να επιτύχει σημαντική πρόοδο είναι οι υποδομές. Κατά την πρώτη τετραετία, έγιναν βήματα προόδου που τώρα χρειάζεται να ολοκληρωθούν. Έργα όπως το μετρό Θεσσαλονίκης, η Πατρών – Πύργου, η επέκταση του μετρό της Αθήνας και ο Ε65 στην Κεντρική Ελλάδα είναι προτεραιότητες της κυβέρνησης, με στόχο να παραδοθούν μέσα στην επόμενη διετία. Στη βελτίωση των υποδομών περιλαμβάνεται και ένας ακόμη κρίσιμος τομέας: τα σχολικά κτίρια. Το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο διαχειρίζεται τα κονδύλια, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, θα επιδιώξει από τον Σεπτέμβριο να αναβαθμίσει τις παλιές και κατεστραμμένες υποδομές των σχολείων, ενώ ανάλογες παρεμβάσεις θα γίνουν και στα νοσοκομεία, τα οποία υστερούν όχι μόνο σε επίπεδο υπηρεσιών αλλά και υποδομών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments