Οι ιεραρχήσεις της κυβέρνησης ενόψει της “νέας πολιτικής χρονιάς”
Πηγή Φωτογραφίας: [369714] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ OPEN "ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ" (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, όπου θα εγκαινιάσει τη Διεθνή Έκθεση και θα σηματοδοτήσει επίσημα την έναρξη της νέας «πολιτικής χρονιάς». Το κλίμα είναι ήδη τεταμένο, καθώς η πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική έχει εντείνει την πολιτική αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση να δέχεται σφοδρές επιθέσεις από την αντιπολίτευση. Η αντίδραση της κυβέρνησης σε αυτή τη σύγκρουση και στις επικρίσεις που δέχεται είναι κρίσιμη, καθώς θα καθορίσει τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες θα αποτελέσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα για το προσεχές διάστημα.
Στο επίκεντρο βρίσκεται το τρίπτυχο μεταρρυθμίσεις-καθημερινότητα-αύξηση εισοδημάτων, με την κυβέρνηση να αναζητά πρακτικές λύσεις για τα κενά που εντοπίστηκαν στην πολιτική προστασία, καθώς και πειστικές στρατηγικές για την επόμενη ημέρα των πληγέντων και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι άμεσες αποζημιώσεις για τους πληγέντες είναι στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων.
Παρά την ευνοϊκή πορεία της ελληνικής οικονομίας, το διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό και οι «αναταράξεις» στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές οικονομίες δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, ούτε και την παροχή ανεξέλεγκτων υποσχέσεων. Έτσι, οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού φέτος αναμένονται να διαφέρουν από αυτές των προηγούμενων ετών, εστιάζοντας περισσότερο σε πολιτικές παρά σε παροχές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο στοχεύουν στη διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης, στην ενίσχυση των επενδύσεων, στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση των εισοδημάτων, που έχει αναδειχθεί σε κεντρικό στόχο της τετραετίας για την κυβέρνηση.
Στο οικονομικό κομμάτι των επικείμενων ανακοινώσεων, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις πιθανές αλλαγές που θα προτείνει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ σχετικά με τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, με σκοπό τη διόρθωση αδυναμιών του φορολογικού νόμου, χωρίς ωστόσο να αλλάξει η ουσία και το πνεύμα της ρύθμισης.
Με το δημογραφικό ζήτημα να προκαλεί ανησυχία, η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων και η ουσιαστική εξομοίωση των τρίτεκνων με τις πολύτεκνες οικογένειες περιλαμβάνονται στις επερχόμενες ανακοινώσεις, καθώς η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση μιας από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Παράλληλα, αναμένονται να παραμείνουν σε πλήρη εφαρμογή τα μέτρα για την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων και της ακρίβειας, κυρίως σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα και την ενέργεια, με τα αρμόδια υπουργεία να επανεξετάζουν τις δυνατότητες που έχουν από το φθινόπωρο. Στο επίκεντρο βρίσκονται επίσης μέτρα για τη βελτίωση της καθημερινότητας, όπως οι μεταφορές και η υγεία, με προτεραιότητα στις 6.500 προσλήψεις στο ΕΣΥ και την ανακαίνιση των υποδομών στα νοσοκομεία, καθώς και την ανάπτυξη του νέου ψηφιακού σχολείου.
Βασικό κεφάλαιο της κυβερνητικής πολιτικής είναι η συνέχιση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους με την ενίσχυση της λειτουργίας των gov.gr, mAigov και Gov.grWallet.
Τα ορόσημα της ΔΕΘ δίνουν τον πολιτικό τόνο για το υπόλοιπο της χρονιάς και το Μαξίμου θα επιδιώξει να δώσει τον τόνο για την επανεκκίνηση της κυβέρνησης στον δεύτερο χρόνο της και να διασφαλίσει ότι το κυβερνητικό έργο θα επηρεάσει τις θέσεις των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση. Η μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική αποτέλεσε αποσταθεροποιητικό παράγοντα το καλοκαίρι και η προσοχή του κυβερνητικού επιτελείου έχει στραφεί στις δημοσκοπήσεις που θα διεξαχθούν από τον Σεπτέμβριο και θα προσπαθήσουν να καταγράψουν τις τάσεις των πολιτών απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας