Πολιτική

Πώς διαβάζει η κυβέρνηση τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Πώς διαβάζει η κυβέρνηση τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Σε εγρήγορση είναι ο κυβερνητικός μηχανισμός μετά την πρόσφατη επιδείνωση του κλίματος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα μετά την κλιμάκωση της έντασης που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο. Σε αυτή τη συγκυρία, παραμένει αβέβαιο πώς θα αντιδράσουν το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ, καθιστώντας δύσκολες τις ακριβείς προβλέψεις.

Οι αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί μια γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή, ωστόσο η κατάσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη και δεν διαφαίνεται άμεση προοπτική για αποκλιμάκωση της έντασης. Παράλληλα, οι προσπάθειες των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς φαίνεται να έχουν αποτύχει.

Το πολύπλοκο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί δεν προσφέρει μεγάλες ελπίδες για άμεσες λύσεις, ενώ είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια ο αντίκτυπος σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας. Για παράδειγμα, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή προκαλούν αύξηση των τιμών της ενέργειας, ενώ τυχόν επιπλέον «εμπόδια» στους εμπορικούς δρόμους οδηγούν σε αυξημένα μεταφορικά κόστη μέσω πλοίων.

Στη Νέα Δημοκρατία παρακολουθούν με ενδιαφέρον την εξέλιξη της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα εντείνονται οι συσκέψεις για την προετοιμασία της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζεται ότι το πακέτο παροχών θα είναι κοστολογημένο, καθώς δεν θα γίνουν πειραματισμοί που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία σε ένα αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει μια πρώτη εικόνα των προγραμματισμένων κινήσεων κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανήλθε στη ρητορική της «Γαλάζιας Πατρίδας» κατά την τελετή παράδοσης του πρώτου υποβρυχίου τουρκικής κατασκευής στη Ναυτική Διοίκηση Aksaz στη Μαρμαρίδα. Έχει αποδείξει ότι δεν έχει εγκαταλείψει το αναθεωρητικό του αφήγημα, διατηρώντας σκληρή στάση σε ζητήματα όπως το Κυπριακό. Παράλληλα, η Άγκυρα επαναφέρει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες ενέργειές της για την πρόκληση εντάσεων στην περιοχή κοντά στην Κάσο.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αυταπάτες σχετικά με το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν θα εγκαταλείψει το αναθεωρητικό του αφήγημα από τη μία μέρα στην άλλη. Από την ελληνική πλευρά, έχουν καθορίσει σαφώς τις κόκκινες γραμμές της χώρας και τονίζουν ότι δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση για θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων. Παράλληλα, επιδιώκουν να διατηρήσουν ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας, ώστε οι διαφορές να μην οδηγούν αυτόματα σε εντάσεις.

Η επόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί τον Ιούλιο στην Ουάσινκτον κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αλλά τότε η συζήτηση δεν εστίασε σε σοβαρά θέματα. Θα φανεί αν στην επόμενη συνάντηση θα επιχειρηθεί να ανοίξει μια πιο δύσκολη ατζέντα.

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα συνεχίζει να αναζητe;i συνεργασίες με χώρες της ευρύτερης περιοχής και προσπαθεί να κλείσει μέτωπα. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, την επόμενη εβδομάδα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι θα επισκεφθεί την Τουρκία. Αυτή η επίσκεψη έρχεται μετά από την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στο Κάιρο νωρίτερα φέτος, στο πλαίσιο προσπαθειών για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είχαν παραμείνει «παγωμένες» για πολλά χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments