EDITOR'S PICK

Εξηγώντας το «demure»: Μια σατιρική τάση στο TikTok που πήρε άλλη τροπή

Εξηγώντας το «demure»: Μια σατιρική τάση στο TikTok που πήρε άλλη τροπή

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Εξηγώντας το «demure»: Μια σατιρική τάση στο TikTok που πήρε άλλη τροπή

Ενώ το μισό διαδίκτυο χρησιμοποιεί τη φράση με ειρωνικό τρόπο, άλλοι ανησυχούν ότι η τάση είναι απλώς άλλος ένας τρόπος για να τεθούν μη ρεαλιστικά πρότυπα για τις γυναίκες

Το trend του «demure» έχει σίγουρα κατακλύσει το διαδίκτυο. Κάνει το γύρο του κόσμου περιγράφοντας έναν τρόπο συμπεριφοράς, στον απόηχο του «brat».

Αν το brat περιέγραφε τα ανέμελα και ακατάστατα καλοκαίρια μας, τότε το φθινόπωρο θα έρθει με την ευγένεια και την τήρηση των κανόνων όπως ορίζει το «demure». Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες βίντεο που μας δείχνουν πώς να βελτιώσουμε την καλή μας συμπεριφορά, εμφανίστηκαν στο Tik Tok, όλα με αφορμή την τάση «πολύ σεμνό, πολύ συνετό» (very demure, very mindful).

Η σατιρική ιδέα ξεκίνησε ως διακωμώδηση των στερεοτυπικών αντιλήψεων για τη θηλυκότητα, αλλά έκτοτε έχει αποκτήσει δική της ζωή.

Ενώ το μισό διαδίκτυο χρησιμοποιεί τη φράση με ειρωνικό τρόπο, άλλοι ανησυχούν ότι η τάση είναι απλώς άλλος ένας τρόπος για να τεθούν μη ρεαλιστικά πρότυπα για τις γυναίκες.

Έτσι, προσπαθεί κανείς πραγματικά να είναι σεμνός, ή πρόκειται απλώς για ένα τεράστιο αστείο που έχει ξεφύγει από κάθε αναλογία;

Πώς ξεκίνησε

Η φαινομενικά ακίνδυνη ατάκα επινοήθηκε από τη δημιουργό περιεχομένου Jools Lebron, η οποία δημοσίευσε ένα TikTok νωρίτερα αυτό το μήνα σχετικά με το σεμνό ντύσιμο εργασίας και το προσεγμένο μακιγιάζ της.

«Βλέπετε πώς κάνω το μακιγιάζ μου για τη δουλειά; Πολύ σεμνό, πολύ προσεγμένο», είπε στα εκατομμύρια των ακολούθων της. «Πολλές από εσάς πηγαίνετε στη συνέντευξη σαν τη Marge Simpson και πηγαίνετε στη δουλειά σαν την Patty και τη Selma. Όχι σεμνά».

Η Lebron έχει εξηγήσει ότι η φράση της είναι «προφανώς ένα αστείο» και ενώ ο ορισμός του να είσαι σεμνή σημαίνει να είσαι «συγκρατημένη, σεμνή και ντροπαλή», δεν είναι εδώ για να προωθήσει έναν τρόπο ζωής που θυμίζει Bridgerton για τις γυναίκες.

Οι περισσότεροι δημιουργοί περιεχομένου κοροϊδεύουν την τάση αστειευόμενοι διακριτικά για το πώς μπορεί κανείς να είναι σεμνός ενώ είναι εντελώς υπερβολικός.

Για παράδειγμα, ο RuPaul εξηγεί πώς διαβάζει ένα βιβλίο με διακριτικό τρόπο, ενώ ο Penn Badgley, ο οποίος υποδύεται τον Joe Goldberg στο You του Netflix, δημοσίευσε ένα TikTok λέγοντας: «παίζοντας ένα ρομαντικό είδωλο για πέντε σεζόν, είμαι πολύ σεμνός, είμαι πολύ προσεκτικός».

Και η… NASA στο trend

Δεν είναι μόνο οι δημιουργοί περιεχομένου και οι διασημότητες που έχουν μπει στην τάση, αλλά ακόμη και εταιρείες όπως η Nasa έχουν ενταχθεί.

«Βλέπετε πώς φαίνεται η Γη στο διάστημα; Είναι πολύ σεμνή, πολύ προσεκτική. Η Γη φαίνεται πολύ χαριτωμένη στο ηλιακό σύστημα», ανέφερε η διαστημική υπηρεσία στο X.

Πέρασε και στα ρούχα

Η σεμνότητα έχει περάσει και στη μόδα μας – η δημιουργός περιεχομένου Ambika Dhir λέει ότι το να είσαι «σεμνός και προσεκτικός στο ντύσιμο σημαίνει καλοφτιαγμένη ήσυχη πολυτέλεια, κομψά ρούχα και ένα ισχυρό προσωπικό στυλ που τραβάει την προσοχή χωρίς να είναι κραυγαλέο».

Παρομοίως, η Isa Lavahun, στρατηγικός σύμβουλος κοινωνικών μέσων, λέει ότι ερμηνεύει τη φράση της Lebron για το σεμνό στυλ ως την «ενσάρκωση της διακριτικής αυτοεκτίμησης – γνωρίζοντας ότι εφόσον συμπεριφέρεσαι με χάρη και ενσυναίσθηση, καμία άλλη γνώμη δεν έχει σημασία».

Αλλά, δεν το βλέπουν όλοι έτσι.

Μια Tik Toker, η Sabrina Thulander, λέει ότι «πάντα ερμήνευε το σεμνό ως κάτι αρνητικό, όπως το πώς ένας άντρας της βικτοριανής εποχής θέλει να συμπεριφέρεται η γυναίκα του. Όλα αυτά μου φαίνονται πολύ trad wife για μένα». Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες κλίνουν προς την τάση «trad wife» – παραδοσιακή σύζυγος -, η οποία έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα λόγω της καλλιτεχνικής απεικόνισης των γυναικών σε σειρές όπως το Bridgerton και το Downton Abbey που είναι σεμνές και προσεκτικές.

Το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι δημοσιεύουν ότι είναι σεμνοί, χαριτωμένοι και προσεκτικοί με σοβαρό τρόπο δείχνει «πώς χάνονται οι αποχρώσεις όταν τα μηνύματα ταξιδεύουν. Ο σαρκασμός και τα συνειδητά «διπλά στάνταρ» του αστείου έχουν χαθεί».

Ο Nöel Wolf, ειδικός σε θέματα πολιτισμού και γλωσσολογίας, λέει ότι η λέξη demure χρονολογείται από το 1600 και χρησιμοποιήθηκε πολύ το 1800 για να περιγράψει νεαρές γυναίκες που ήταν «σεμνές και συγκρατημένες». Ο επαναπροσδιορισμός της λέξης δείχνει τώρα «πώς η παλιά γλώσσα μπορεί να αποκτήσει νέα ζωή στα χέρια των νεότερων γενεών».

Η επόμενη μεγάλη επιτυχία;

Καθώς οι τάσεις του TikTok έρχονται και φεύγουν με ολοένα και πιο γρήγορο ρυθμό, είναι δύσκολο να ξέρεις ποια λέξη ή φράση θα είναι η επόμενη μεγάλη επιτυχία.

Ένας πρώην καθηγητής αγγλικών και νυν δημιουργός περιεχομένου που ακούει στο όνομα ExemplaryPotato, μοιράζεται νέες λέξεις κάθε εβδομάδα στην πλατφόρμα. Με αφορμή τη λέξη demure, μοιράστηκε ένα βίντεο που εξηγεί τη σημασία της λέξης vituperative, που είναι αντώνυμο της demure.

Ο Wolf λέει ότι οι φράσεις που χρησιμοποίησε η Gen Z φέτος είναι απροσδόκητες και ασαφείς, όπως το raw-dogging, το rizz και το bed rotting.

«Υπάρχει η τάση οι διαδικτυακές τάσεις να κάνουν γιο-γιο: από την αισθητική του καθαρού κοριτσιού περάσαμε στο brat summer ως απόρριψη αυτής της αισθητικής, και τώρα στο «σεμνό», οπότε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι όποια και αν είναι η επόμενη τάση, να μην είναι καθόλου demure».

Πηγή: BBC

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments