Ελλάδα

Λειψυδρία: ”Καμπανάκι” από τους ειδικούς – Μειώνονται οι στάθμες στα αποθέματα

Λειψυδρία: ”Καμπανάκι” από τους ειδικούς – Μειώνονται οι στάθμες στα αποθέματα

Πηγή Φωτογραφίας: ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ.Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΩΣΤΑ Η ΑΡΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Αντιμέτωπη με συνθήκες έντονης ξηρασίας είναι φέτος η Ελλάδα, συνέπεια της κλιματικής κρίσης, ενώ το ενδεχόμενο μιας σοβαρής λειψυδρίας παραμένει ''ανοιχτό''

Αντιμέτωπη με συνθήκες έντονης ξηρασίας είναι φέτος η Ελλάδα, συνέπεια της κλιματικής κρίσης, ενώ το ενδεχόμενο μιας σοβαρής λειψυδρίας παραμένει «ανοιχτό».

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις αυξανόμενες τουριστικές πιέσεις, από τις περιορισμένες βροχοπτώσεις της φετινής χρονιάς, αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες.

«Περιοριστικά μέτρα στην κατανάλωση νερού δε θα παρθούν»

Μιλώντας στο MEGA, ο Πέτρος Βαρελίδης, γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων είπε ότι: «Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μια παρατεταμένη λειψυδρία. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, αλλά είναι ένα καμπανάκι που χτυπάει και δεδομένης και της κλιματικής αλλαγής, σίγουρα το παρακολουθούμε με προσοχή για να μην βρεθούμε προ απροόπτου».

Και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΥΔΑΠ ήδη κάνει κινήσεις προκειμένου να ενισχύσει τα αποθέματα του νερού, τις εφεδρείες που έχει με το νερό. Το ότι η στάθμη του Μόρνου έχει κατέβει πάρα πολύ, δεν είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά. Κατά προτεραιότητα χρησιμοποιούνται τα αποθέματα του Ευήνου και του Μόρνου γιατί από εκεί το νερό έρχεται βαρυτικά στην Αττική, επομένως έχει πολύ χαμηλότερο κόστος και επίσης είναι και πολύ καλύτερη η ποιότητα του νερού γιατί έρχεται από τα βουνά της Πίνδου. Στην πραγματικότητα η Υλίκη είναι ένα σώμα το οποίο χρησιμοποιείται ως εφεδρεία».

Ο κ. Βαρελίδης στη συνέχεια είπε ότι: «Τώρα που έχει κατέβει η στάθμη πάμε αναγκαστικά στην Υλίκη και στις πηγές της Μαυροσουβάλας που είναι υπόγεια ύδατα, με ένα αυξημένο κόστος γιατί χρειάζεται να αντλείται το νερό».

«Το νερό με τους σημερινούς ρυθμούς ανομβρίας αν συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, το οποίο είναι εξαιρετικά απίθανο, αρκεί για 3.5 έως 5 χρόνια», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι: «Περιοριστικά μέτρα στην κατανάλωση του νερού δεν πρόκειται να παρθούν. Η διαφορά της σύστασης με τα περιοριστικά μέτρα είναι χαώδης. Η σύσταση δεν αφορά μόνο την Αττική, αφορά όλη την Ελλάδα. Το νερό είναι ένας πόρος τον οποίο πρέπει να τον διαχειριζόμαστε με σύνεση και αυτό αφορά ειδικά την άρδευση γιατί το 80 – 85% της χρήσης του νερού είναι η άρδευση. Τα μεγαλύτερα προβλήματα προκύπτουν από την αλόγιστη σπατάλη νερού κατά τη διάρκεια της άρδευσης».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί ξαφνικά να γίνει Σαχάρα»

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Εμμανουλούδης, καθηγητής διευθέτησης ορεινών υδάτων και διευθυντής έδρας UNESCO, ανέφερε ότι: «Χρειάζεται σύνεση και ψυχραιμία και αισιοδοξία ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ξαφνικά να γίνει Σαχάρα και να μην βρέξει καθόλου τα επόμενα 2, 3 και 5 χρόνια. Οι πρώτες εκτιμήσεις από τα μακροπρόθεσμα μετεωρολογικά μοντέλα για τη χώρα είναι ότι το φθινόπωρο θα έχουμε κανονικές βροχοπτώσεις. Αυτό είναι σημαντικό».

Όπως πρόσθεσε: «Από εκεί και μετά, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Για μένα, ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι να δούμε πόσο νερό χρειάζεται η πρωτεύουσα και πόσο θα χρειάζεται τα επόμενα 5 – 10 χρόνια διότι μπαίνει ένας καινούργιος παράγοντας τα τελευταία χρόνια που είναι ο τουρισμός».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments