Γεωπολιτικά

Άσαντ: Η συμφιλίωση με την Τουρκία δεν εξαρτάται από την απόσυρση των στρατευμάτων

Άσαντ: Η συμφιλίωση με την Τουρκία δεν εξαρτάται από την απόσυρση των στρατευμάτων

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι η απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος δεν αποτελεί προϋπόθεση για την προσέγγιση μεταξύ των αποξενωμένων γειτόνων.

«Δεν είναι σωστό αυτό που ειπώθηκε πρόσφατα από ορισμένους Τούρκους αξιωματούχους, ότι η Συρία είπε ότι αν δεν υπάρξει αποχώρηση, δεν θα συναντηθεί με τους Τούρκους», δήλωσε ο Άσαντ στο κοινοβούλιο. «Αυτή η συζήτηση απέχει πολύ από την πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε τις πρώτες προσπάθειες των ανταρτών να ανατρέψουν τον Άσαντ μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη χώρα το 2011, αλλά άλλαξε πορεία τα τελευταία χρόνια.

Από το 2022, Σύροι και Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν συναντηθεί για συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, με τη Μόσχα να πιέζει για μια εκτόνωση.

Τα τουρκικά στρατεύματα και οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία αντάρτικες ομάδες ελέγχουν εκτάσεις της βόρειας Συρίας και η Άγκυρα έχει εξαπολύσει διαδοχικές διασυνοριακές επιθέσεις από το 2016, κυρίως για να εκκαθαρίσει την περιοχή από τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Η Τουρκία θεωρεί τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες κυριαρχούν στις SDF, παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της.

Τον Ιούλιο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι μπορεί να καλέσει τον Άσαντ στην Τουρκία «ανά πάσα στιγμή», σε ένδειξη συμφιλίωσης. Ο Άσαντ δήλωσε αργότερα τον ίδιο μήνα ότι ήταν ανοιχτός στο να συναντήσει τον Ερντογάν, αλλά αυτό εξαρτιόταν από το «περιεχόμενο» της συνάντησης, σημειώνοντας ότι η παρουσία της Τουρκίας στη Συρία αποτελούσε βασικό σημείο εμπλοκής.

Ο πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε μετά την καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2011 και έχει σκοτώσει περισσότερους από 500.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια. Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 3,2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες σε έναν πληθυσμό 85 εκατομμυρίων, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Το “μέλλον” τους έρχεται τακτικά στο προσκήνιο της τουρκικής πολιτικής συζήτησης, με ορισμένους αντιπάλους του Ερντογάν να υπόσχονται να τους στείλουν πίσω στη Συρία.

Πηγή:Turkish Minute, militaire

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments