Γεωπολιτικά

ΕΕ: Το φλεγόμενο MV Sounion ενέχει θαλάσσιους και περιβαλλοντικούς κινδύνους

ΕΕ: Το φλεγόμενο MV Sounion ενέχει θαλάσσιους και περιβαλλοντικούς κινδύνους

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Το MV Sounion μετέφερε 150.000 τόνους αργού πετρελαίου από το λιμάνι Μπάσρα του νότιου Ιράκ, όταν δέχθηκε επίθεση από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε ότι το ελληνικό πετρελαιοφόρο που μένει φλεγόμενο επί τρεις ημέρες από επίθεση των Χούθι στη μέση της Ερυθράς Θάλασσας αποτελεί σοβαρό κίνδυνο τόσο για τη ναυσιπλοΐα όσο και για το περιβάλλον στην περιοχή που είναι επιρρεπής σε συγκρούσεις.

Το υπό ελληνική σημαία MV Sounion, το οποίο είχε αποπλεύσει από το νότιο ιρακινό λιμάνι της Μπάσρα με 150.000 τόνους ιρακινού αργού πετρελαίου, δέχθηκε επίθεση από την ομάδα των ανταρτών της Υεμένης στις 23 Αυγούστου.

Το πετρελαιοφόρο φλέγεται από τότε, με αναφορές για πυρκαγιές σε «τουλάχιστον πέντε σημεία στο κύριο κατάστρωμα του πλοίου», δήλωσε στο X η Eunavfor Aspides, η στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ για την αντιμετώπιση των Χούθι.

«Η κατάσταση αυτή υπογραμμίζει ότι αυτού του είδους οι επιθέσεις αποτελούν απειλή όχι μόνο κατά της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, αλλά και κατά της ζωής των ναυτικών, του περιβάλλοντος και, στη συνέχεια, της ζωής όλων των πολιτών που ζουν στην περιοχή αυτή», δήλωσε ο Eunavfor Aspides. Μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί διαρροή πετρελαίου στην περιοχή και το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο στο ίδιο σημείο στα διεθνή ύδατα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι Χούθι προσχώρησαν στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στις 30 Οκτωβρίου και ορκίστηκαν να επιτεθούν σε κάθε πλοίο ισραηλινής ιδιοκτησίας, που κατευθύνεται προς ή επιστρέφει από κάποιο λιμάνι της χώρας.

Λόγω της γεωγραφικής τους εγγύτητας με το Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, οι Χούθι έχουν άμεση πρόσβαση για να επιτεθούν στα πλοία που διέρχονται από το στενό, μέσω του οποίου διακινείται το 10% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου.

Οι επανειλημμένες επιθέσεις των Χούθι ανάγκασαν αρκετά πλοία να αλλάξουν δρομολόγιο μέσω της μεγαλύτερης διαδρομής του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, αυξάνοντας το κόστος των εμπορευματικών μεταφορών και περιπλέκοντας τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Παρά τον όρκο τους να στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, οι Χούθι έχουν επίσης επιτεθεί σε άλλα πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και έχουν επίσης εντείνει τις επιθέσεις στον Ινδικό Ωκεανό.

Διεθνής ναυτική υποστήριξη

Η επιχείρηση «Ασπίδες», η οποία έχει έδρα στην Ελλάδα, συγκροτήθηκε στα τέλη του 2023 μετά την αύξηση της δραστηριότητας των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η ναυτική δύναμη της ΕΕ επιδιώκει να διασφαλίσει το εμπόριο και τη ναυσιπλοΐα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα συμφέροντα του μπλοκ και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας. Διαθέτει τρεις φρεγάτες καθώς και ένα πλοίο υποστήριξης πολλαπλών λειτουργιών.

Το Ισραήλ και η προσκείμενη στο Ιράν Χεζμπολάχ στο Λίβανο αντάλλαξαν πυρά νωρίς την Κυριακή στις πιο έντονες μάχες από την έναρξη της σύγκρουσης τους τελευταίους μήνες. Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι αντεπιτίθεται για τη δολοφονία από το Ισραήλ του ανώτερου διοικητή Φουάντ Σουκρ στα νότια προάστια της Βηρυτού στις 31 Ιουλίου. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε την Κυριακή ότι διέταξε να μεταφερθούν δύο αεροπλανοφόρα στη Μέση Ανατολή για να ενισχυθεί η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

Πηγή: Al Monitor, militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments