Nέα της αγοράς

Η ΙΚΕΑ «χτυπάει» το eBay: Λανσάρει marketplace για μεταχειρισμένα έπιπλα

Η ΙΚΕΑ «χτυπάει» το eBay: Λανσάρει marketplace για μεταχειρισμένα έπιπλα

Πηγή Φωτογραφίας: YVES HERMAN | Συντελεστές: REUTERS

Ειδικότερα, μέσω της πλατφόρμας Ikea Preowned, οι πελάτες αναρτούν το προϊόν που θέλουν με τις δικές τους σχετικές φωτογραφίες, καθώς και μία τιμή πώλησης

Στην αγορά των μεταχειρισμένων μπαίνει δυναμικά η ΙΚΕΑ, ξεκινώντας από τη Μαδρίτη και το Όσλο, όπου έχουν ήδη στηθεί ειδικές πλατφόρμες για αγορά και πώληση προϊόντων της από δεύτερο χέρι. Στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης που κάνει τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία σκοπεύει μετά το τέλος του έτους να λανσάρει μια πλατφόρμα peer-to peer για μεταχειρισμένα έπιπλα διαθέσιμη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ειδικότερα, μέσω της πλατφόρμας Ikea Preowned, οι πελάτες αναρτούν το προϊόν που θέλουν με τις δικές τους σχετικές φωτογραφίες, καθώς και μία τιμή πώλησης. Στο μεταξύ, η βάση δεδομένων της IKEA, που λειτουργεί με σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, προσθέτει επιπλέον εικόνες και στοιχεία για το μέγεθος του προϊόντος. Ο αγοραστής παίρνει το έπιπλο κατευθείαν από τον πωλητή, ο οποίος έχει την επιλογή είτε να πάρει χρήματα είτε ένα voucher από το IKEA με μπόνους 15%.

Όπως δήλωσε στους Financial Times ο Jesper Brodin, διευθύνων σύμβουλος της Ingka, βασικής διαχειρίστριας των καταστημάτων IKEA, σε πολλές αγορές υπάρχει ολιγοπώλιο ή ακόμα και μονοπώλιο στη αγορά μεταχειρισμένων. Για παράδειγμα, τα μεταχειρισμένα πωλούνται μέσω eBay ή Gumtree στη Βρετανία και μέσω Finn στη Νορβηγία. Ενδεικτικά, μόνο στο Όσλο διατίθνεται 8.700 μεταχειρισμένα προϊόντα ΙΚΕΑ μέσω του Finn.

Στο Ikea Preowned έχουν ήδη αναρτηθεί από πελάτες κάποια ογκώδη αντικείμενα, όπως καναπέδες έως 600 ευρώ και ντουλάπες για 450 ευρώ, αλλά και μικρότερα προϊόντα, όπως βάση για το χαρτί τουαλέτας έναντι 4 ευρώ. Μέχρι στιγμής, οι αναρτήσεις γίνονται δωρεάν, όμως ο Brodin δήλωσε ότι μελλοντικά η ΙΚΕΑ ενδέχεται να βάλει κάποια συμβολική, μικρή χρέωση.

«Θα επαληθεύσουμε την πλήρη εμβέλεια συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών. Εάν πολύς κόσμος χρησιμοποιεί την πλατφόρμα για να παίρνει έκπτωση στο ΙΚΕΑ, θα είναι καλός τρόπος να επανασυνδεθούμε με τους πελάτες. Έχω πολλή περιέργεια. Πιστεύω ότι βγάζει νόημα επιχειρηματικά», δήλωσε ο Brodin.

Σημειώνεται ότι η ΙΚΕΑ έχει πειραματιστεί με την πώληση μεταχειρισμένων επίπλων από πελάτες, τα οποία πουλά στα φυσικά της καταστήματα. Επίσης, έχει εξετάσει την πώληση νέων επίπλων της σε πλατφόρμες τρίτων. Ωστόσο, το Ikea Preowned είναι η επίσημη ένταξή της στην αγορά μεταχειρισμένων και πρόκειται για πολύ πιο φιλόδοξο εγχείρημα. Σύμφωνα άλλωστε με εκτιμήσεις του Brodin, η IKEA έχει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην αγορά μεταχειρισμένων peer-to-peer παρά στην αγορά νέων επίπλων απευθείας μεταξύ πελατών.

moneyreview.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments