Nέα της αγοράς

Οι τρεις λόγοι πίσω από την άνοδο του πετρελαίου – Κλιμακώνονται οι εντάσεις

Οι τρεις λόγοι πίσω από την άνοδο του πετρελαίου – Κλιμακώνονται οι εντάσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Οι τρεις λόγοι πίσω από την άνοδο του πετρελαίου – Κλιμακώνονται οι εντάσεις

Εκτινάχθηκε σήμερα η τιμή του πετρελαίου λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή

Εκτινάχθηκε σήμερα η τιμή του πετρελαίου λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, εξαιτίας της ανακοίνωσης από την κυβέρνηση της Λιβύης ότι θα διακόψει τις πετρελαϊκές εξαγωγές, καθώς και των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία. Ειδικότερα, το Brent διαμορφώνεται άνω των 81,17 δολαρίων με άνοδο περίπου 2,72%. Το αμερικανικό αργό ανεβαίνει σχεδόν 3% στα 77,07 δολάρια.

Η αγορά «ταρακουνήθηκε» μετά την προειδοποίηση της Χεζμπολάχ ότι θα διατηρήσει εχθρική στάση απέναντι στο Ισραήλ έως ότου συμφωνήσει σε εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, η Χεζμπολάχ φέρεται να εκτόξευσε τουλάχιστον 320 πυραύλους και έστειλε drones στο βόρειο Ισραήλ, το οποίο αναμένοντας τα πυρά επιτέθηκε προληπτικά στον νότιο Λίβανο, με την πολεμική αεροπορία να πλήττει 40 στόχους, σύμφωνα με το ισραηλινό πρακτορείο ειδήσεων Ynet. Η Χεζμπολάχ είχε δεσμευτεί τον περασμένο μήνα ότι θα «απαντήσει» στη στοχευμένη δολοφονία του ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού της βραχίονα, Fuad Shuk.

Τα αμοιβαία χτυπήματα της Κυριακής σε συνδυασμό με τις απειλές για συνέχιση των εχθροτήτων προκάλεσαν ανησυχίες στην αγορά ότι η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Περαιτέρω αναταραχή στην αγορά προκάλεσε η ανακοίνωση από τους αξιωματούχους της ανατολικής κυβέρνησης της Λιβύης ότι τα κοιτάσματα, την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου θα κλείσουν, καθώς βαθαίνει το πολιτικό ρήγμα σχετικά με τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Η ανατολική κυβέρνηση στη Βεγγάζη, αντίπαλη της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, επικαλέστηκε ανωτέρα βία, κλείνοντας όλες τις περιοχές εξόρυξης και τις σχετικές υποδομές. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση αυτή δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, όμως έχει υπό τον έλεγχό της τις περισσότερες περιοχές εξόρυξης πετρελαίου.

Η πετρελαιοπαραγωγός χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ εμφάνιζε ήδη διακυμάνσεις στην παραγωγή αυτό τον μήνα, καθώς υπήρξαν διακοπές σε ορισμένες περιοχές εξόρυξης. Πάντως, η εθνική ένωση πετρελαίου της Λιβύης δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα τη διακοπή που ανακοίνωσε η ανατολική κυβέρνηση.

Επίδραση στην πετρελαϊκή αγορά είχαν και οι επιθέσεις της Ρωσίας κατά ουκρατικών ενεργειακών υποδομών το βράδυ της Κυριακής. Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy δήλωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε τουλάχιστον 100 πυραύλος και περίπου 100 drones. Η Ρωσία από την πλευρά της ισχυρίστηκε ότι είχε στόχο να χτυπήσει κρίσιμες υποδομές της χώρας και προκάλεσε μπλακ άουτ, αλλά και διακοπές στην παροχή νερού.

Σημειώνεται ότι παρά τη σημερινή άνοδο των τιμών, οι διακυμάνσεις στην πετρελαϊκή αγορά θεωρήθηκαν σχετικά περιορισμένες. «Ενώ οι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή αυξάνονται μετά την τελευταία κλιμάκωση, η αγορά αποκτά ανοσία σε αυτές τις εντάσεις», δήλωσε στο Bloomberg ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING. «Συμβαίνουν εδώ και σχεδόν έναν χρόνο τώρα και δεν έχουν επηρεάσει την παραγωγή πετρελαίου», εξήγησε ο ίδιος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments