Policy Briefs

Ανατροπή της μεταναστευτικής πολιτικής ζητά η γερμανική αντιπολίτευση μετά την επίθεση με μαχαίρι

Ανατροπή της μεταναστευτικής πολιτικής ζητά η γερμανική αντιπολίτευση μετά την επίθεση με μαχαίρι

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Μετά το μακελειό με την επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία.

Μετά το μακελειό με την επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης καλεί τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να εγκαταλείψει τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και να συνεργαστεί για την εφαρμογή μιας σειράς σκληρών μέτρων για τον περιορισμό της εισροής μεταναστών.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν στην επίθεση με μαχαίρι στο κέντρο του Σόλινγκεν, στο κεντροδυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το βράδυ της Παρασκευής. Ο ύποπτος, ένας 26χρονος Σύρος, παραδόθηκε μία ημέρα αργότερα.

Σε απάντηση, ο Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/EPP), δήλωσε στην εβδομαδιαία ενημέρωσή του την Κυριακή ότι η τρέχουσα μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας πρέπει να ανατραπεί και κάλεσε τον Σολτς να συνεργαστεί μαζί του.

Επικρίνοντας την ανεπαρκή αντίδραση της κυβέρνησης στη «σειρά επιθέσεων με μαχαίρι», ο Μερτς παρουσίασε το όραμά του για μια αυστηρότερη πολιτική ασύλου.

Μεταξύ άλλων, προέτρεψε την καθιέρωση μόνιμων συνοριακών ελέγχων και την όλο και πιο διαδεδομένη πρακτική του περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας στο πλαίσιο της ζώνης Σένγκεν.

Παράλληλα, η Γερμανία θα πρέπει να «επαναφέρει τους κανόνες των κανονισμών του Δουβλίνου», καθιστώντας αδύνατη την αίτηση ασύλου εάν ο αιτών έχει περάσει από άλλη χώρα της ΕΕ πριν φτάσει στη Γερμανία.

Πρότεινε επίσης να αλλάξει ο νέος νόμος περί ιθαγένειας της Γερμανίας, ο οποίος πρόσφατα μείωσε τον χρόνο που απαιτείται για την απόκτηση της γερμανικής ιθαγένειας.

Με τις εκλογές να πλησιάζουν στα κρατίδια στην ανατολική Γερμανία, η μεταναστευτική πολιτική της χώρας και οι αυστηρότεροι συνοριακοί έλεγχοι έχουν γίνει η καυτή πατάτα της προεκλογικής εκστρατείας παράλληλα με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό ισχύει κυρίως για το ακροδεξιά AfD, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις σε δύο από τα τρία κρατίδια που θα διεξαχθούν εκλογές, και ακολουθεί το συντηρητικό CDU του Μερτς με πάρα πολύ μικρή διαφορά.

Ο ίδιος ο Μερτς κατηγόρησε τη χαλαρή μεταναστευτική πολιτική του Σολτς για επιθέσεις όπως αυτή της περασμένης Παρασκευής.

«Οι πρόσφυγες εμπλέκονται στην πλειονότητα [των επιθέσεων με μαχαίρι] και πίσω από τις περισσότερες επιθέσεις κρύβονται ισλαμιστικά κίνητρα», δήλωσε ο Μερτς.

Το Σάββατο, το ISIS υποστήριξε ότι ο δράστης ήταν «στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους» που επιτέθηκε «για να πάρει εκδίκηση για τους μουσουλμάνους στην Παλαιστίνη και παντού». Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ερευνούν τον μετανάστη ως ύποπτο για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

«Σας καλώ να συμμετάσχετε μαζί μας στη λήψη αποφάσεων γρήγορα και χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, οι οποίες θα προσανατολίζονται με συνέπεια στην αποτροπή νέων τρομοκρατικών επιθέσεων όπως αυτή της περασμένης Παρασκευής στη χώρα μας», έγραψε χαρακτηριστικά ο Μερτς στο ενημερωτικό του δελτίο, απευθυνόμενος στον Σολτς.

Όποιος από τον κυβερνητικό συνασπισμό δεν προσχωρήσει στην υποστήριξη νέων μέτρων για τη μετανάστευση «θα μείνει στο περιθώριο», πρόσθεσε.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης την Κυριακή, ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) εξέφρασε αμφιβολίες «για το αν το τρομερό έγκλημα […] θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με αυστηρότερους νόμους».

Ωστόσο, η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ (SPD/S&D) δήλωσε στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει τώρα «ποια μέσα πρέπει να εντείνουμε περαιτέρω για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της βίας και ποιες εξουσίες χρειάζονται οι αρχές ασφαλείας μας σε αυτούς τους καιρούς».

Η ίδια πρόσθεσε τα εξής: «Ως κράτος θα απαντήσουμε σε αυτή την τρομοκρατική πράξη με όλη την απαραίτητη αυστηρότητα και θα καταπολεμήσουμε με συνέπεια την ισλαμιστική απειλή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments