Policy Briefs

Από τη Βαρσοβία δεσμεύσεις Μόντι για ειρηνικό τέλος του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας

Από τη Βαρσοβία δεσμεύσεις Μόντι για ειρηνικό τέλος του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Η Ινδία δεσμεύεται να εργαστεί για ένα ειρηνικό και δίκαιο τέλος του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ινδία δεσμεύεται να εργαστεί για ένα ειρηνικό και δίκαιο τέλος του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία την Πέμπτη, τονίζοντας ότι κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί στο πεδίο της μάχης.

Το ταξίδι στην πολωνική πρωτεύουσα ήταν η συνέχεια της επίσκεψης στη Μόσχα τον περασμένο μήνα, η οποία έτυχε σφοδρών αντιδράσεων τόσο από την Ουάσινγκτον όσο και από το Κίεβο, καθώς συνέπεσε με ένα θανατηφόρο ρωσικό χτύπημα σε νοσοκομείο για παιδιά στο Κίεβο.

«Είναι ισχυρή πεποίθηση της Ινδίας ότι κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί σε ένα πεδίο μάχης», δήλωσε ο Ινδός ηγέτης μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η χώρα του υποστηρίζει «τον διάλογο και τη διπλωματία για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας το συντομότερο δυνατό».

«Αυτή δεν είναι μια εποχή πολέμου» και κάθε σύγκρουση θα πρέπει να επιλύεται μέσω της διπλωματίας, πρόσθεσε ο Μόντι.

«Χαίρομαι που ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα της προσωπικής του δέσμευσης για έναν ειρηνικό, δίκαιο και γρήγορο τερματισμό του πολέμου», δήλωσε ο Τουσκ, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις Μόντι.

«Είμαστε και οι δύο πεπεισμένοι ότι η Ινδία μπορεί να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό και θετικό ρόλο εδώ», πρόσθεσε.

Λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Τουσκ, ο Μόντι πέταξε στο Κίεβο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η επίσκεψη του Μόντι πάνω στην 70ή επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Πολωνίας και της Ινδίας αποτέλεσε επίσης ένα σημαντικό ορόσημο στις διμερείς σχέσεις, οι οποίες έχουν αναβαθμιστεί σε στρατηγική εταιρική σχέση.

Η ενισχυμένη συνεργασία θα περιλαμβάνει το εμπόριο, την αμυντική βιομηχανία, την έρευνα και την ανάπτυξη, την ενεργειακή μετάβαση και την τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε ο Τουσκ.

Ένας τομέας συνεργασίας που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Πολωνία είναι η αμυντική βιομηχανία, καθώς η Βαρσοβία επιθυμεί να επωφεληθεί από την προσπάθεια της Ινδίας να εκσυγχρονίσει τον στρατό της και να διαφοροποιηθεί από τη Ρωσία, στην οποία στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν.

«Έχουμε πάρα πολλές κοινές ευκαιρίες για πραγματική συνέργεια. Η Πολωνία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στον εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού. Έχουμε τα προσόντα, τις εταιρείες, τις τεχνολογικές δυνατότητες για να το κάνουμε», δήλωσε ο Τουσκ.

Η Ινδία εντάχθηκε στην ομάδα των πέντε στρατηγικών εταίρων της Πολωνίας στην Ασία, μαζί με την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Ο Τουσκ δήλωσε επίσης την πεποίθηση ότι η συνεργασία με την Ινδία θα ωφελήσει ολόκληρη την περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πολωνό ομόλογό του, ο Μόντι υπενθύμισε ότι η Πολωνία θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2025. «Είμαι βέβαιος ότι η υποστήριξή σας θα ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ της Ινδίας και της ΕΕ», είπε στον Τουσκ.

Με τη σειρά του, ο Τουσκ επισήμανε ότι ο κόσμος επαινεί την Ινδία για τη δημοκρατική της κυβέρνηση συγχαίροντας τον Μόντι για την εκλογική του νίκη.

Στη Βαρσοβία, ο Μόντι συναντήθηκε επίσης με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα. Το βράδυ, κατευθύνθηκε στο Rzeszów της νότιας Πολωνίας, από όπου ταξίδεψε στο Κίεβο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments