Policy Briefs

Η κυβέρνηση Τουσκ υπόσχεται μείωση των εργατοωρών

Η κυβέρνηση Τουσκ υπόσχεται μείωση των εργατοωρών

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Η πολωνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι θα τροποποιήσει τον Εργατικό Κώδικα για τη μείωση των ωρών εργασίας.

Η πολωνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι θα τροποποιήσει τον Εργατικό Κώδικα για τη μείωση των ωρών εργασίας – είτε με την καθιέρωση τετραήμερης εβδομάδας είτε με την καθιέρωση επταώρου – πριν από τη λήξη της θητείας της το 2027, όπως μετέδωσαν τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης.

Με τις δύο επιλογές να βρίσκονται τώρα στο τραπέζι, το πιθανότερο φαίνεται ότι θα εναπόκειται στις εταιρείες να αποφασίσουν αν θα καταστήσουν τις Παρασκευές ή τις Δευτέρες ελεύθερες.

«Θα καθοριστεί αν η καλύτερη επιλογή θα είναι να μειωθεί ο μέσος όρος της εβδομάδας εργασίας από 40 σε 35 ώρες ή να εφαρμοστεί μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας», ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα η υπουργός Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Agnieszka Dziemianowicz-Bąk.

Η λιγότερες ημέρες εργασίας έχουν περισσότερους υποστηρικτές στην Πολωνία από το επτάωρο, με το 70% των εργοδοτών να προτιμούν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας ClickMeeting.

Η Πολωνία εισήγαγε την πενθήμερη εβδομάδα με ρεπό το Σάββατο το1952.

Η μείωση της εργάσιμης εβδομάδας σε τέσσερις ημέρες θα ήταν μια επαναστατική αλλαγή, ακόμη και αν η κυβέρνηση είναι διχασμένη στο θέμα αυτό.

Η Dziemianowicz-Bąk τάσσεται υπέρ των σχεδιαζόμενων αλλαγών. Σε μια σχετικά καλή οικονομική κατάσταση, με ένα αρκετά χαμηλό ποσοστό ανεργίας και το αίτημα των νέων για μείωση των ωρών εργασίας, ώστε οι άνθρωποι να έχουν περισσότερο χρόνο για τις οικογένειές τους, την ανάπτυξη και την ανάπαυσή τους, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, δήλωσε νωρίτερα φέτος.

«Στο υπουργείο, το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να μειωθεί η εργάσιμη εβδομάδα τα επόμενα χρόνια», υποστήριξε.

«Μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερο εργαζόμαστε, τόσο περισσότερο αγχωνόμαστε και κουραζόμαστε. Άλλη μια ώρα στη δουλειά δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε άλλη μια ώρα αποδοτικότητας», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Dziennik Gazeta Prawna.

Σε αντίθεση με τη συνάδελφό της, η υπουργός Κρατικών Ταμείων και Περιφερειακής Πολιτικής Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz παραμένει επιφυλακτική απέναντι στην ιδέα της συντόμευσης της εργάσιμης εβδομάδας.

«Έχουμε δημογραφική κρίση. Πριν από 15 χρόνια, για έναν συνταξιούχο (στην Πολωνία) εργάζονταν έως και τέσσερα άτομα. Τώρα, είναι λιγότεροι από τρεις και μέχρι το 2050 θα είναι μόνο δύο», δήλωσε στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Polsat News το βράδυ της Παρασκευής.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας «δεν είναι μια κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε», πρόσθεσε.

Επεσήμανε μια σύγκρουση γενεών μεταξύ των γενεών Χ, Υ και Ζ. «Η νέα γενιά, σε αντίθεση με τη δική μου γενιά (η Pełczyńska-Nałęcz γεννήθηκε το 1970), δεν θεωρεί πλέον την εργασία ως το πιο βασικό μέρος της ζωής της, αλλά ως μία από τις σημαντικές διαστάσεις της, η οποία, ωστόσο, πρέπει να συνδυάζεται με την οικογενειακή ζωή, την αυτοανάπτυξη, το πάθος και άλλες απολαύσεις», είπε.

Οι εργασίες για την τροποποίηση του Εργατικού Κώδικα αναμένεται να επιταχυνθούν το φθινόπωρο και ενδέχεται να ολοκληρωθούν την ερχόμενη άνοιξη. Η μείωση των ωρών εργασίας θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει κεντρικό αφήγημα για τον κυβερνητικό συνασπισμό στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2025, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο infor.pl.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι Πολωνοί εργάζονται κατά μέσο όρο 40,5 ώρες την εβδομάδα, τις περισσότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τους Έλληνες. Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 37,5 ώρες και ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 34,2 ώρες.

Περισσότερες διακοπές

Ενώ μια πιο σύντομη εβδομάδα ή ημέρα εργασίας θα ήταν από μόνη της μια μεγάλη αλλαγή, τα συνδικάτα επιθυμούν περισσότερα.

Θέλουν να αυξηθεί η ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών που προβλέπεται στον Εργατικό Κώδικα κατά εννέα ημέρες σε 35 ημέρες.

Το συνδικάτο Solidarity, το οποίο υπέβαλε την πρόταση στο Υπουργείο Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υποστηρίζει ότι η ετήσια άδεια, όπως και το ωράριο εργασίας, δεν έχει αλλάξει εδώ και μισό αιώνα, παρόλο που ο κόσμος και οι προσδοκίες των εργαζομένων έχουν αλλάξει δραματικά.

Ένα άλλο επιχείρημα είναι ότι, σύμφωνα με τον ισχύοντα Εργατικό Κώδικα, η παράταση της άδειας ισχύει μόνο για επιλεγμένες ομάδες εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με σημαντικές οικογενειακές υποχρεώσεις.

Οι Σοσιαλιστές & Δημοκράτες (S&D) είχαν προτείνει την άδεια 35 ημερών με αποδοχές πριν από αρκετά χρόνια, αλλά το νομοσχέδιο δεν συζητήθηκε στο κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου το 2023. Το κόμμα συμπεριέλαβε εκ νέου την πρόταση στο προεκλογικό του πρόγραμμα για τις εκλογές του 2023, αλλά δεν έχει επανέλθει σε αυτό μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι ήρθε στην εξουσία ως μέρος του ευρύτερου συνασπισμού του Ντόναλντ Τουσκ.

Ο συνδυασμός τετραήμερης εβδομάδας εργασίας με 35 ημέρες διακοπών είναι απίθανος, αν και, όπως επισημαίνει το Infor.pl, θα σήμαινε ότι κάθε εργαζόμενος θα δικαιούται δύο μήνες διακοπές το χρόνο.

Μια πιο πιθανή επιλογή είναι μια εβδομάδα 35 ωρών για όλους τους εργαζόμενους και 35 ημέρες διακοπές για όσους έχουν μεγαλύτερη προϋπηρεσία.

Οι επιχειρήσεις απαιτούν δίκαιες διαβουλεύσεις

Εκείνοι που είναι πιο απρόθυμοι να δουν δραματικές αλλαγές στην εβδομάδα εργασίας είναι οι επιχειρήσεις.

«Οι εργοδότες αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται επί του παρόντος διαβουλεύσεις για τέτοιες επαναστατικές ιδέες», τόνισε η Hanna Mojsiuk, επικεφαλής του Βόρειου Οικονομικού Επιμελητηρίου στο Szczecin, όπως αναφέρει το Infor.pl.

Κανείς δεν αρνείται ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες, είπε η ίδια, ενώ τόνισε την ανάγκη διαλόγου με τους επιχειρηματίες.

«Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στα όχι και τόσο θετικά σχήματα που είχαμε συνηθίσει, όπου πρώτα ανακοινώνονται οι αλλαγές και μόνο μετά μπορούν να γίνουν διαβουλεύσεις», πρόσθεσε η Mojsiuk.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments