Άδωνις: Ενισχύουμε όσο κανείς άλλος τη δημόσια υγεία στην Κεντρική Μακεδονία [vid]
Πηγή Φωτογραφίας: [371456] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ / ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ERGA.GOV.GR" (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
Την τάση επιστροφής των γιατρών στο ΕΣΥ και τη θεαματική ενδυνάμωση των δημοσίων δομών υγείας στην Κεντρική Ελλάδα υπογράμμισε πριν από λίγο ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Εθνική στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη», ο υπουργός Υγείας δεν έκρυψε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του, λέγοντας: «Αισθάνομαι πολύ μεγάλη τιμή που παρουσιάζουμε εδώ τι σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνησή μας για την Κεντρική Μακεδονία. Επειδή στην πολιτική πρέπει να μετράνε περισσότερο τα έργα παρά οι πράξεις, επισκέφθηκα ένα μέρος, που συνδέεται με την προηγούμενη θητεία μου στο υπουργείο Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκα την αγορά Μοδιάνο. Όταν αναλάβαμε την εξουσία, η αγορά Μοδιάνο ήταν εγκαταλελειμμένη. Σήμερα, χάρη στην τότε παρέμβασή μας, έχει γίνει ένα κόσμημα. Πολιτική δεν είναι να λέμε λόγια, πολιτική είναι να κάνουμε. Και η κυβέρνηση αυτή είναι μια κυβέρνηση που κάνει πράγματα. Δεν υπάρχει πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση που να έχει κάνει περισσότερα πράγματα για τη Θεσσαλονίκη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα έργα που έχουν γίνει στην πρώτη τετραετία είναι αδιανόητα. Από τα έργα έχουμε περάσει στην πράξη».
Στη συνέχεια ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην αύξηση του προσωπικού στη δημόσια υγεία στη Βόρεια Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως «ορισμένα κανάλια, ιδιαίτερα μεγάλα, προβάλλουν αρνητικές εικόνες, ακόμη και σε μεταμεσονύκτιες ώρες, για τη δημόσια υγεία. Για αυτό, είναι σκόπιμο να δούμε τι έχει γίνει στην Κεντρική Μακεδονία. Ας δούμε λίγο το έλλειμμα προσωπικού. Το Σεπτέμβριο του 2019, το προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό) που υπηρετούσε ανερχόταν στους 13.106. Τον Μάιο του 2024, το προσωπικό αυτό φτάνει στους 14.842. Τούτο σημαίνει πως υπηρετούν 1.736 άνθρωποι περισσότεροι στα νοσοκομεία Κεντρικής Μακεδονίας».
Ο υπουργός Υγείας επέμεινε ιδιαίτερα, εν συνεχεία, στην ενίσχυση των νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας, λέγοντας πως «σύμφωνα με άλλα νούμερα για νοσοκομεία από την 4η ΥΠΕ, στο Ιπποκράτειο ποσοστιαία μεταβολή του προϋπολογισμού του μεταξύ 2019 – 2023, έχουμε ενίσχυση κατά 71,4%, στο Αχέπα συν 57,7%, Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής συν 61,5%, Γενικό Νοσοκομείο Γουμένιτσας συν 110%. Σε νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ, έχουμε επίσης ενίσχυση του προϋπολογισμού μεταξύ 2019 – 2023, στο Νοσοκομείο Παπανικολάου συν 42,5%, στο Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών συν 63,1%, στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας συν 49,2% κ.λπ. Η πραγματικότητα για την υγεία και για την Κεντρική Μακεδονία είναι ότι σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουμε περισσότερους ιατρούς, περισσότερους νοσηλευτές, περισσότερο προσωπικό, και ξοδεύουμε περισσότερα για την υγεία».
Και πάμε τώρα στα έργα που κάνουμε και όπως ένοιωσα ικανοποίηση για τη Στοά Μοδιάνο, έτσι πιστεύω ότι μετά από τέσσερα χρόνια θα περπατάμε στη Θεσσαλονίκη και θα βλέπουμε ολοκληρωμένα τα έργα μας και στο χώρο της υγείας. Τα έργα αυτά θα γίνουν πράξη. Πρόκειται συγκεκριμένα για το νέο ογκολογικό νοσοκομείο στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Είναι ένα έργο ύψους 250 εκ. ευρώ. Έχει ωριμάσει η μελέτη, προχωράμε στη ΣΔΙΤ για να γίνει η σύμβαση της κατασκευής Έτσι, θα έχουμε στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε λίγα χρόνια, το μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλων των Βαλκανίων. Σε συνεργασία με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, κατασκευάζεται το παιδιατρικό νοσοκομείο της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Το νοσοκομείο αυτό θα είναι το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της Ανατολικής Ευρώπης. Ας έρθει λοιπόν κάποιος να μου πει πως αυτός ο πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται για αυτήν την πόλη. Η Θεσσαλονίκη θα έχει τα δύο καλύτερα νοσοκομεία της χώρας, το καλύτερο ογκολογικό και το καλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο. Και όσον αφορά το τρίτο μεγάλο έργο μας, το νοσοκομείο Παπανικολάου, έχουμε έργο για την ανέγερση κτιρίων ύψους 13,5 εκ. ευρώ, για την ανέγερση κτιρίων αφιερωμένων στις κυτταρικές και αιματολογικές εξετάσεις και σε εργαστήρια. Μέχρι το άλλο Σάββατο, θα έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια και θα έχουμε προχωρήσει την έναρξη εργασιών για την κατασκευή της νέας κλινικής. Πρόκειται για ένα έργο πραγματικά πρωτοποριακό για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης. Στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, έχουμε αναδιαμόρφωση των χώρων των ΤΕΠ μέσα από το ταμείο ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 9,5 εκατ. ευρώ. Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, γίνεται η κατασκευή της μονάδας βραχείας νοσηλείας ογκολογικών ασθενών, έργο ύψους 3 εκατ. ευρώ, που θα δώσει αξιοπρέπεια στους ασθενείς και ακόμη περισσότερο κύρος σε αυτό το σπουδαίο και μεγάλο νοσοκομείο, για το οποίο επιθυμώ να πω μια ιστορία. Όταν η οικογένεια Παπαγεωργίου αποφάσισε να κάνει αυτή τη μεγάλη δωρεά στο ελληνικό κράτος, επισκέφθηκα τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είπε να το κάνουν νοσοκομείο ιδιωτικού δικαίου για να το χτίσουν μόνοι τους. Η πρωτοβουλία αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ακολουθήθηκε από τους δωρητές και χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία και σε αυτούς τους δωρητές, η Θεσσαλονίκη έχει ίσως το καλύτερο νοσοκομείο στην Ελλάδα. Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου δίνει ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά. Οφείλουμε ένα μεγάλο μπράβο στους δωρητές, που με τη συμβολή τους κάνουν τη ζωή των συμπολιτών τους καλύτερη».
Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε, επίσης, την ενδυνάμωση των κέντρων υγείας, αναφέροντας πως «εκτός από τα νοσοκομεία, έχουμε ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό πολλών κέντρων υγείας. Σχεδόν όλα τα κέντρα υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας ανακαινίζονται και τα παραδίδουμε έως τον Δεκέμβριο του 2025 τελείως καινούργια, με αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό.
«Άρα, λοιπόν», κατέληξε ο υπουργός Υγείας, «για όσους από το πρωί μέχρι το βράδυ και από το βράδυ μέχρι το πρωί λένε πως η υγεία και το ΕΣΥ καταρρέουν, συγκρατείστε μερικά από αυτά που σας είπα. Σήμερα που μιλάμε, διανύουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριολογικής αναβάθμισης του ΕΣΥ από την ίδρυσή του, διανύουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγοράς εξοπλισμού του ΕΣΥ από την ίδρυσή του, και το πρόβλημα ανθρώπινου δυναμικού, που υπάρχει σήμερα σε όλα τα εθνικά συστήματα υγείας του δυτικού κόσμου, το αντιμετωπίζουμε με μεταρρυθμίσεις και αποφάσεις. Ο Αύγουστος του 2024 ήταν ο πρώτος μήνας μετά από δέκα χρόνια που είχαμε 50 γιατρούς του ΕΣΥ που είχαν δηλώσει ότι θέλουν να φύγουν από το ΕΣΥ και αποφάσισαν να παραμείνουν στο σύστημα και περίπου 30 που είχαν φύγει από το ΕΣΥ και έκαναν αίτηση να επανέλθουν στο ΕΣΥ. Αυτή είναι μια στροφή που έχει να δει το ΕΣΥ εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Αυτή η στροφή οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε και οι οποίες τους επιτρέπουν να παράγουν το ιδιωτικό τους έργο, που τους δίνουμε μεγαλύτερη ελευθερία, που τους δίνουμε κίνητρα για να παραμείνουν στο σύστημα και με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα κρατήσουμε το σύστημα όρθιο, αλλά θα το κάνουμε καλύτερο από ό,τι ήταν πριν», ολοκλήρωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας