Πολιτική

Η κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης στη ΔΕΘ

Η κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης στη ΔΕΘ

Πηγή Φωτογραφίας: [363566] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ 87η ΔΕΘ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Οριστικοποιούνται οι κυβερνητικές εξαγγελίες με κοινωνικό πρόσημο.

Με επίκεντρο την κοινωνική διάσταση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ξεκινήσει τις πρώτες συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και τους συνεργάτες του, ώστε να οριστικοποιηθούν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός θα αρχίσει τις καθιερωμένες επαφές του τις επόμενες ημέρες, όπως συνηθίζεται, πριν την παρουσία του στην έκθεση. Το δίπτυχο της καθημερινότητας και της στέγης συμπληρώνεται από τη διαρκή επιδίωξη της κυβέρνησης για στήριξη της οικονομίας, μείωση της ανεργίας και αύξηση των εισοδημάτων. Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη, καθώς και με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ θα απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση σχετικά με την Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Η ρευστότητα που παρατηρείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι δημοσιονομικοί κανόνες που επανέρχονται μετά από τρία χρόνια χαλαρότητας, καθώς και η αβεβαιότητα που προκύπτει από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, δεν επιτρέπουν την «επιστροφή» στο παραδοσιακό «καλάθι της ΔΕΘ» με την κλασική του έννοια.

Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει από το βήμα της ΔΕΘ στο κυβερνητικό πρόγραμμα με επίκεντρο μεταρρυθμίσεις, που αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών -με την υγεία και την περαιτέρω ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού, την παιδεία, τις μεταφορές και τον εκσυγχρονισμό του στόλου των λεωφορείων, την περαιτέρω ψηφιοποίηση των συναλλαγών με το δημόσιο και την κατάργηση της «ψηφιακής γραφειοκρατίας», να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις- αλλά και σε πολιτικές με στόχο την ενίσχυση της οικογένειας -μέσω της ενίσχυσης των νέων οικογενειών και της εξομοίωσης των τριτέκνων με τους πολύτεκνους, καθώς και με μέτρα στήριξης, όπως η πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και η αύξηση του επιδόματος τέκνων, να προτάσσονται ως λύσεις με χειροπιαστά και μετρήσιμα οικονομικά αποτελέσματα.

Σε αυτό το πλέγμα πολιτικής, η κυβέρνηση έχει προσθέσει το ζήτημα της στεγαστικής κρίσης ως ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα. Το πρόγραμμα «Το σπίτι μου», το οποίο έφτασε σε 10.000 δικαιούχους στην πρώτη του φάση, αναμένεται να συνεχιστεί με την επέκταση των ηλικιακών κριτηρίων ώστε να συμπεριλάβει πολίτες ηλικίας 40-50 ετών. Το πρόγραμμα «Στέγαση και θέσεις εργασίας για τους αστέγους» θα υλοποιηθεί με προϋπολογισμό αυξημένο από 10 εκατ. ευρώ σε 15 εκατ. ευρώ για το 2025.

Τα νέα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αναμένονται, καθώς και ένα νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το οποίο θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την προσφορά κατοικιών στην αγορά, οι οποίες παραμένουν κλειστές.

Με την επιστροφή στην κανονικότητα από τις αρχές Σεπτεμβρίου, το ζήτημα της ακρίβειας αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο. Η κυβέρνηση είναι ενήμερη για αυτό και αναζητά τρόπους αντιμετώπισής του. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τις διαθέσιμες επιλογές, κυρίως αν οι υψηλές τιμές στην ενέργεια συνεχιστούν, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζει τους ελέγχους στην αγορά, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, δημιουργώντας το καλάθι του μαθητή.

Η περαιτέρω στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών παραμένει προτεραιότητα. Έχουν ήδη ανακοινωθεί και αναμένονται να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, μέτρα όπως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η αύξηση των συντάξεων και η μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Επιπλέον, για τον Δεκέμβριο προγραμματίζεται η χορήγηση επιδόματος στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν λαμβάνουν την ετήσια αύξηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments