Τα ΗΑΕ ζητούν από τη Γαλλία να παράσχει «επείγουσες» προξενικές υπηρεσίες στον συλληφθέντα CEO της Telegram
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters
Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κάλεσε τη Γαλλία να παράσχει επειγόντως προξενικές υπηρεσίες στον πολίτη της, Πάβελ Ντούροφ, διευθύνοντα σύμβουλο της Telegram, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση στο Παρίσι.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι «υπέβαλε αίτημα στην κυβέρνηση της Γαλλικής Δημοκρατίας να του παράσχει όλες τις απαραίτητες προξενικές υπηρεσίες με επείγοντα τρόπο».
Ο Ντούροφ συνελήφθη από τις γαλλικές αρχές αργά το βράδυ του Σαββάτου με την κατηγορία της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ο οποίος ζει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το 2017, έλαβε την υπηκοότητα του κράτους του Κόλπου το 2021. Γεννήθηκε στη Ρωσία και είναι κάτοχος της ρωσικής υπηκοότητας, ενώ είναι επίσης πολίτης της Γαλλίας και του Αγίου Κιτς και Νέβις.
Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι παραμένει ανήσυχο και ότι «δίνει προτεραιότητα στην ευημερία των πολιτών των ΗΑΕ, διασφαλίζοντας τα συμφέροντά τους».
«Η παροχή όλων των πτυχών υποστήριξης» στον συλληφθέντα πολίτη του αποτελεί βασική προτεραιότητα για τα ΗΑΕ, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το υπουργείο δεν ήταν διαθέσιμο για να σχολιάσει αν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον Ντούροφ.
«Ο Ντούροφ είναι πολίτης των ΗΑΕ όσο και Ρώσος πολίτης και θα κάνει ό,τι είναι νομικά δυνατό για να τον βοηθήσει και θα χρησιμοποιήσει τη φιλική σχέση του με τη Γαλλία για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του», δήλωσε στο Al-Monitor ο Αμπντουλχάλεκ Αμπντούλα, συνταξιούχος καθηγητής πολιτικών επιστημών με έδρα τα ΗΑΕ.
Η σύλληψη
Ο Ντούροφ συνελήφθη στο Παρίσι αφού ταξίδεψε από το Αζερμπαϊτζάν, όπου φέρεται να είχε συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κάτι που το Κρεμλίνο διέψευσε.
Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον Ντούροφ περιλαμβάνουν παιδική πορνογραφία, διακίνηση ναρκωτικών και δόλιες συναλλαγές στην πλατφόρμα.
Η Telegram έχει κατηγορηθεί ότι επιτρέπει παράνομες δραστηριότητες, όπως η πώληση όπλων από μαχητές. Η πλατφόρμα επέτρεψε επίσης στο παρελθόν στο Ισλαμικό Κράτος να διαδίδει μηνύματα. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Telegram, όπως οι ομάδες που μπορούν να υποστηρίξουν έως και 200.000 χρήστες, έχουν βρεθεί υπό έλεγχο για το γεγονός ότι επιτρέπουν παράνομες δραστηριότητες.
Η Telegram αρνήθηκε τις κατηγορίες σε ανακοίνωσή της, λέγοντας ότι είναι «παράλογο να ισχυρίζεται κανείς ότι μια πλατφόρμα ή ο ιδιοκτήτης της είναι υπεύθυνος για την κατάχρηση της πλατφόρμας αυτής».
Η σύλληψη του Ντούροφ είναι η πιο υψηλού προφίλ σύλληψη ενός διευθύνοντος συμβούλου τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια και προκάλεσε την καταδίκη του Έλον Μασκ.
Πηγή: Al Monitor, militaire
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας