Διεθνή

Η Ρωσία απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο του Ζελένσκι [vid]

Η Ρωσία απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο του Ζελένσκι [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Η Ρωσία απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο του Ζελένσκι [vid]

Η πρόταση του Κιέβου δεν έχει παρουσιαστεί επίσημα - Η πορεία του μετώπου

Η Ρωσία απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο που ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λίγο καιρό μετά την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ, καθώς ο ρωσικός στρατός προελαύνει μαζικά στο Ντονμπάς.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα συνεχίζει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», αγνοώντας τις προτάσεις που θα παρουσιάσει ο Ζελένσκι στον Μπάιντεν με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούσαμε τέτοιες δηλώσεις από εκπροσώπους του καθεστώτος του Κιέβου. Γνωρίζουμε τη φύση του καθεστώτος του Κιέβου», είπε ο Πεσκόφ, καθώς αναμένεται ο Ουκρανός πρόεδρος να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί τα ρωσικά εδάφη που κατελήφθησαν πρόσφατα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Πεσκόφ σχολίασε και το ζήτημα της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας. Με βάση τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, σε περίπτωση που το Κίεβο αρνηθεί να συνεχιστούν οι ροές, τότε «οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερες τιμές».

«Υπάρχουν (άλλες) διαδρομές, αλλά, βέβαια, τέτοιες αποφάσεις από την ουκρανική πλευρά θα προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στα συμφέροντα των Ευρωπαίων καταναλωτών, εκείνων που εξακολουθούν να θέλουν να αγοράζουν πιο εγγυημένο, πιο οικονομικό… ρωσικό αέριο», είπε ο Πεσκόφ με βάση δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Προέλαση στο Ντονμπάς – Στασιμότητα στο Κουρσκ

Οι δηλώσεις του Πεσκόφ, αλλά και η πρόταση του Ζελένσκι δεν έγιναν τυχαία, με αναλυτές να τονίζουν ότι συνδέονται άρρηκτα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Ο ουκρανικός στρατός φέρεται να μένει στάσιμος στο Κουρσκ, προσπαθώντας να οχυρώσει τη θέση του, γιατί μέχρι στιγμής δεν διαθέτει τη δυνατότητα να προωθηθεί πιο βαθιά σε εχθρική περιοχή. Ταυτόχρονα, θέλει να χρησιμοποιήσει τα εδάφη που κατέλαβε σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Αντιθέτως, ο ρωσικός στρατός φέρεται να μην προσπαθεί ιδιαίτερα να εκδιώξει τους Ουκρανούς από τη Ρωσία. Η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW) έγραψε ότι στο Κουρσκ μεταφέρονται περίπου 30.000 στρατιώτες από διάφορες περιοχές της Ρωσίας, αλλά καμία μονάδα δεν φέρεται να προέρχεται από το μέτωπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments