Οδηγός

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα κατάρτισης 10.000 ανέργων κόστους άνω των 150 εκατ. ευρώ

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα κατάρτισης 10.000 ανέργων κόστους άνω των 150 εκατ. ευρώ

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα κατάρτισης 10.000 ανέργων κόστους άνω των 150 εκατ. ευρώ

Η δαπάνη του προγράμματος θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της ΔΥΠΑ και θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για την κατάρτιση 10.000 ανέργων, με συνολικό κόστος άνω των 150 εκατ. ευρώ, κατανεμημένα στη διετία 2024 και 2025.

Η δαπάνη του προγράμματος θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της ΔΥΠΑ και θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ αφορά τους ανέργους που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Σκοπός του έργου είναι μέσω της επιχορήγησης επιχειρήσεων η αναβάθμιση των δεξιοτήτων ή/και η επανακατάρτιση της ομάδας – στόχου σε τομείς υψηλής ζήτησης και στη συνέχεια η ένταξη στην απασχόληση. Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει κατάρτιση και πιστοποίηση των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων η οποία ακολουθείται από πρόγραμμα 12 επιχορηγούμενης από τη ΔΥΠΑ απασχόλησης για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας.

Με την υλοποίηση του έργου αναμένεται να επιτευχθούν οι ακόλουθοι ενδεικτικοί στόχοι:

  • Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της ανεργίας, μέσω της αναβάθμισης των επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων καθώς και της τοποθέτησής τους σε θέση βραχυχρόνιας επιχορηγούμενης απασχόλησης μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης και της πιστοποίησής τους.
  • Η αύξηση της απασχολησιμότητας των ανέργων.
  • Η ποιοτική αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ωφελούμενων, μέσω προγραμμάτων Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης, που ανταποκρίνονται στα σύγχρονα δεδομένα της παραγωγικής δομής και της οικονομίας.

Ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές για την υλοποίηση του παρόντος έργου ορίζονται όλες οι Περιφέρειες της Ελλάδας.

Τα δύο προγράμματα στα οποία διακρίνεται το έργο

α) Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ):

Το πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (εφεξής ΣΕΚ) αφορά σε κατάρτιση και πιστοποίηση, σε τομείς υψηλής ζήτησης, για έως 10.000 ανέργους εγγεγραμμένους στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ οι οποίοι είναι Δικαιούχοι του ΕΕΕ, έχουν υποδειχθεί σε επιχειρήσεις από τους εργασιακούς συμβούλους της ΔΥΠΑ και έχουν προεπιλεγεί από αυτές. Η αναβάθμιση δεξιοτήτων υλοποιείται μέσω της παροχής δια ζώσης Προγραμμάτων ΣΕΚ διάρκειας 80 ωρών. Την κατάρτιση των ωφελούμενων ακολουθεί πιστοποίηση των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων.

β) Πρόγραμμα Απασχόλησης:

Το αντικείμενο του προγράμματος της απασχόλησης είναι η δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης με την πρόσληψη των ωφελούμενων, οι οποίοι ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα κατάρτισης του Κεφαλαίου Γ’ της παρούσας και έλαβαν πιστοποίηση, για δώδεκα (12) μήνες, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Ποιοι είναι δικαιούχοι του προγράμματος

Δικαιούχοι του προγράμματος απασχόλησης είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται σε όλες τις περιφέρειες της Χώρας. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο έργο οφείλουν να τηρούν τη νομοθεσία περί υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου.

Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι

Ωφελούμενοι του έργου είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ, που ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων του ΕΕΕ (μονοπρόσωπα νοικοκυριά, πολυπρόσωπα νοικοκυριά και άστεγοι).

Οι ωφελούμενοι που θα συμμετάσχουν στο έργο υποδεικνύονται στις δικαιούχους επιχειρήσεις από τους εργασιακούς συμβούλους της ΔΥΠΑ στο πλαίσιο της διαδικασίας εξατομικευμένης προσέγγισης και με βάση το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης που έχουν καταρτίσει από κοινού.

Οι δικαιούχοι επιχειρήσεις προεπιλέγουν μεταξύ των υποψηφίων τον κατάλληλο για τη θέση και ενημερώνουν σχετικά τη ΔΥΠΑ, μέσω της πλατφόρμας e-Services ΔΥΠΑ Στη συνέχεια οι ωφελούμενοι άνεργοι υποχρεούνται να επιλέξουν πρόγραμμα ΣΕΚ που παρέχεται στο πλαίσιο του παρόντος Έργου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments