Οικονομία

Έρχονται ανατροπές στο συνταξιοδοτικό

Έρχονται ανατροπές στο συνταξιοδοτικό

Πηγή Φωτογραφίας: [370514] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Νέοι αυστηρότεροι όροι για την εξαγορά πλασματικών ετών

Σημαντικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, που αναμένεται να επηρεάσουν χιλιάδες ασφαλισμένους, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Κι ενώ μέχρι τώρα πολλοί αξιοποιούσαν τις ευεργετικές διατάξεις των πλασματικών ετών για να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη, οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας έρχονται να βάλουν τέλος στις «παραθυράκια» που διευκόλυναν τη διαδικασία. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να φέρουν ανατροπές που θα δυσκολέψουν τη συνταξιοδότηση για πολλούς, καθώς τίθενται αυστηρότερα όρια και προϋποθέσεις για την εξαγορά πλασματικών ετών.

Ένας μεγάλος αριθμός από ασφαλισμένους, περίπου οι 6 στους 10, αξιοποιούν τις ευεργετικές διατάξεις των πλασματικών ετών για τη συνταξιοδότησή τους, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΕΦΚΑ. Ωστόσο, το σύστημα φαίνεται να αλλάζει το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με νέο σχέδιο που έχει έτοιμο το υπουργείο Εργασίας και θα φέρει προς κύρωση στη Βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, το νέο σχέδιο προβλέπει όριο εξαγορών στα 5 έτη, ανεξάρτητα από το αν οι ασφαλισμένοι έχουν ή όχι δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι αλλαγές αναμένεται να εφαρμοστούν είτε προς το τέλος του 2024 είτε στις αρχές του 2025 μέσω νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με το σχέδιο, καταργούνται οι 12 κατηγορίες πλασματικών χρόνων που προβλέπονταν από τους νόμους 2084/1992 και 3996/2011. Στη θέση τους, όλοι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ζητήσουν την αναγνώριση έως και 5 ετών για τη συμπλήρωση των συντάξιμων χρόνων.

Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές δεν αναμένεται να επηρεάσουν όσους έχουν ήδη αναγνωρίσει πλασματικούς χρόνους, εκτός από τον υπολογισμό του ποσοστού αναπλήρωσης της σύνταξης, όπου ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις.

Σήμερα, για τους μισθωτούς, το κόστος εξαγοράς των πλασματικών ετών ανέρχεται στο 20% του μισθού που λαμβάνεται είτε τον μήνα υποβολής της αίτησης είτε κατά το τελευταίο 12μηνο, σε περίπτωση που δεν υπάρχει σταθερή απασχόληση. Αν κάποιος είναι άνεργος ή εργάζεται μερικώς, η εισφορά υπολογίζεται με βάση το 20% του κατώτατου μισθού.

Στον δημόσιο τομέα, για αιτήσεις που υποβάλλονται μετά την 1/1/2020, το κόστος εξαγοράς είναι επίσης 20% του μισθού. Ωστόσο, για αιτήσεις που υποβλήθηκαν πριν από την 31/12/2016, το κόστος ήταν χαμηλότερο: 6,67% για το 2016, 10% για το 2017, 13,34% για το 2018 και 16,67% για το 2019. Από την 1/1/2020, το κόστος εξισώθηκε στο 20% για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, που προηγουμένως είχαν το πλεονέκτημα να εξαγοράζουν τα πλασματικά έτη σε χαμηλότερο κόστος.

Πάντως, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι υπέβαλαν αίτηση τα προηγούμενα χρόνια, εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να εξαγοράσουν πλασματικά έτη με το χαμηλότερο κόστος που ίσχυε τη χρονιά υποβολής της αίτησής τους.

Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος με μηνιαίες αποδοχές 1.350 ευρώ και ποσοστό εισφοράς 6,67% θα χρειαστεί να καταβάλει 10.305 ευρώ για την εξαγορά 4 ετών σπουδών (48 μήνες x 214,69 ευρώ) και 2.160 ευρώ για 2 έτη στρατιωτικής θητείας (24 μήνες x 90 ευρώ).

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες που επιθυμούν να εξαγοράσουν πλασματικά έτη ασφάλισης θα πρέπει να καταβάλουν για κάθε μήνα το ποσό που αντιστοιχεί στη μηνιαία εισφορά για τον κλάδο σύνταξης, σύμφωνα με τις ασφαλιστικές κατηγορίες που έχουν επιλέξει.

Οι νέοι ασφαλισμένοι (μετά το 1993) μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πλασματικά έτη για να συμπληρώσουν 40 χρόνια ασφάλισης και να μειώσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 67 στα 62 έτη, εξασφαλίζοντας και υψηλότερη σύνταξη.

Πηγή:newsbeast

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments