Πολιτική

Η στάση του Μαξίμου απέναντι στη βαθιά κρίση του ΣΥΡΙΖΑ

Η στάση του Μαξίμου απέναντι στη βαθιά κρίση του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [364687] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την τοξικότητα, που παράγεται στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου είναι σαφής: δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε πρόκειται για τα ζητήματα τοξικής μικροπολιτικής που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αναδείξει τελευταία, είτε για τα εσωκομματικά του θέματα. Η πρόσφατη δήλωση του Παύλου Μαρινάκη, όταν ρωτήθηκε για τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πιο κατηγορηματική από ποτέ: «Δεν έχουμε απολύτως κανένα σχόλιο. Δεν μας αφορά αυτή η συζήτηση», τόνισε, υποδεικνύοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Η απόφαση αυτή του Μεγάρου Μαξίμου να μην εμπλακεί σε ανταλλαγές ανακοινώσεων με την –τυπικά– αξιωματική αντιπολίτευση βασίζεται σε συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο. Πρώτον, η Κουμουνδούρου έχει υιοθετήσει ένα μόνιμο μοτίβο “πολεμικών” ανακοινώσεων που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στηρίζεται κυρίως σε ψεύδη και συκοφαντίες, όπως στην περίπτωση του ΒΟΑΚ. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση δεν θεωρεί αναγκαίο να συμμετάσχει σε μια διαδικασία ατέρμονων ανακοινώσεων. Έτσι, πολλές φορές, οι απαντήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ δίνονται από τον εκπρόσωπο της Ν.Δ., Νίκο Ρωμανό, αντί του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Δεύτερον, αλλά εξίσου σημαντικό, η κυβέρνηση γνωρίζει – όπως έχει “μετρήσει” και κατά το παρελθόν – ότι αν η ΝΔ κυνηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και εμπλακεί σε επιζήμια ρητορική και ρεβανσισμό για θέματα που ελάχιστα ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη, θα συμπαρασύρει και το κυβερνών κόμμα. “Η λασπολογία σπιλώνει τους πάντες“, λέει κυβερνητική πηγή.

Η στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος να αγνοεί την τοξική αντιπολίτευση και να εστιάζει στα σημαντικά ζητήματα ενισχύεται από ένα ακόμη παράγοντα: αν και η αντιπολίτευση –ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ– φαίνεται να βρίσκεται σε συνεχή πτώση και αδυναμία, η Ν.Δ. επίσης χάνει σημαντικό πολιτικό έδαφος. Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι αν η Ν.Δ. παρασυρθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ρητορική που έχει επιλέξει, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολιτικά καταστροφικά.

Η αδυναμία της αντιπολίτευσης να απειλήσει την κυβέρνηση έχει αποσταθεροποιητική επίδραση στο σύνολο του πολιτικού συστήματος, γεγονός που συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει του χειμώνα. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, «το μόνο αντίδοτο είναι η αναμέτρηση με τον κακό μας εαυτό και τα προβλήματα της χώρας». Η ίδια πηγή προσθέτει ότι «όταν η αντιπολίτευση αποφασίσει να ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση, θα απαντάμε με προγραμματικό λόγο. Ωστόσο, δεν θα ακολουθήσουμε τον κατήφορο που έχει επιλέξει σήμερα».

Οι πρώτες ενέργειες του πρωθυπουργού δείχνουν τη διάθεση της κυβέρνησης να εστιάσει στο έργο της. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε ότι το μετρό της πόλης θα παραδοθεί στις 30 Νοεμβρίου, ενώ για το άλλο σημαντικό έργο, τον Fly Over, δήλωσε ότι «στοχεύουμε να είναι έτοιμο πριν από τις εκλογές του 2027», προσθέτοντας ότι «η Θεσσαλονίκη αλλάζει» και ότι «καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει πραγματοποιήσει τόσα έργα υποδομής για τη συμπρωτεύουσα». Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι 610 έργα στην Κεντρική Μακεδονία είναι σε εξέλιξη, εκ των οποίων 294 υλοποιούνται, 130 βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία και 186 είναι ενταγμένα ή συμβασιοποιημένα. Επιπλέον, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει το μεγαλύτερο πακέτο δημοσίων επενδύσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο χαρακτήρισε «διπλάσιο σχέδιο Μάρσαλ», με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους ύψους 102 δισ. ευρώ, στοχεύοντας στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και στη σύγκλιση του εθνικού ΑΕΠ και των περιφερειακών εισοδημάτων με το ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments