Πολιτική

Μητσοτάκης στο Υπουργικό:H δύσκολη φάση με τις τιμές βαίνει στο τέλος-Μειώνονται τα διόδια στην Αττική Οδό

Μητσοτάκης στο Υπουργικό:H δύσκολη φάση με τις τιμές βαίνει στο τέλος-Μειώνονται τα διόδια στην Αττική Οδό

Πηγή Φωτογραφίας: [371469] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με κύριους άξονες την ανάπτυξη και την καθημερινότητα

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με κύριους άξονες την ανάπτυξη και την καθημερινότητα.

Πέραν της ομιλίας του πρωθυπουργού που δίνει και το πολιτικό στίγμα ενόψει της νέας σεζόν, στο τραπέζι θα τεθεί η πορεία εκτέλεσης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, σημαντικές παρεμβάσεις στην εσωτερική λειτουργία της Αστυνομίας, αλλά και οι παρεμβάσεις που είχε προαναγγείλει το καλοκαίρι ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισαγωγική τοποθέτησή του: «Στο επίκεντρο είναι η καθημερινότητα και τα προβλήματά της. Μου δίνεται αφορμή ξεκινώντας να σχολιάσω, το κλίμα που κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν γύρω από τις τιμές στην αγορά, σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός υποχωρεί και οι αυξήσεις των τιμών έπεσαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα αναχώματα που έχουμε υψώσει είναι πολλά είναι αποτελεσματικά και αυτή η δύσκολη φάση βαίνει προς το τέλος. Η μάχη συνεχίζεται. Έχουμε τώρα το μέτωπο των σχολικών ειδών. Είδα με χαρά πως αρκετές αλυσίδες προσφέρουν αισθητά χαμηλότερες τιμές από πέρσι. Πιστεύω πως δεν θα επιβαρυνθούν δυσανάλογα τα νοικοκυριά. Κανείς δεν λέει πως οι τιμές δεν έχουν ανέβει στην πατρίδα μας τελευταία. Αντιστεκόμαστε όμως και οι τιμές πέφτουν. Ο δείκτης στις τιμές τροφίμων κινείται πτωτικά. Η Ελλάδα παρά τα εμπόδια ανεβάζει ταχύτητα και η κυβέρνησή μας υλοποιεί καθημερινα το σχέδιο τετραετίας που έχει. Όλα τα βήματα που γίνονται θα οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές προς όφελος των πολιτών. Θέλουμε και μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα και θα πούμε περισσότερα γι’ αυτό. Θα απαντήσουμε σε μύθους πως έχουμε χαμηλότερους μισθούς από τη Βουλγαρία. Η αντιπολίτευση μπορεί να μείνει αιχμάλωτη στα αδιέξοδά της».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη σύμβαση για την Αττική Οδό, επισημαίνοντας πως «από τις 6 Οκτωβρίου τα διόδια στην Αττική Οδό θα μειωθούν στα 2,5 ευρώ».

Τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης 

  • Ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, για την πρόοδο των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η αγορά εξάλλου περιμένει το φθινόπωρο τους νέους ευρωπαϊκούς πόρους και στόχος της κυβέρνησης, για τον οποίο εργάζονται πολλά συναρμόδια υπουργεία, είναι η γρήγορη αξιοποίηση των πόρων, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, που θα έχουν εισρεύσει μέχρι τον Οκτώβριο μέσω του τέταρτου αιτήματος πληρωμής προς την Κομισιόν, και παράλληλα η εκπλήρωση όλων των λεγόμενων οροσήμων του πέμπτου αιτήματος πληρωμής, ώστε να υποβληθεί, ει δυνατόν, εντός του Οκτωβρίου.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, του νομοσχεδίου για τα κίνητρα καινοτομίας και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιπρόσθετα φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις αλλά και για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη. Θα προβλεφθεί, για παράδειγμα, περαιτέρω επιχορήγηση για επενδύσεις από επιχειρήσεις που αποτελούν προϊόν συγχώνευσης, ώστε να έχουν οι εταιρείες αυτές επιπλέον μέσα για μεγέθυνση και καινοτομία.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ενσωμάτωση Οδηγίας 2022/2464 για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας, β) Ερανιστικό νομοσχέδιο.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση του Αρχηγείου και των επιτελικών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και την αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Με τις νέες ρυθμίσεις, η προφυλάκιση για κακουργηματικής φύσεως περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας θα γίνει κανόνας και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα μπορούν να επιβληθούν περιοριστικοί όροι, όπως βραχιολάκι και κατ’ οίκον περιορισμός, ενώ οι ποινές για τους δράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας θα εκτίονται, χωρίς να δίνεται αναστολή και χωρίς να μπορεί να μετατραπεί η ποινή τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/2555 για την επίτευξη υψηλού επιπέδου κυβερνοασφάλειας.
  • Εισήγηση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με την παροχή εξουσιοδότησης για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments