Πολιτική

Πώς ερμηνεύει το Μαξίμου τις πρώτες δημοσκοπήσεις

Πώς ερμηνεύει το Μαξίμου τις πρώτες δημοσκοπήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η ακρίβεια αποδεικνύεται το μεγαλύτερο "αγκάθι" για την κυβερνητική πλειοοψηφία.

Η εικόνα του εκλογικού σώματος θυμίζει ένα τοπίο καλυμμένο από ομίχλη, όπως αποτυπώνεται στην πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε η εταιρεία Interview. Η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό φαίνεται να αντικατοπτρίζεται και στη γνώμη του κοινού, το οποίο διατηρεί τη Νέα Δημοκρατία στην πρώτη θέση, αλλά με σημαντική πτώση δυνάμεων – από το 31,2% του περασμένου Δεκεμβρίου, σήμερα βρίσκεται στο 22,2%. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που υποχωρεί στην πέμπτη θέση με μόλις 8,3%, φαίνεται να βυθίζεται στην εσωστρέφεια και να απομακρύνεται από τους πολίτες. Παράλληλα, οι δυνάμεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης παραμένουν σταθερές, με το ΠΑΣΟΚ να μην μπορεί να επωφεληθεί από την αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένοντας κοντά στο 11% και αντιμετωπίζοντας εσωτερικές ανακατατάξεις ενόψει εκλογής νέου προεδρείου.

Η κυβέρνηση είναι ενήμερη για την απώλεια δυνάμεων και τη γενική εικόνα δυσαρέσκειας που θα αποτυπώσουν οι δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου. Εστιάζουν περισσότερο στα ποιοτικά παρά στα ποσοτικά στοιχεία, καθώς, όπως επισημαίνουν, η συγκεκριμένη μέτρηση πραγματοποιήθηκε στα μέσα του Αυγούστου και μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική.

Η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να δώσει προτεραιότητα στα καθημερινά προβλήματα και να θέσει ως κύρια δέσμευση την αύξηση των εισοδημάτων φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την προτίμηση των πολιτών. Ωστόσο, η απουσία σαφών και μετρήσιμων αποτελεσμάτων, όπως έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, επηρεάζει αρνητικά τη στήριξη που απολαμβάνει η κυβέρνηση.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η πρόσφατη δημοσκόπηση επιβεβαίωσε τη γενική παραδοχή ότι η ακρίβεια παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση. Συγκεκριμένα, το 29,1% των πολιτών θεωρεί την ακρίβεια το πιο σοβαρό πρόβλημα, ενώ οι τιμές της ενέργειας, που σχετίζονται άμεσα με αυτό, κατατάσσονται στη δεύτερη θέση.

Η λογική συνέχεια δείχνει ότι το ύψος των μισθών και των εισοδημάτων κατατάσσεται στην τρίτη θέση των προβλημάτων, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν ουσιαστικά εξαλείψει τις αυξήσεις που δόθηκαν σε συντάξεις, κατώτατο μισθό και δημόσιο τομέα, χωρίς η κυβέρνηση να «κερδίσει» αναγνώριση για τις πολιτικές της επιλογές, όπως εκτιμούν και οι συνεργάτες της.

Οι πολίτες αναφέρουν ότι η πληρωμή των λογαριασμών, οι δυσκολίες στην κάλυψη έκτακτων ιατρικών αναγκών και η αγορά τροφίμων είναι οι πιο σημαντικές προκλήσεις, προσδιορίζοντας έτσι το πλαίσιο εντός του οποίου η κυβέρνηση καλείται να δράσει και να επιτύχει αποτελέσματα.

Στα θετικά στοιχεία που αξιολογεί η κυβέρνηση από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, είναι το γεγονός ότι η επιτυχία του κυβερνητικού έργου, όπως η μείωση της ανεργίας, έχει πλέον γίνει αντιληπτή από την κοινή γνώμη, καθώς κατατάσσεται στην προτελευταία θέση των προβλημάτων με ποσοστό 4,2%.

Το κυβερνητικό επιτελείο αναμένει τις επόμενες μετρήσεις προκειμένου να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα του εκλογικού σώματος στην αρχή της νέας πολιτικής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα ευρήματα αποτελούν όχι μόνο μια σαφή υπενθύμιση για την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών ώστε να δοθούν λύσεις με συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά και την κατεύθυνση της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, κατά το οποίο ζητήματα της καθημερινότητας, όπως η υγεία και οι μεταφορές, θα είναι στην πρώτη γραμμή.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθούν θέματα όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το νομοσχέδιο για τα κίνητρα καινοτομίας και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων, καθώς και ένα νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενδοοικογενειακή βία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καθορίσει τον τόνο κατά την εισήγησή του για τις κυβερνητικές προτεραιότητες, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments