Πολιτική

Σε βαρύ κλίμα η αυριανή συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν

Σε βαρύ κλίμα η αυριανή συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, newsit.gr, Γιώργος Γεραπετρίτης - Χακάν Φιντάν

Κυπριακό και ευρωτουρκικές σχέσεις στην ατζέντα.

Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, θα έχει αύριο Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση των δύο αξιωματούχων θα πραγματοποιηθεί στις 12 ώρα Ελλάδος.

Το τετ α τετ των δύο ΥΠΕΞ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο του γεύματος εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο έχει προσκληθεί ο κ. Φιντάν.

Αντικείμενο της συνάντησης θα αποτελέσουν, μεταξύ άλλων, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει και της επικείμενης συνάντησης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι έπειτα από πέντε χρόνια θα συμμετάσχει Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στο γεύμα της άτυπης συνάντησης. Και τούτο διότι έτσι δίνεται η ευκαιρία να θέσουμε ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα ζητήματα που μας αφορούν.

Η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν θα έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα ενόψει της επίσημης συνάντησης μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Οι δύο ηγέτες έχουν πολλά θέματα να συζητήσουν, αν και το κλίμα δεν είναι τόσο θετικό όσο ήταν πριν από μερικούς μήνες. Σημαντικά γεγονότα, όπως το επεισόδιο στην Κάσο, οι καταγραφές παραβάσεων και η αύξηση των μεταναστευτικών ροών λόγω των επικίνδυνων δραστηριοτήτων των Τούρκων διακινητών, έχουν επηρεάσει τη σχέση τους. Ωστόσο, υπάρχει και μια επιπλέον παράμετρος.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» θα συνεχίσει τις έρευνές του ανατολικά της Καρπάθου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ακολουθήσει πορεία προς την Κύπρο, περνώντας από μια περιοχή που θεωρητικά «υπάγεται» στο παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η Τουρκία. Θα στείλει και πάλι πολεμικά πλοία στην περιοχή, όπως έκανε τον Ιούλιο; Θα προκαλέσει κάποιο επεισόδιο; Εάν συμβούν αυτά, η Ελλάδα θα κληθεί να απαντήσει στην προσπάθεια της Τουρκίας να νομιμοποιήσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, ενώ η χώρα μας έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Όλα αυτά θα συμβούν λίγες ημέρες πριν από τη Συνάντηση Κορυφής στη Νέα Υόρκη, γεγονός που θα επηρεάσει την κατεύθυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Έτσι, δεν αποκλείεται στην αυριανή συνάντηση των δύο υπουργών να υπάρξει κάποια συνεννόηση. Οι κύριοι Γεραπετρίτης και Φιντάν επιδιώκουν πάντα να διατηρούν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, προκειμένου να αποφεύγονται οι κρίσεις. Αυτό φαίνεται ότι θα προσπαθήσουν να επιτύχουν και σε λίγες ώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments