Τα τρία σενάρια για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ
Πηγή Φωτογραφίας: [367485] 4ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Αλλεπάλληλες είναι οι εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ένα νέο επεισόδιο στο σφοδρό εσωκομματικό «μπρα ντε φερ» και στον αγώνα επιβίωσης του Στέφανου Κασσελάκη, εκτυλίχθηκε νωρίτερα σήμερα. Ο πρόεδρος του κόμματος ζήτησε από την Αθηνά Λινού να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα της, καθώς οι εξηγήσεις που έδωσε σχετικά με τις καταγγελίες του Παύλου Πολάκη για το Ινστιτούτο Prolepsis κρίθηκαν ανεπαρκείς. Η κα Λινού είχε παραδώσει κείμενο 459 σελίδων στον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κασσελάκη την Παρασκευή, αναφορικά με τις καταγγελίες κατά του Πολάκη.
Στην επιστολή του, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει ότι ζητά την παραίτηση της κας Λινού για λόγους διαφάνειας.
Φαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να θυσιάσει την Αθηνά Λινού προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις του με τον ανεξάρτητο βουλευτή Χανίων, αν και εκτιμάται ότι αυτή η κατάσταση θα αλλάξει και ο Κασσελάκης θα επαναφέρει τον «αψύ Σφακιανό» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι ο Παύλος Πολάκης είχε διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τη συμπεριφορά του απέναντι στην νομική σύμβουλο του Άδωνι Γεωργιάδη, Νατάσα Πετρούλια, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή στα τέλη Ιουλίου.
Καταλύτης για αυτή την εξέλιξη φαίνεται να ήταν η αντίδραση της Αθηνάς Λινού, η οποία δάκρυσε για τη συμπεριφορά του Κρητικού βουλευτή, με τον Πολάκη να ξεκινά στη συνέχεια έναν διαδικτυακό «πόλεμο» εναντίον της, με πολλές καταγγελίες σχετικά με το Ινστιτούτο Prolepsis, του οποίου η κα Λινού υπηρέτησε ως πρόεδρος.
Είναι σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται με μαθηματική ακρίβεια προς μια νέα διάσπαση, μετά και την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Η απόφαση του Κασσελάκη να απομακρύνει τον Σωκράτη Φάμελλο από τη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και να προτείνει τον Νίκο Παππά ως διάδοχό του, σε συνδυασμό με το οριακό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δείχνουν πως οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συνυπάρξουν για πολύ ακόμα στο ίδιο κόμμα. Αν προσθέσουμε και την περίπτωση του Πολάκη, ο οποίος έχει διαγραφεί από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά παραμένει στο κόμμα και δηλώνει την πρόθεσή του να αμφισβητήσει την ηγεσία, διαμορφώνεται ένα σκηνικό έντονης σύγκρουσης.
Το κύριο ερώτημα αφορά τον χρόνο και τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η διάσπαση, καθώς η πλευρά Κασσελάκη – Παππά υποστηρίζει ότι όποιος επιθυμεί να αμφισβητήσει την ηγεσία θα πρέπει να το θέσει στην επερχόμενη Κεντρική Επιτροπή. Από την άλλη, η ομάδα των «87» και ο Παύλος Πολάκης, που αποτελούν δύο διακριτές ομαδοποιήσεις, ενδέχεται να λάβουν υπόψη τους τη νέα ισορροπία δυνάμεων που διαμορφώνεται.
Οι υψηλοί τόνοι και η ανταλλαγή σφοδρών εκφράσεων δείχνουν ότι η Κεντρική Επιτροπή στις 7-8 Σεπτεμβρίου θα είναι καθοριστική για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά.
Το πρώτο σενάριο περιλαμβάνει την υποβολή πρότασης μομφής κατά του Κασσελάκη, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το 50%+1 των μελών του Οργάνου. Σε αυτή την περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές για την προεδρία, με τον Σωκράτη Φάμελλο να θεωρείται ο πιο πιθανός υποψήφιος από τους 87, απέναντι στον Κασσελάκη. Είναι επίσης πιθανό να προκύψει και τρίτος υποψήφιος, καθώς ο Παύλος Πολάκης έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή του.
Σε συνέντευξή της σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, ρωτήθηκε αν ο κ. Κασσελάκης είναι έτοιμος για εκλογές. Ανέφερε: «Έχει δηλώσει στην Πολιτική Γραμματεία ότι δεν επιθυμεί να ταλαιπωρήσει περαιτέρω τους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό. Εάν κάποιοι θέσουν το ζήτημα, τότε θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες σύμφωνα με το καταστατικό», διευκρίνισε.
Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι η πρόταση μομφής να αποτύχει με οριακή διαφορά. Αυτό θα δημιουργήσει πολιτική αναστάτωση και είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Σ. Κασσελάκης θα ζητήσει να προσφύγει στις κάλπες, καθώς δεν θα μπορεί να παραμείνει Πρόεδρος υπό συνθήκες ομηρίας και με οριακή πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Το τρίτο σενάριο είναι η αποχώρηση των 87 ή μέρους τους χωρίς να προηγηθούν εκλογές. Ήδη ακούγονται φωνές υπέρ μιας τέτοιας απόφασης εντός των 87, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι δεν έχει νόημα η παραμονή σε ένα κόμμα που έχει αποκτήσει τον χαρακτήρα που έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας