Πολιτική

Χαρδαλιάς: Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η Περιφέρεια Αττικής καθαρίζει τον Κηφισό

Χαρδαλιάς: Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η Περιφέρεια Αττικής καθαρίζει τον Κηφισό

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Χαρδαλιάς: Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η Περιφέρεια Αττικής καθαρίζει τον Κηφισό

Ευρεία επιχείρηση καθαρισμού των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού ποταμού ξεκινά η Περιφέρεια Αττικής, απομακρύνοντας τόνους μπάζων και απορριμμάτων

Ευρεία επιχείρηση καθαρισμού των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού ποταμού ξεκινά η Περιφέρεια Αττικής, απομακρύνοντας τόνους μπάζων και απορριμμάτων, με στόχο την πλήρη απελευθέρωση της διατομής και την απρόσκοπτη ροή των ομβρίων υδάτων.

Η επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και εντάσσεται στην προσπάθεια της περιφέρειας για τη βελτίωση της προστασίας των πολιτών από πλημμυρικά φαινόμενα.

Τα σκεπασμένα τμήματα του Κηφισού εκτείνονται σε μήκος 8,6 χιλιομέτρων, από τα συνολικά 27 χλμ του ποταμού. Αυτά τα τμήματα έχουν αποτελέσει πηγή σοβαρών προβλημάτων λόγω της χρόνιας συσσώρευσης φερτών υλικών.

Ο καθαρισμός πραγματοποιείται για πρώτη φορά έπειτα από πολλές δεκαετίες, και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Η απουσία επαρκούς αερισμού και φωτισμού απαιτεί τη χρήση γεννητριών, προβολέων και ειδικού εξοπλισμού ατομικής προστασίας λόγω της παρουσίας πολλών εντόμων. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται ερπυστριοφόρα μηχανήματα για την πρόσβαση στο εσωτερικό του αγωγού και υδραυλικές σφύρες για την απομάκρυνση τμημάτων σκυροδέματος που έχουν καταπέσει.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντός του κλειστού τμήματος του αγωγού είναι η ύπαρξη νερού υψηλής στάθμης. Σημειώνεται ότι κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου, η πρόσβαση κατέστη απαγορευτική μετά από δύο χιλιόμετρα, καθώς το ύψος του νερού έφτανε τα 80 εκατοστά.

katharismos_kifisou1

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης ΑττικήςΝίκος Χαρδαλιάς«Η απόφαση να προχωρήσουμε στον καθαρισμό των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού ποταμού, έπειτα από χρόνια αμέλειας, ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη. Η κατάσταση αυτή ήταν επικίνδυνη και απαιτούσε άμεσες δράσεις, ειδικά ενόψει των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων».

Η Περιφέρεια Αττικής δεσμεύεται να συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Με αυτήν την επιχείρηση, όχι μόνο αποτρέπουμε τον κίνδυνο πλημμυρών, αλλά αποδεικνύουμε τη δέσμευσή μας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Η σύγχρονη Αττική απαιτεί λειτουργικές υποδομές που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα όλων μας.

katharismos_kifisou4

Το έργο καθαρισμού της κοίτης του Κηφισού έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.242.987 ευρώ. Οι σκεπασμένες περιοχές του ποταμού εκτείνονται από τον φαληρικό όρμο έως τις παρυφές των ορεινών όγκων Πεντέλης και Πάρνηθας και περιλαμβάνουν:

  • Από τον φαληρικό όρμο (έναντι της λεωφόρου Ποσειδώνος) μέχρι την οδό Μπιζανίου στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου (μήκους 1,5 χλμ).
  • Από την οδό Αγίας Άννης στον Δήμο Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη μέχρι τη συμβολή των οδών Περισσού και Παππά στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας (μήκους 7,3 χλμ).
  • Από το ύψος της οδού Οδυσσέα Ανδρούτσου μέχρι το ύψος της οδού Λέσβου στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας (μήκους 0,15 χλμ).

Αυτή η επιχείρηση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής για την αναβάθμιση των σημαντικών υδάτινων πόρων και υποδομών του λεκανοπεδίου, με στόχο την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments