Ελλάδα

Μήνας κλειδί ο Σεπτέμβριος για την προκήρυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την δημιουργία (slots) στα λιμάνια

Μήνας κλειδί ο Σεπτέμβριος για την προκήρυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την δημιουργία (slots) στα λιμάνια

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Μήνας κλειδί ο Σεπτέμβριος για την προκήρυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την δημιουργία (slots) στα λιμάνια

Η σκέψη και η πρόταση ανήκει στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη και είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στην ελληνική θαλάσσια συγκοινωνία

Μήνας κλειδί για την προκήρυξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την δημιουργία χρονοθυρίδων (slots) στα λιμάνια, φαίνεται πως είναι ο μήνας Σεπτέμβριος. Η σκέψη και η πρόταση ανήκει στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη και είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στην ελληνική θαλάσσια συγκοινωνία.

Θετική ήταν οι ανταπόκριση από την ομοσπονδία των ναυτικών, την ΠΝΟ η οποία μετά την συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας ανέφερε ότι η θέσπιση συστήματος χρονοθυρίδων (slots), στο πρότυπο των αερομεταφορών θα δώσει οριστική λύση στο ζήτημα των εγκρίσεων των δρομολογίων, “ζήτημα το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση το αμέσως επόμενο διάστημα, στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών”. Σύμφωνα με τους πλοιάρχους της ακτοπλοΐας, ” οι εγκρίσεις των δρομολογίων με τέτοιο τρόπο και τέτοια συχνότητα που οι αφιξο-αναχωρήσεις δεν γίνονται με ασφαλή τρόπο”.

Με το φιλόδοξο, αυτό, σχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας  στοχεύει στην βελτιστοποίηση του ακτοπλοϊκού δικτύου σε λιμένες μεγάλης επιβατικής κίνησης, ώστε να υπάρξει ασφαλής επιβίβαση και μετεπιβίβαση των επιβατών, να αποφεύγονται οι ταυτόχρονος αναχωρήσεις – κυρίως-, και η πίεση στις αφίξεις στα  δημοφιλή λιμάνια.

Πρακτικά, μέσα από την πλατφόρμα οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα πλειοδοτούν για την ώρα αναχώρησης – κυρίως- των πλοίων τους, δίνοντας οικονομικές προσφορές για τις ώρες με υψηλό ενδιαφέρον. Τα slots είναι αρκετά διαδεδομένα στις αερομεταφορές, με τις εταιρείες να εξασφαλίζουν  τα περιζήτητα δρομολόγια σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες στα λιμάνια μέσω πλειστηριασμού.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,  έχει ήδη κατακυρώσει σε εταιρεία το έργο “εξειδίκευση αντικειμένου  για τη δημιουργία συστήματος  χρονοθυρίδων σε Θαλάσσιους Λιμένες (Sea Port Time Slots System) στο πλαίσιο της πράξης “Μελέτες, Εμπειρογνωμοσύνες, Τεχνικοί Σύμβουλοι 2021-2027 της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ  του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής” του Προγράμματος Τεχνική Βοήθεια και Υποστήριξη Δικαιούχων 2021-2027.

Το αντικείμενο του έργου  συνίσταται στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών συμβούλου  για τον προσδιορισμό  του αντικειμένου  και των επιμέρους ζητημάτων που αφορούν  τη δημιουργία Συστήματος Χρονοθυρίδων Θαλάσσιων Λιμένων για την κίνηση της ακτοπλοΐας στους λιμένες της  χώρας.

Μέχρι και σήμερα οι ώρες αναχώρησης των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά συζητούνται στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, το οποίο εγκρίνει ή απορρίπτει τις προτάσεις των δρομολογίων των εταιρειών, μέσα σε θυελλώδεις, συνήθως, συνεδριάσεις.

Πηγή: capital.gr–Αναστασία Βαμβακά

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments