Διεθνή

Sounion: Συνεργασία Μητσοτάκη και Μπιν Σαλμάν για τη ρυμούλκησή του

Sounion: Συνεργασία Μητσοτάκη και Μπιν Σαλμάν για τη ρυμούλκησή του

Πηγή Φωτογραφίας: via REUTERS via Reuters Connect//Sounion: Συνεργασία Μητσοτάκη και Μπιν Σαλμάν για τη ρυμούλκησή του

Το Bloomberg μιλά για συντονισμό της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, για να αποφευχθεί περιβαλλοντική καταστροφή

Η στιγμή της καταστροφής κατά την οποία το ελληνόκτητο Sounion τυλίγεται στις φλόγες μετά την επίθεση των Χούτι της Υεμένης, στις 21 Αυγούστου, στην Ερυθρά Θάλασσα, αποτυπώνεται σε νέο βίντεο. 

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στη ρυμούλκηση του δεξαμενόπλοιου «Sounion» για την αποτροπή περιβαλλοντικής καταστροφής, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι αντάρτες της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν επιχειρήσαν να δικαιολογήσουν την επίθεση, υποστηρίζοντας πως η πλοιοκτήτρια εταιρεία «παραβίασε την απόφαση απαγόρευσης εισόδου στα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης».

Το βίντεο το δημοσιοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης οι Χούτι. Στο βίντεο διακρίνεται μια ισχυρότατη έκρηξη δεξαμενόπλοιο που μετέφερε περισσότερους από 150.000 τόνους αργού πετρελαίου. Το πλοίο φλέγεται εγκαταλελειμμένο, 77 ναυτικά μίλια ανοιχτά των ακτών της Υεμένης.

Οι Χούτι είχαν δημοσιοποιήσει κι άλλο βίντεο στις 23 Αυγούστου από την επίθεσή τους στο ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο, στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Την Τετάρτη, διπλωματική αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσε ότι οι Χούτι είχαν συμφωνήσει σε «προσωρινή ανακωχή», ώστε να φτάσουν τα ρυμουλκά και τα διασωστικά πλοία στο δεξαμενόπλοιο Sounion που έχει υποστεί ζημιές και πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα.

Bloomberg: Η Ελλάδα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο για τη ρυμούλκηση του «Sounion» για την αποτροπή κινδύνου περιβαλλοντικής καταστροφής

Η χώρα μας ηγείται των προσπαθειών διάσωσης του πετρελαιοφόρου «Sounion», το οποίο πλέει ακυβέρνητο στην Ερυθρά Θάλασσα μετά από επίθεση των ανταρτών Χούθι. Υπάρχει έντονη ανησυχία για πιθανή διαρροή του φορτίου του και τον κίνδυνο οικολογικής καταστροφής.

bloomberg-1

Το σχέδιο διάσωσης οργανώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε συνεργασία με Ευρωπαίους και περιφερειακούς ηγέτες, όπως ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Η Ελλάδα χρησιμοποίησε επίσης διπλωματικούς διαύλους με το Ιράν, υποστηρικτή των Χούθι.

Το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά του πετρελαίου σε άλλο πλοίο και τη ρυμούλκηση του «Sounion» σε ασφαλές λιμάνι, πιθανότατα στο Τζιμπουτί. Αρχικά, οι Χούθι είχαν απειλήσει να εμποδίσουν τη ρυμούλκηση, όμως τελικά συμφώνησαν.

Η επιχείρηση θα υποστηριχθεί από ελληνικά, γαλλικά και ιταλικά πλοία της ναυτικής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι Σαουδάραβες πιθανότατα θα επιβλέπουν τη μεταφορά του πετρελαίου.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι συζήτησε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του για να διασφαλίσουν ότι η επιχείρηση θα γίνει με ασφάλεια.

Το «Sounion», υπό ελληνική σημαία, μετέφερε 150.000 τόνους αργού πετρελαίου από το Ιράκ όταν επλήγη. Το πλήρωμα διασώθηκε, αλλά το πλοίο υπέστη ζημιές και υπάρχουν φόβοι για διαρροή πετρελαίου, αν και εκπρόσωποι της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» το διαψεύδουν.

Μια ενδεχόμενη διαρροή θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις ακτές της Υεμένης και των γειτονικών χωρών. Σε περίπτωση διαρροής ολόκληρου του φορτίου, το γεγονός θα κατατασσόταν ανάμεσα στις μεγαλύτερες πετρελαιοκηλίδες στην ιστορία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments