Πολιτική

Μεγαλώνει το χάσμα κοινωνίας – κομμάτων

Μεγαλώνει το χάσμα κοινωνίας – κομμάτων

Πηγή Φωτογραφίας: [371028] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η απογοήτευση του εκλογικού σώματος από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις αποκτά μονιμότερα χαρακτηριστικά.

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές αποκαλύπτει ότι η απογοήτευση που παρατηρήθηκε στις ευρωεκλογές – με τα χαμηλά ποσοστά των συστημικών κομμάτων και κυρίως με τη μεγάλη αποχή – φαίνεται να αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Interview και θα πρέπει να ανησυχήσει σοβαρά όλα τα κομματικά επιτελεία.

Τα ποσοστά που καταγράφονται στην πρόθεση ψήφου είναι εντυπωσιακά χαμηλά. Η Νέα Δημοκρατία, που πριν από 14 μήνες είχε συγκεντρώσει 41% στις εκλογές, τώρα βρίσκεται στο 22,2%. Το κυβερνητικό έργο αξιολογείται θετικά μόνο από το 19% των πολιτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο καταλληλότερος πρωθυπουργός με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Στέφανο Κασσελάκη (35%-11%), ωστόσο η επιλογή «Κανένας» καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση με 48%.

Τα ποσοστά και στα άλλα δύο συστημικά κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, είναι απογοητευτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει ακριβά την εικόνα διάλυσης που προκαλεί η συνεχής αμφισβήτηση του Κασσελάκη, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται πέμπτο κόμμα με ποσοστό πρόθεσης ψήφου 8,3%, ελάχιστα κάτω από το ΚΚΕ (8,7%) και την Ελληνική Λύση (8,8%). Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, η πρόσφατη προσφυγή στη βάση για την εκλογή νέου αρχηγού δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη απήχηση, καθώς το ποσοστό του παραμένει χαμηλό (11,7%), αν και αυτό το ποσοστό το διατηρεί στη δεύτερη θέση.

Η έντονη απογοήτευση που επικρατεί στην κοινωνία αποτυπώνεται στο 72% των ερωτηθέντων που πιστεύει ότι η χώρα κατευθύνεται προς τη λάθος κατεύθυνση, σε αντίθεση με το 25% που θεωρεί ότι η πορεία της είναι σωστή. Με αυτά τα δεδομένα και με σχεδόν τρία χρόνια μπροστά μας χωρίς εκλογές, το πολιτικό σκηνικό εισέρχεται σε μια περίοδο ρευστότητας. Η σημαντική πτώση της κυβέρνησης συνδυάζεται με τον πολυκερματισμό και την προφανή αδυναμία της αντιπολίτευσης να παρουσιαστεί ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Μέχρι τώρα, η ανισορροπία στο πολιτικό σκηνικό οφειλόταν σε έναν ισχυρό πόλο και μια διαλυμένη αντιπολίτευση. Τώρα, όμως, αρχίζουμε να βιώνουμε μια πιο επικίνδυνη ανισορροπία: αυτή που υπάρχει ανάμεσα στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, όπως αυτό εκπροσωπείται από τα υπάρχοντα κόμματα. Είναι απαραίτητο να υπάρξει προσοχή και σύνεση από όλους, ώστε αυτή η ανισορροπία να μην εξελιχθεί σε δομικό πρόβλημα για τη Δημοκρατία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments