Πολιτική

Τι συζήτησαν Γεραπετρίτης – Φιντάν στις Βρυξέλλες

Τι συζήτησαν Γεραπετρίτης – Φιντάν στις Βρυξέλλες

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, protothema.gr, Σήμερα η συνάντηση

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μια ώρα.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η διμερής συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, και του Τούρκου ομολόγου του, Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της άτυπης Συνάντησης Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα και έλαβε χώρα στα Γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως θα πρέπει να γίνονται σεβαστά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της Ε.Ε. Επ’ αυτού απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Στο σκέλος της συζήτησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Γεραπετρίτης έθεσε όλα τα θέματα που κατά το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν εντάσεις εκ μέρους της Τουρκίας, επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης καλού κλίματος, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Συζητήθηκε, επίσης, η επικείμενη συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, όπου θα συζητηθούν το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα του διαλόγου.

Οσον αφορά το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης του διαλόγου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αξιοποίησης της ευκαιρίας που θέτει η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε σήμερα προσερχόμενος στο Συμβούλιο ότι είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που προσκαλείται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε άτυπο Συμβούλιο της Ε.Ε. και ευχαρίστησε όλους όσοι επέτρεψαν να ληφθεί αυτή η απόφαση.

«Είναι σημαντικό για την Τουρκία να κατανοήσει τον ρόλο της Ε.Ε. με σεβασμό στη θέση των κρατών-μελών μας – της Κύπρου, που έχει δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ, σημειώνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να προσπαθήσουμε να λύσουμε την κατάσταση είναι ο διάλογος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments