Πολιτική

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ακρίβεια

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ακρίβεια

Πηγή Φωτογραφίας: [368366] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η ακρίβεια παραμένει το κορυφαίο ζήτημα προβληματισμού για τους πολίτες.

Καθώς οι μετρήσεις της κοινής γνώμης που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ότι η ακρίβεια παραμένει το κύριο ζήτημα ανησυχίας για τους πολίτες, η κυβέρνηση θέτει την αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπισή της ως κορυφαία προτεραιότητα για το προσεχές διάστημα. Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, τόνισε ότι η καθημερινότητα των πολιτών είναι στο επίκεντρο, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να ανταποκριθεί σε δύο βασικά μέτωπα.

Από τη μία πλευρά, αντιμετωπίζει την πραγματικότητα των υψηλών τιμών -παρά την τάση αποκλιμάκωσης σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων- και από την άλλη, αντιπαρατίθεται στο κλίμα που δημιουργεί η αντιπολίτευση, η οποία αναφέρεται, για παράδειγμα, στη μείωση των ελληνικών μισθών κάτω από εκείνους της Βουλγαρίας.

Η επικοινωνία του κυβερνητικού έργου προς τους πολίτες, καθώς και η παρουσίαση των μετρήσιμων αποτελεσμάτων και της κατάστασης στην αγορά, φαίνεται να απασχολούν το κυβερνητικό επιτελείο. Ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε στοιχεία όπως η πτώση του πληθωρισμού, η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι συγκριτικές τιμές προϊόντων σε σχέση με πέρυσι, ο ρυθμός αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και η βελτίωση του δείκτη κατανάλωσης.

Στα «χειροπιαστά» αποτελέσματα των κυβερνητικών αποφάσεων περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, η μείωση των διοδίων της Αττικής Οδού από 2,8 σε 2,5 ευρώ, σύμφωνα με τη νέα σύμβαση παραχώρησης, η οποία αναμένεται να προσφέρει στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 3 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το ζήτημα της ακρίβειας – το οποίο η κυβέρνηση αναγνωρίζει – η κεντρική στρατηγική είναι να συνεχιστούν και να ενισχυθούν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, τα οποία φαίνεται να αρχίζουν να αποδίδουν, αν και δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά τις τιμές και τη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού. Στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι η πιο δύσκολη φάση των πληθωριστικών πιέσεων έχει παρέλθει, και ότι αναμένεται σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών, αν και με πιο αργούς ρυθμούς σε σύγκριση με την αύξησή τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι έλεγχοι στην αγορά για την καταπολέμηση φαινομένων αισχροκέρδειας και μέτρα όπως το καλάθι του νοικοκυριού, καθώς και οι διάφορες εκδοχές του, όπως το καλάθι του μαθητή που θα εφαρμοστεί ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, θα συνεχιστούν, ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι καταναλωτές.

Η κατάσταση που έχουν προκαλέσει οι πληθωριστικές πιέσεις για σχεδόν όλους τους πολίτες αναμένεται να είναι ένα σημαντικό θέμα κατά την παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σκοπός είναι να παρουσιαστεί συνολικά το κυβερνητικό έργο, αποδεικνύοντας, όπως δήλωσε ο ίδιος, ότι «η Ελλάδα, παρά τα εμπόδια, προχωρά με ταχύτερους ρυθμούς και ότι η κυβέρνηση, με καθημερινές ενέργειες, υλοποιεί το σχέδιό της».

Ένα σχέδιο που είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να αξιολογηθεί στο τέλος της τετραετίας, επαναλαμβάνοντας, όχι τυχαία, ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει μόλις τον πρώτο χρόνο της και έχει μπροστά της τρία ακόμη χρόνια. Κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η μόνιμη αύξηση των εισοδημάτων, η οποία θα είναι επίσης ένα κρίσιμο σημείο στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα αναφερθεί στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, υπογραμμίζοντας τις προθέσεις του για την επόμενη χρονιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments