SPOTLIGHTS

Ασπίδα για την ενεργειακή ακρίβεια ζητούν οι βιομηχανίες από την κυβέρνηση

Ασπίδα για την ενεργειακή ακρίβεια ζητούν οι βιομηχανίες από την κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: freepik,Ασπίδα για την ενεργειακή ακρίβεια ζητούν οι βιομηχανίες από την κυβέρνηση

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος τονίζει την ανάγκη «προστασίας» από το υπέρογκο κόστος της ενέργειας. Τι αναφέρει για πληθωρισμό και αγορά εργασίας.

Μετά από την απόφαση του υπουργείου Ενέργειας να προσφέρει (προσωρινά) ανακούφιση στα νοικοκυριά για το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, αυξάνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση να διευρύνει την οικονομική βοήθεια που παρέχει.

Αυτή την φορά προέρχονται από τον κλάδο της βιομηχανίας που ζητάει ενίσχυση ώστε να χειριστεί το υπέρογκο κόστος ενέργειας,  την στιγμή που οι τιμές ρεύματος της χώρας ανέβηκαν ακόμα περισσότερο και ήταν χθες οι ακριβότερες της Ευρώπης.

Τα ανοδικό ξέσπασμα στην τιμή της ενέργειας (για σήμερα αυξήθηκε σχεδόν στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην αγορά DAM) προβληματίζει πολλούς και επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη σε μια κρίσιμη εποχή για την οικονομία.

Σε υπόμνημα που εστάλη στον πρωθυπουργό, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΑ) παρουσιάζει τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας με αιχμή το κόστος της ενέργειας.

Στην αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού στη βιομηχανία, επίσης αναφέρθηκε το υπόμνημα, όπως και στις ελλείψεις βασικών υποδομών στις Περιφέρειες της χώρας.

Στο θέμα της ενέργειας, ο ΣΔΑ ζητά τη εισαγωγή μόνιμου μηχανισμό στήριξης για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και την δημιουργία εργαλείων υποστήριξης Πράσινης μετάβασης που θα συνδυάζονται με την ενεργειακή πολιτική σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ.

Η αγωνία τόσο στους βιομηχάνους όσο και σε άλλους τομείς της οικονομίας αυξάνεται καθώς η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μοιάζει να είναι εκτός ελέγχου.

Τα στοιχεία για χθες (28/8) δείχνουν ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρική αγορά, που διαμορφώνει την λιανική τιμή που πληρώνουν κάθε μήνα στον λογαριασμό τους τα νοικοκυριά, ανέβηκε στα 189,03 ευρώ και ήταν η ακριβότερη της Ευρώπης, μαζί με τη Βουλγαρία.

Για σήμερα (29/8), σημειώθηκε νέα άνοδος στα 194,94 ευρώ/MWh με τη μέγιστη τιμή ημέρας να ανεβαίνει στα 756 ευρώ και η ελάχιστη στα 107 ευρώ. Η περιορισμένη συνεισφορά των ΑΠΕ συνέβαλε στην άνοδο των τιμών αυξάνοντας την συμμετοχή του ακριβότερου φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, στο μείγμα παραγωγής το φυσικό αέριο συμμετέχει με 45,7%, 25,5% οι ΑΠΕ, 10,8% ο λιγνίτης, 9,3% οι εισαγωγές και 4,4% τα υδροηλεκτρικά.

«Οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις της χώρας μας πρέπει να στηριχτούν έμπρακτα, ούτως ώστε να  μπορέσουν να επιβιώσουν, να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου», αναφέρει το υπόμνημα.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων έστειλε δικό του μήνυμα καλώντας τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα άμεσης επίλυσης του προβλήματος συμπεριλαμβανομένης και της αποζημίωσης των βιομηχανιών.

Στο κείμενό του, ο ΣΔΑ αναφέρεται στις πληθωριστικές πιέσεις που δημιουργούνται από το ξέσπασμα των τιμών και «τις αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και στις τοπικές κοινωνίες, τόσο από ανεπάρκεια εφοδιασμού σε ενέργεια, όσο και από τα αυξημένα τιμολόγια ενέργειας, θα διευρύνουν περαιτέρω τις σημερινές περιφερειακές ανισότητες και τη λαϊκή δυσαρέσκεια».

Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα είναι η απώλεια της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας που επιφέρουν οι υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Αν και το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στην Ελλάδα, πρόκειται για την αποβιομηχάνιση της Ευρώπης που φέρνει η απανθρακοποίηση, τονίζουν ειδικοί.

Ένας συνδυασμός υψηλών επιτοκίων, επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης, τεράστιων βιομηχανικών επιδοτήσεων από την Κίνα και τις ΗΠΑ και, το πιο σημαντικό, υψηλών τιμών ενέργειας καταστρέφουν τη βιομηχανική βάση της Ευρώπης, σε χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία.

Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, μελέτη που δημοσιεύθηκε από την BusinessEurope, την κύρια εμπορική ομοσπονδία της Ευρώπης, τονίζει ότι οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη προβλέπεται να είναι τουλάχιστον 50% υψηλότερες από ό,τι στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία έως το 2050.

Μεταρρυθμίσεις ζητά ο ΣΔΑ

Στη συνέχεια του υπομνήματος, ο ΣΔΑ τονίζει ότι είναι απαραίτητη η συνέχεια της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της οικονομίας μας, στο πλαίσιο του οποίου η βιομηχανία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

«Για να τελεσφορήσει όμως αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να γίνουν ορισμένα βήματα για τη ρεαλιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων που σήμερα αντιμετωπίζουν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις», προσθέτει ο σύλλογος.

Πηγή: businessdaily.gr–Στέλιος Μπούρας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments