SPOTLIGHTS

Τι δάνεια και σε ποιους έδωσαν οι τράπεζες

Τι δάνεια και σε ποιους έδωσαν οι τράπεζες

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Τι δάνεια και σε ποιους έδωσαν οι τράπεζες

Από αυτά τα 2,74 δισ. ευρώ είναι τα νέα δάνεια του εξαμήνου σε ΜμΕ, ενώ τα μικρά δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ, έφθασαν τα 459 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους, μέχρι το τέλος του Ιουνίου. 

Αυξημένα δάνεια και με ρυθμό πολύ καλύτερο από ότι αναμενόταν, έδωσαν οι τράπεζες στο πρώτο εξάμηνο, ενώ ακόμα τα επιτόκια παρέμεναν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαπενταετίας. Οι ελληνικές τράπεζες έδωσαν στο πρώτο εξάμηνο νέα δάνεια άνω των 11 δισ. ευρώ μόνο σε επιχειρήσεις (Μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις) και συγκεκριμένα 11,15 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα 2,74 δισ. ευρώ είναι τα νέα δάνεια του εξαμήνου σε ΜμΕ, ενώ τα μικρά δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ, έφθασαν τα 459 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους, μέχρι το τέλος του Ιουνίου. 

Η πιστωτική επέκταση στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς είναι ελπιδοφόρα και αντανακλάται στα εξάμηνα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών, ενώ η συνέχεια αναμένεται καλύτερη στο βαθμό μάλιστα που έχει ήδη πραγματοποιηθεί η πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ και θα περάσει σταδιακά στα επιτόκια των δανείων, ενώ ενδέχεται να δούμε τουλάχιστον μία νέα μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ –ίσως και τρίτη μείωση μέχρι το τέλος του έτους.

Η εκτίμηση για τις μειώσεις των επιτοκίων καταγράφεται στο αντίστοιχο του αμερικανικού «στοιχήματος» στο επιτόκιο της Fed που στην Ευρώπη είναι το ESTR. Πρόκειται για το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού σε ευρώ, για overnight δανεισμό μεταξύ των τραπεζών στην Ευρώπη. Το ESTR έχει «κολλήσει» περίπου στο 3,66% μετά τις 11 Ιουνίου και μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Επιστρέφοντας στα τραπεζικά δάνεια του εξαμήνου, πρέπει να σημειωθεί η μικρή πλην ενδεικτική αύξηση των δανείων σε ιδιώτες. Υπάρχει μικρή αύξηση στα στεγαστικά και στα καταναλωτικά δάνεια. Ειδικότερα:

  • Στα στεγαστικά, τα νέα δάνεια του πρώτου εξαμήνου φθάνουν συνολικά τα 670 εκατ. ευρώ. Πέρυσι το σύνολο των νέων δανείων έφθασε το ένα δισ. ευρώ με μείωση της πιστωτικής επέκτασης κατά 9,5%, οπότε ενδέχεται να δούμε να καταγράφεται μικρή αύξηση φέτος.
  • Στα καταναλωτικά, τα νέα δάνεια έχουν φθάσει τα 834 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για θετική αλλαγή στην τάση που είχε καταγράψει το Liberal.gr. Τα στελέχη των τραπεζών είχαν διαβλέψει σωστά, παρά τα πολύ ακριβότερα επιτόκια σε σχέση με την Ευρώπη σε αυτή την κατηγορία δανείων.

Τώρα καταγράφεται τους τελευταίους μήνες και ειδικά από τον Απρίλιο και μετά, κινητικότητα στα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων. Είναι η μικρότερη ίσως αγορά δανείων αυτή τη στιγμή και η πλέον δύσκολη και ευαίσθητη. Ωστόσο, οι ρυθμοί αρνητικής χρηματοδότησης, τείνουν να γίνουν θετικοί. Στο πρώτο εξάμηνο δόθηκαν 238 εκατ. ευρώ νέων δανείων αυτής της κατηγορίας.

Πηγή: liberal.gr–Νίκος Κωτσικόπουλος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments